Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica gtc 15/40/1 + vifa dx25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica gtc 15/40/1 + vifa dx25

Witam,

zrobiłem kompletne pomiary i zabrałem się za symulację zwrotnicy. Wyszło mi z tego coś takiego:

Charakterystyka kopułki według mnie nie jest zbyt ciekawa, dalece odbiega od tej z noty katalogowej, ale z kolei pomiary tonsila wyszły prawie tak jak w nocie.

Ch-ka kopułki:

Podział na 2kH.
    I co na to powiecie :?:

C1 napewno 15uF?

Skomentuj

Małe modyfikacje, między innymi mniejsza pojemność C1.

Niepokoją mnie te dołki na 3 i 8 kHz

Skomentuj

moze to wplyw obudowy?

Skomentuj

na wysokotonowke?

Skomentuj

Mógłby się wypowiedzieć ktoś, kto ma doświadczenie z vifą. Jutro zdejmę ch-kę z drugiej vifki i zobaczę, czy będzie różnica.

Skomentuj

niemam doswiadczenia z pomiarami w SW ale widac ze cos jest skopane z pomiarem :lol:

Skomentuj

Z teorii sygnałów i systemów wyniosłem, że taka ch-ka, jak tej wysokotonówki, prosi się o wyklepanie :lol: . Coś jest skopane, ale jeszcze nie wiem co. Pomiar tonsila wyszedł tak:

Skomentuj

pisz do yoshiego - masz podobny problem co ja tylko ze na mniejsza skale. prawdopodobnie to preamp...

Skomentuj

Pomiary robiłem bez pliku kalibracyjnego do mikrofonu, ale to chyba nie przez to :?: Preamp... wychodzi na to, że coś nie tak z jego liniowością.

Skomentuj

plik kalibracyjny troche podnosi koniec pasma pomiaru. bez niego da sie normalnie mierzyc i wyglada zupelnie normalnie...
                      Zamieszczone przez maryushr
                      Preamp... wychodzi na to, że coś nie tak z jego liniowością
                      raczej on nic nie mierzy :P

Skomentuj

No i stoję w miejscu z robotą, a tu jeszcze centralny do mierzenia będzie :cry: Jak zrobiłem pomiar 2 vifki, to wykres wyglądał identycznie. A co z poprawnością ck-ki tonsila :?: Według mnie prawidłowa, bo podobną mam na papierku.

Skomentuj

Jest kilka powodów z których pozornie się nie udaje.

Po pierwsze pomiar. Jest moim zdaniem dobrze zrobiony lub prawie dobrze patrząc od strony poprawnosci działania systemu. Jeżeli nie dałeś pliku kalibracyjnego pod wm61a to warto go dać. Druga sprawa to prezentacja wyników , jak ustawiasz na wykresie vifki okienko o wysokości nawet nie 20dB to sie wszystko wydaje strasznie poszarpane a uskoki wielkie niczym tatry. Wahania ch-ki rzedu +-3dB od osi średniej są czymś zupełnie normalnym i z takim przypadkiem mamu tutaj do czynienia.

Kolejna rzecz to kopułka chyba nie posiada podfrezowania lub jest ono nie dość dobrze wykonane co widać po wykresie. Najprościej jest obkleić ja do okoła szeroką (5cm) papierową taśmą klejacą co spowoduje ładogne przejscie obudowy kopułki w front kolumny. Od razu ci sie wygładzi ta ch-ka nie bedzie uskoków po 3dB tylko sporo mniejsze lub w ogóle moga zniknać.

No i następnie projekt zwrotnicy, pokazałeś dwa. Oba do bani , tylko ze oba sie od siebie niczym nie różnią , co z tego że są inne wartosci elementów jak w obu przypadkach nie przynosci to żadnego rezultatu, faza jest skopana. Po prostu zastosuj inne filtry, nie 2/2 rzad a np 2/3 rzad. Korektor ipedancji na tonsilu jest w obu przypadkach, a moze jest on zbedny ? Taki element tez potrafi poprzemieszczać troszke fazę. Generalnie popróbuj z innymi kombinacjami filtrów.

Łaczenie on axisa z nearfieldem niewiele daje i mozna to sobie odpuscić, do zwrotnicy mozna spokojnie bazować na samych pomiarach on axis

Wyłacz sobie na wykresach wykres fazowy bo oczoplasu mozna dostać od tej harmonijki która nic nie wnosi :mrgreen:

Skomentuj

Dzięki za odpowiedź. Rzeczywiście kopułka nie posiada podfrezowania. Jakby to fachowo określić, następuje turbulentny przepływ powietrza i stąd te wahania na charce. Zrobię pomiar z taśmą, zobaczymy jak wyjdzie. Czyli system pomiarowy działa prawidłowo, chociaż tyle. Pokombinuję ze zwrotnicami i wrzucę bardziej sensowne rozwiązania do oceny i ewentualnie do poprawy.

[ Dodano: 2008-07-18, 14:31 ]
                            Pomiar vify, podejście nr 3

Teraz można działać :grin:

[ Dodano: 2008-07-18, 16:23 ]
                            Będzie coś z tego :?: Prościej się już nie dało.

Skomentuj

Czaruję...
                            X