Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Charczące kolumny TING SPACE ''86

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Charczące kolumny TING SPACE ''86

Posiadam kolumny SPACE ''86
    Moc RMS 50W
    Impedancja 8ohm
    Głośniki średnio tonowe nie są w dobrym stanie ale to nie przeszkadza

Wymieniłem w nich głośniki niskotonowe bo stare już były rozwalone na DIBEISI

Dzisiaj słuchając muzyki grały normalnie, ale przy niektórych utworach tak charczą, i to nie jest takie charczenie jak rozwalone zawieszenie, tylko takie bardziej pierdzenie

Dzieje się to np przy utworze
    Bez cenzury - nie wiem jak to jest

Wzmacniacz posiadam SIEMENS RV 330
    Moc 2x50W
    Impedancja 8ohm
    Nie słuchałem nigdy głośniej niż do połowy potencjometru

Rozkręcałem kolumny żeby sprawdzić czy nic nie śmierdzi, czy się nie spaliło, na szczęście nie

Dodam jeszcze że przy innych utworach grają normalnie
    Najgorzej jest z hiphopem

I teraz czym to może być spowodowane

Ps.
    Proszę was o to abyście nie pisali głupich postów typu ''te głośniki są do bani''

Kolumny będę chciał niedługo sprzedać i złożyć coś samemu Smile

Do tego wszystkiego mam też subwoofer aktywny robiony przez kogoś Smile
    Jest on podłączony do komputera, do wyjścia SUB na karcie muzycznej, jeśli to coś pomoże.

Wzmacniacz nie wyrabia, jest za słaby.
    Przykręć bas na 0, wtedy charczenie powinno zniknąć.

Skomentuj

Właśnie bass mam na 0 bo mam subwoofer
      tylko wysokie tony trochę podkręcone mniej niż do połowy (licząc od 0 w górę)

Sprawdzałem inny głośnik na tym wzmaku i jest podobnie (ale to może być wina starego głośnika

2. podłączyłem te kolumny do wieży i grało tak samo

Mam nadzieje że jak coś walnęło to kolumny

Skomentuj

Wzmacniacz jest leciwy, twierdzę, że elektrolity wyschły. Jeżeli chcesz go wskrzeszać i używać jeszcze długi czas wymień kondensatory na zasilaniu.

Skomentuj

Jakie koszta ?? i jak to zrobić ?? I gdzie kupię takie kondensatory ??

Pytam bo nie wiem czy mi się opłaca, czy poprostu opchnąć go komus, i dołożyć

[ Dodano: 2008-07-17, 15:49 ]
          i dodam do tego że to nie tylko bass charczy, średnie tony też przestały czysto grać

Skomentuj

Jeżeli pod inną wieżą gra tak samo to jest to wina kolumn. Narazie wzmacniacz zostaw w spokoju.
            Zobacz czy przypadkiem jakiś element w zwrotnicy się nie przypalił i sprawdź połączenia.

Skomentuj

Zaraz sprawdzę tylko zjem i napiszę co i jak, ale 2 kolumny na raz by poszły ??

PS. to jest tylko przy niektórych piosenkach, częściej HIPHOP
              Teraz słucham ''John Dahlback - Blink'' gdzie jest naprawdę sporo basu i jest OK

Skomentuj

Już sam nie rozumiem, na początku pisałeś, że tylko bas charczy. Później, że bas, średni i wysoki, a teraz, że znowu bas :?:

Może jakaś nieszczelność obudowy?
                A czy głośnik średniotonowy jest w osobnej komorze czy może razem z niskotonowym?

Skomentuj

Całość jest w jednej komorze

Nieszczelność owszem jest bo jeszcze nie wymieniałem średnio tonowych

Do tej pory grały dobrze bez żadnego pierdzenia

Sprawdzałem też jak się zachowuje sam głośnik podłączony do wzmacniacza, też pierdział :(

Moje podejrzenia padają na wzmacniacz i na kolumny
                  ja już tego nie rozumie :(
                  To wszystko stało się dziś gdy puściłem sobie album bez cenzury i właśnie przy tym jednym utworze zauważyłem takie charczenie :???: :???:

W kolumnach nic nie wygląda na nadpalone a tym bardziej na spalone

Jak sprawdzić we wzmacniaczu czy coś się wylało ?? Gdzie to będzie ??
                  Kurcze gdybym miał aparat byłoby łatwiej :(

Wiem tyle że kolumny będę chciał sprzedać i chciałbym zrobić sobie jakieś monitorki 2way

Skomentuj

Głośnik średniotonowy powinien być umieszczony w oddzielnej komorze bo ciśnienie jakie wytwarza głośnik niskotonowy działa bardzo negatywnie na "średniaka".

