Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Znaleziona obudowa, jak coś z niej zrobić?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

http://audiomania.info/articles.php?id=27
    w skrocie dobranie odpowiedniej "rury" do obudowy. do arna chyba wystarcza te o fi wew 4,7cm. w "budzie" 10 litrowej z bassreflexem dlugosci ~20cm da strojenie na okolo 45-50Hz. Najlatwiej to jest pobawic sie winisd i wiadomo jakie tunele stosowac w jakich obudowach zeby otrzymac zadane strojenie

Skomentuj

A jakbym zrobił kolumny jednodrożne (nie trzeba zwrotnicy ;d)?
      Chodzi mi o to, żeby zrobić jedno pudło (jako subwoofer) i potem zrobić 2 małe satelitki?
      Wyszło by taniej i dźwięk byłby lepszy (chyba)

Skomentuj

Kolumny jednodrożne ?? Może być głośnik szerokopasmowy

Owszem możesz zrobić sobie na początek subwoofer, potrzebujesz głośnika niskotonowego żeby zrobić :P
        Jeśli lubisz sam bass to możesz robić
        Ja bym najpierw zrobił satelitki, a później subwoofer.

[ Dodano: 2008-07-12, 11:34 ]
        Poczytaj w dziale, konstrukcje :P na pewno tam coś znajdziesz ciekawego :) :cool:

Skomentuj

nie wyszloby ani taniej ani tym bardziej lepiej... do subwoofera potrzeba elektroniki, ktora swoje kosztuje

Skomentuj

Aha to zostanę przy tych monitorkach ;d

Edit:
            A jakbym zrobił 2 kolumienki z głośnikami średnio-tonowymi?
            Pamiętam że takie były w starych radiach (takie jajowate)
            A mi chodzi o takie kolumienki, 1 głośnik średnio-tonowy z otworem br lub bez
            np. taki głośnik: http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

Zamieszczone przez prominent213
              Na ten zestaw mogę przystać. Tylko pozostaje zwrotnica i jak obliczyć obudowę, materiały mam. Tylko mam wybrać głośniki i najlepiej żeby ktoś jak może podał schemat lub napisał ile by ona kosztowała ;d
              wszystko bedzie niedlugo dokladnie opisane od A do Z
              musze tylko zdobyc odpowiednio duzy karton... :???:

Zamieszczone przez Caleb
              calosc cie wyniesie jakos 250zl podejrzewam.
              bez wykonczenia raczej...

Zamieszczone przez Caleb
              niedlugo bede posiadal... obudowa jakies 8-10 litrow z bassreflexem strojonym na 45-50hz
              tzn masz - ale jeszcze nie u siebie. obudowa 9 litrow strojona na ok 50Hz

A jakbym zrobił 2 kolumienki z głośnikami średnio-tonowymi?
              Pamiętam że takie były w starych radiach (takie jajowate)
              A mi chodzi o takie kolumienki, 1 głośnik średnio-tonowy z otworem br lub bez
              np. taki głośnik: http://www.stx.pl/index.p...&vItemDB=itemdb
              jezeli chcesz zastosowac jeden glosnik to musi to byc glosnik szerokopasmowy. takie glosniki da sie tanio kupic i tanio kolumny zbudowac jednak ani to basu niema ani wysokich bardzo dobrych. no i dorobienie suba bedzie duzo kosztowalo :???:
              ale jakbys jednak chcial to poszukaj ARZ6608 (lub 6604 jezeli wzmacniacz obsluzy 4ohm) i wsadz to w 20 litrow

Skomentuj

No właśnie zrobił bym takie 2 kolumny, czy kolumienki dokupił gotowy subwoofer np. z allegro, może być używany. I jak by to grało? i cyz można by było jeszcze zrobić do tego satelitki? też np. dwie?

Edit:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11395

Tutaj użytkownik LukaszN użył jakiegoś filtra mogę wiedzieć do czego on miał służyć?

Skomentuj

dokupił gotowy subwoofer np. z allegro, może być używany
                  :lol: malo ktory subwoofer za takie pieniadze zagra na takim poziomie zeby dorownac ARZtom efektywnoscia :lol:
                  i cyz można by było jeszcze zrobić do tego satelitki? też np. dwie?
                  ze co? :???: przeciez ten glosnik kosztuje 28zl! wiec jak chcesz do tego satrlitki zrobic?

Skomentuj

który głośnik kosztuje 28 zł?

Skomentuj

Np. taka jedna stara tesla ode mnie z piwnicy, ale nie ma oznaczeń i zawieszenie się wykruszyło. Chceesz? Oddam nawet za 20 zł :) I dorzucę słoik konfitur :)

Skomentuj

Już was nie rozumiem ;/ co z tego że głośnik kosztuje 28 zł?
                        To może ja już zostanę przy tych arn150 + pj

Skomentuj

Rób ARN+PJ. Na pewno będziesz bardzo zadowolony. Z tak niskim budżetem nie ma co kombinować.

Skomentuj

w/w ARZ 6608 http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...2&sid=176cd631 sorki - 27zl ;]

Skomentuj

Przeglądałeś forum ?? jest sporo gotowych konstrukcji :P
                              Żadna ci się nie podoba ??

Skomentuj

Czaruję...
                              X