Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z konstrukcją kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z konstrukcją kolumn

Mam głośniki
    GDN 20/80/2
    GDM 12/60
    GDWK 8,5/50/1
    Chciałem na nich zbudować kolumny.Wiem,że niskotonowy powinien mieć małą obudowe około 30l,ale niemożliwe jest umieszczenie wszystkich tych głośników w takiej.Niechce robić suba i monitorków osobno,tylko dwie kolumny.

1.Jeżeli wymiary będą 26*30*72 obudowy z bass-reflexem.To objetość wyniesie około 45l
    2.Jeżeli zrezygnuje z bass-reflexu to wymiary będą 26*30*60.TO objętosć wyniesie 37l.
    A może do obudowy(2) dodać bass-reflex z tylu?
    Albo wstawić półkę (objetość w przestrzeni niskotonowego 26,5l)?

Chciałem też wiedzieć jak wyliczyć długość i powierzchnię bas-reflexu do tych głośników.

Za wszystkie rady z góry dziękuje

nie do konca rozumiem w czym problem... zrob bude 45 litrow i wydzil ok 10-12 litrow dla wysokiego i sredniego a reszta bedzie dla 20/80/2 jak ci zalezy na zejsciu to lepiej daj br.. a nawet jak by bylo 45 litrow na sama basowke to i tak sobie w takiej poradzi...
    a co do strojenia i wielkosci br to proponuje zajzec na strone glowna tego serwisu i poczytac sobie troche artykułow ...
    pozdro

Skomentuj

już to sie powtarza ale czytaj czytaj czytaj artykuły zestrony, mało ich ale z nich sie dowiesz dużó naprawde,
      pozaytm programem winisd wszystko możesz sklepac sobie (niemówie o zwrotnicy heh)

poprostu jesli dla gosnika niskotonowego chcesz np 30 litrów a średniak potrzebuej te pare litrów to liczysz obudowe o wymiarach takich zeby wewnątrz objętośc wynosiła 30 litrów + ta komroa która zrobisz dla średniotonowca (oczywiscie dodajesz objętośc zewnetrzna tej komory do objętości wewnętrzjej całej obudowy)

jesli niemasz pojęcia to niewiem czy zrozumiałeś o co chodzi choiaz to wszystko banalna sprawa jest z tymi objętościami <lol>

Skomentuj

popieram tomekk pomysł na zrobienie takiej obudowy jest dobry

Skomentuj

Czaruję...
        X