Witam . Chcę zbudować głośnik centralny do kina domowego . Mam głosnik GDWK 8/80 oraz dwa GDM 10/60 . Wszystko z Tonsila . Czy z tych przetworników da się zrobić rozsądny central czy trzeba zmiast jednego GDM zastosowac jakiś GDn . Jeżeli tak jaki by sie najlepiej nadawał ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Buduje centralny do kina
Collapse
X
-
Fronty sa zrobione na GDN 25/80/ oraz Alphard WH 501 i GDWK 9/80 . Zwrotnica nie wiem jak jest .Ja ich nie robiłem . Jak dla mnie grają dobrze . Chyba ,że ktos zaproponuje mi aby coś zmienić . jeżeli tak co zmienic . Nie wiem czy ten Alphard pasuje do tego zestawu. A może Alphardy włożyc do centralnego a do frontów inne głośniki? . Jeżeli tak to ja zmienic zwrotnicę ,lub jaka kupić?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bulekrCo Paweł S miał na myśli pisząc ,że GDWK jest malutki. O co chodzi ?
Zamieszczone przez holPochwal się, jaki masz front, centralny powinien być możliwie najbliższy brzmieniowo do głośników przednich.
Zamieszczone przez bulekrChyba ,że ktos zaproponuje mi aby coś zmienić . jeżeli tak co zmienic
czy masz juz wogole amplituner? jezeli tak to podaj jaki. cos mi sie wydaje ze trzeba bedzie ciebie edukowac od podstaw :???:
Skomentuj
-
Masz racje pomyliłem sie jest 9 zamiast 8 . Amplituner mam Phillipsa FR 996 oraz DVD 7635A . Kolumny sa takie jak opisałem wyżej . Od czego bys rozpoczął moja eukację. :idea:
[ Dodano: 2008-07-17, 22:56 ]
Poczytałem troche forum a nastepnie pomierzyłem i zobaczyłem co jest w srodku kolumn ,których mam . Fronty sa podzielone na dwie komory . Jedna około 43 litry netto dla niskotonowego z bassreflex 6,5 cm srednicy i długości 10 cm a druga 18 litrów dla wysokiego i sredniotonowego - zamknięta . Sa wytłumione gąbką i watoliną . Zwrotnica 12 db z podziałem 800 Hz i 4,1 KHz - tak jest opisana . Przewody grube 4 mm dla GDN a dla pozostałych 1,5 mm . Te kolumny robił znajomy . Z tego co wiem zwrotnice kupił w sklepie .
Skomentuj
-
o to mi chodzilo ze masz G... sprzet i nawet niewiem ile masz na to kasy.
jak masz malo to zamiast budowac taniej i lepiej kupic
http://www.allegro.pl/item398504445_...inema_set.html UKA ma satelitki i gra to naprawde dobrze. niewiem jak zagra sub ale dla satelitek bym to kupil
co do w/w kompletu to propozycja moze byc. jednak koszt kompletu to ok 800-900zl
a jak juz robic to komplet ;]
Skomentuj
-
Jeśli Cię stać na wykonanie konstrukcji na tonsilach, to zrób coś podobnego do TEGO.
TU jest ten GDN. Nie mówię ilę ten głośnik kosztuje, żeby Cię od razu nie zniechęcić. Zobacz sam jak to wygląda - CENNIK. Do tego jakaś vifka i masz full wypas central :mrgreen: - to jest przykład utopijnego rozwiązania.
Tak jak Caleb pisał, możesz wykorzystać GDN 13/40/2 i będzie ok. Cena 50zł za sztukę. Nic tylko wybierać i działać.
Skomentuj
Skomentuj