Jeśli pierdzi sam głośnik bez zwrotnicy to albo kable z głośnika uderzają o membranę (sprawdź) albo tak jak wcześniej pisałem wzmacniacz nie wyrabia, przesterowuje się.

Jedyne co może wylać we wzmaku to kondensatory. Sprawdź, czy któryś nie wygląda podejrzanie.

Skomentuj

Rozkręciłem wzmacniacz
                      Nie zauważyłem nic niepokojącego

Kable o membranę nie uderzają
                      Dziwi mnie to że na wzmacniaczu i na wieży kolumny grają tak samo
                      I to dziwne że jak podłącze kolumnę inną do wieży gra tak samo

[ Dodano: 2008-07-17, 16:46 ]
                      Dobra chłopcy problem rozwiązany

Aż wstyd mi sie przyznać a z drugiej strony jest to bardzo śmieszne

Ściągnąłem tą samą piosenkę z wrzuty i jest już normalnie
                      Wadliwa mp3 ehh a tyle nerwów

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek_1992
                        Wadliwa mp3 ehh a tyle nerwów
                        Hehe, pierwszy raz się z takim czymś spotykam :grin:

Skomentuj

Ja też ale najważniejsze jest że problem rozwiązany, i tak planuje powoli zmianę sprzętu :), tylko poczekam aż euro ruszy w górę

ps. sciągnałem album BC przed chwilą i ten sam problem się pojawił a z mp3 z wrzuty jest OK ;/

[ Dodano: 2008-07-17, 18:07 ]
                          i teraz znowu trafilem na utwor t-pain feat florida - low

ktory tez pierdzi :(

[ Dodano: 2008-07-17, 18:12 ]
                          nie to chyba jednak nie te utwory ...
                          Wrzuciłem ten utwór z kompa na wrzute i gra dobrze :/

O co tu może chodzić ??;/

[ Dodano: 2008-07-17, 18:13 ]
                          Karta dźwiękowa ??

Skomentuj

Jeśli słuchasz przez winampa to wyłącz korektor albo ustaw wszystkie suwaki na 0. Poziom głośności w winampie ustaw na 1/3.
                            Jak to nie pomoże to pewnie karta szwankuje.

[ Dodano: 2008-07-17, 18:31 ]
                            aha, spróbuj pod wyjście w karcie, którym wyprowadzasz sygnał do wzmacniacza podłączyć słuchawki.

Skomentuj

w słuchawkach też trzeszczy :/
                              Ale dla 100% pewności wezmę od kolesia kompa i podłącze u niego
                              i przy okazji przeinstaluje mu windowsa

Jeśli poszła karta dźwiękowa to jaką polecacie ??
                              I czy można wyłączyć w biosie tą kartę którą teraz mam ?? mam zintegrowana
                              Kartę chcę 5.1

Od czego mogła się zepsuć ??

Skomentuj

Zamieszczone przez Szymek_1992
                                Od czego mogła się zepsuć ??
                                nie wiem :smile:

Kup zwykłego soundblastera live! Na allegro kosztuje ok. 25-30zł.

Skomentuj

Wole się przejść do miasta, mieć gwarancję i na miejscu kartę a nie się bawić przez tą zasraną pocztę polską :/

Jeszcze się upewnie

[ Dodano: 2008-07-18, 18:07 ]
                                  Mam już kartę dźwiękową, nie jakąś super, tracer TRC S6 i działa dobrze, nie ma już charczenia

Dzięki wszystkim za pomoc :P

[ Dodano: 2008-07-20, 10:40 ]
                                  i teraz mam jeszcze jeden problem, po zakupie nowej karty zauwazylem ze gdy wycisze dxwiek w kompie, to w kolumnach leci jeszcze muzyka, ale bardzo cichutko

Skomentuj

Czaruję...
                                  X