Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki glośnik do suba??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki glośnik do suba??

Witam wszystich forumowiczów, interesuje mnie jak w temacie napisałem głośnik do suba, moc powyzej 150W RMS najlepiej(co nie znaczy ze 120W nie moze byc ale ponizej 100 nie wchodz w gre) musowo 8ohm i cena do 200zl, sub do domciu, max obudowa 55L...

Co pelecacie??

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11997 jak na zamówienie proszę :))

GDN 30/120 Tonsila powinien ci się spodobać cena 180zł, buda akurat 55L, 8ohm

Skomentuj

może mds08 ? :) można go tanio dostać wpisując sie na forum na zbiorowe zamówienie, w offtopicu jest temat

Skomentuj

maneater89_1989, dlaczego 8ohm? mostek TDA czy moze sub pasywny? bo jak pasywny to wielki blad robisz

Skomentuj

Dzięki za odpowiedz :mrgreen: Zapomnialem dodac ze głośnik 25 30cm :razz: a co do Tonsila to tez brałem pod uwage ale nie jestem przekonany troszke...ale kto wie, czekam na jakies jeszcze propozycje...

Paweł S dlatego 8ohm bo poprostu zasila to sharp SX-8800(gadamy na gg to wiesz o co chodzi mniejwiecej jestes w temacie)

Damiani MDS odpada niestety ale dzieki za propozycje...

Skomentuj

A ja mam fajny projekt BandPass-a do MDS-a 08 jak by ktoś chciał

Skomentuj

Toma085 tu nikt raczej bandpass nie robi, od kiedy powiedziane ze z dobrym audio niema to nic wspolnego to wszyscy zaniechali robienia takiego czegos, ja mam bandpass na 2xARN 150(kiedys bylo 2xGDN13/50 ale spaliły sie, teraz zasąpiły ich Tesle :smile: do posluchania przy kompie wystarcza nie potrzeba super jakosci itd) a moze zaproponujesz jakis glosniczek??

Skomentuj

Według mnie jeśli ktoś potrafi zaprojektować ma sprzęt i wiedzę, zastosuje odpowiedni przetwornik to BP zagra sporo lepiej od pozostałych obudów. Troszkę poczytałem na ten temat na zagranicznych forach i ten projekt jest ściągnięty ze strony IT a uwierz mi że oni wiedzą co robią.
                Co do przetwornika to polecam IT w tej cenie co je możesz dostać a nawet wyższej wszystko się chowa z małymi wyjątkami.

Skomentuj

Mozesz pokazac projecik :?: Myślałem juz zeby zaoszczedzic troszku kasy jednak i zrobic cos lepsiejszego, kusi mnie kilka glosników do 400zl ale 20cm, np TIW 200XS(taki ze mnie pedofil głośniczkowy zelubie katowac małe głośniczki tak jak kolega Shiver ktorego pozdrawiam, chociaz ostatnio przezucil sie na duzeeee gary)

Skomentuj

Ja właśnie sobi zamówiłem MDS12 cena wyjdzie w granicach 350-400zł ale jeszcze nie wiem gdzie wyląduje w samochodzie czy w domu.
                    Projekt ci prześle jak będziesz miał głośnik.
                    z
                    Co do Tiw miałem okazje testować suba na nim przez tydzień i musze powiedzieć że gra podobnie do IT MDS08 i nawet jest podobny konstrukcyjnie do niego, a MDS-a możesz mieć za mniej niż połowę ceny Tiw-a

Skomentuj

No tak ale musial bym zamawiac na AC, tak szczerze mam w planach 3way a ten sub to tylko na chwile by wspomoc ZGN tonsila(aktualnie ARNów) ktore grają raptem od 40Hz a to do mojej muzy hm hm ma daleko....(słucham rapu R&B Metal Nu Metal, same ciezkie rytmy, do tego band pass sie nie nada raczej a po 2 mam starą obudowe 55L bo głośnik mi sie spalil a z głośnika zrobiłem MB juz 30cm, magnes wykorzystam do suba moze jako dodatkowy w głośniku)

Skomentuj

maneater89_1989, jeszcze jedna, ważna rzecz, czym planujesz to napędzić?

Skomentuj

Pisałem ze Sharp SX-8800 dlatego te 8ohm sie wzielo, mozna 4ohm dac ale musial bym zastosowac mega chłodzenie, 2 wiatraki o duzej wydolnosci....wiec głośnik musi miec 8ohm...pokoj to 24m2 ponad i 2.7m wsokosci jezeli kogos to interesuje(sub bedzie dopłnieniem do zestawu tonsila 2+1)

Skomentuj

Zamieszczone przez maneater89_1989
                            Paweł S dlatego 8ohm bo poprostu zasila to sharp SX-8800(gadamy na gg to wiesz o co chodzi mniejwiecej jestes w temacie)
                            do mnie dziennie pisza dziesiatki osob wiec wszystkiego nie pamietam :P
                            Zamieszczone przez maneater89_1989
                            Toma085 tu nikt raczej bandpass nie robi, od kiedy powiedziane ze z dobrym audio niema to nic wspolnego to wszyscy zaniechali robienia takiego czegos
                            a to co za brednie :???:
                            wszystko zalezy od glosnika i jego aplikacji... jedne graja lepiej inne gorzej
                            toma085, zaloz osobny temat :P

poza tonsilami to moze jeszcze peerless SLS10 lub SLS12?

Skomentuj

Paweł S to nie brednie, to prawda, BAND PASS to zadkosc, a o jakosci jezeli mowa to zalezy ajki to band pass, ale mając zakryty głośnik w pudle nie wiele słychac jakosci, to musi byc naprawde niewiarygodnie wyrafinowany przetwornik moim zdaniem, najlepsze sa zwykłe konstrukcje BR i CL, ja lubie jeszcze TL :wink: Co do SLS-10 i SLS-12 to powiem ze widziałem fajne aplikacje w TL tych głośników ale niestety nie mam dokładnych wymiarów tuneli i troszke kicha... Co do obudowy tej 55L to została zlikwidowana, wiec chyba daruje sobie juz ten subwoofer i zamkniemy temacik...Dziękuje wszytskim ktorzy chcieli mi pomoc :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                              X