Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica do satelit

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica do satelit

Witam.
    Zbudowałem sobie satelitki na głośnikach alpharda ew650 (wiem, że zostane pewnie pojechany za te głośniki ale dostałem je za darmo sam bym tego na pewno nie kupił :wink: ). Mianowicie nie wiem jaki element mam zastasowac żeby uciąć je na ok 200-300 Hz. Prosze o podpowiedż ponieważ dopiero zaczynam bawic w te klocki :)

A po co chcesz je ciąć?
    Rozumiem, że chodzi Ci o filtr górnoprzepustowy. Jeśli tak to zajrzyj tutaj http://www.audiomania.info/articles.php?id=39
    Fp to częstotliwość odcięcia, L -cewka, C - kondensator. Kondensator szeregowo, a cewka równolegle. Reszta jest chyba oczywista.

Skomentuj

Chce je ciąć bo współgrają z altusam 140 i przy głosniejszym graniu satelity nie wyrabiają i strasznie pierdzą. Dzięki wielkie za pomoc :) czy są tutaj jakies punkty "pomógł" lub cos w tym stylu? Bo ja nic takiego Tu nie widze.

[ Dodano: 2008-07-20, 00:24 ]
      Jeszcze jedno pytanie. Pewnie banalne ale dla mnie znaczące bo jak pisałem wcześniej jestem zielony Lepiej ciąć 6 dB/oct czy może 12 d/oct?

Skomentuj

Co to za amplituner, że pierdzi? No bo chyba nie podłączasz ich pod ten sam kanał co altusy :neutral:

Jeżeli pierdzi to 12dB/okt będzie bezpieczniejsze.

Skomentuj

to jest technics sa-ax710. NIe podłączam ich pod ten sam kanał. Altusy są pod A a satelitki pod B. Z tym pierdzeniem to chodzi mi o to że gdy dam głośność na godz 12 to altusy grają pieknie :) a z tyłu słysze jak w satelitach cewka wali o o dno magnesu :) w jakiej czestotliwosci membrana zaczyna powoli nie drgać??

Skomentuj

Wyjścia A i B są podłączone pod ten sam kanał! W środku siedzą tylko 2 końcówki, nie 4. Myślałem, że masz ampli 5.1, a to zwykłe stereo.
            Zamieszczone przez slipknot1989
            Z tym pierdzeniem to chodzi mi o to że gdy dam głośność na godz 12 to altusy grają pieknie :) a z tyłu słysze jak w satelitach cewka wali o o dno magnesu :)
            Przykręć bas to nie będzie walić.
            w jakiej czestotliwosci membrana zaczyna powoli nie drgać??
            tego to nie rozumiem :?:

Skomentuj

Fakt sory zamotałem pytanie. Przy jakiej czestotliwośći membrana już nie drga:)

[ Dodano: 2008-07-20, 12:57 ]
              ten ampli to jest 5.1 ;/

[ Dodano: 2008-07-20, 12:58 ]
              on ma 5 x 60 wat :)

Skomentuj

ten ampli to jest 5.1 ;/
                Aha, no to sorki, mój błąd, nie znam tego modelu :razz:
                Przy jakiej czestotliwośći membrana już nie drga:)
                Nie ma takiej częstotliwości. Membrana drga cały czas, tylko raz z większym wychyleniem, a raz z mniejszym. Nie gra wtedy, gdy masz wyłączoną muzykę :smile:

Skomentuj

jak juz mam pytac to do konca :wink: ktory stx bedzie sie bardziej nadawal na suba pasywnego?? GDN-32-150-8-SC czy moze GDN-32-150-8-SS??

Skomentuj

Tu musi się wypowiedzieć ktoś kto słuchał tych głośników.
                    Jednak i do jednego i do drugiego musisz mieć wzmacniacz, który będzie miał na wyjściu min 150W rms. Ampli się do tego absolutnie nie nadaje.

Skomentuj

zastanawialem sie tez nad aktywnym...ale to sa dopiero plany:) to nic dzieki wielkie za pomoc.. widze ze to forum jest bardziej przyjazne niz ta cala elektroda pozdro

Skomentuj

widze ze to forum jest bardziej przyjazne niz ta cala elektroda
                        Zawsze tak było, jest i będzie :smile:

Skomentuj

bede tu na pewno czestym gosciem

temat zamykam.

Skomentuj

ja mam tego stxa - wersje sc i odradzam. roznica jakosciowa miedzy nim a np tonsilem gdn 20/80/2 jest przeogromna na korzysc tego mniejszego, a ten ostatni znowu do zadnych cudow nie nalezy... tyle ze ja kupowalem tego stxa za niecale 50zl, a teraz gdy kosztuje 80zl to to chyba jeden z najmniej oplacalnych glosnikow - bardzo niski spl, jednostajne, mozolne brzmienie i jeszcze wymaga dosc sporej paki...

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                              ja mam tego stxa - wersje sc i odradzam. roznica jakosciowa miedzy nim a np tonsilem gdn 20/80/2 jest przeogromna na korzysc tego mniejszego, a ten ostatni znowu do zadnych cudow nie nalezy... tyle ze ja kupowalem tego stxa za niecale 50zl, a teraz gdy kosztuje 80zl to to chyba jeden z najmniej oplacalnych glosnikow - bardzo niski spl, jednostajne, mozolne brzmienie i jeszcze wymaga dosc sporej paki...
                              dales mi kolego do myslenia :) dzieki wielkie za rade

Skomentuj

to jest technics sa-ax710. NIe podłączam ich pod ten sam kanał. Altusy są pod A a satelitki pod B. Z tym pierdzeniem to chodzi mi o to że gdy dam głośność na godz 12 to altusy grają pieknie :) a z tyłu słysze jak w satelitach cewka wali o o dno magnesu :) w jakiej czestotliwosci membrana zaczyna powoli nie drgać??
                                jesli ample kd sa podobnie budowane to:wyjscie A posiada pelen zestaw glosnikow a wyjscie B tylko front.tak jest u mnie.wiec jesli sluchasz altus jako front na A a satelitek sluchasz na B to sluchasz wszedzie FRONT.nie piszesz jak zachowuje sie central?
                                ps-nie odnosisz wrazenia ze przy sluchaniu filmu w sciezce 5.1 brakuje ci dzwieku?
                                jesli u ciebie A i B maja pelen zestaw wyjsc to przepraszam :oops:

Skomentuj

fonograf napisaljesli u ciebie A i B maja pelen zestaw wyjsc to przepraszam :oops:[/quote]

tego nie rozumiem

centrala nie mam... ampli nie chodzi teraz na 5.1 tylko w kwadrofoni :) wiem ze altusy i sateli sa jako front.. takze nie ma mi czego brakowac :) bo nie mam wlaczonego trybu 5.1[/b]

Skomentuj

fonograf napisaljesli u ciebie A i B maja pelen zestaw wyjsc to przepraszam :oops:
                                    tego nie rozumiem

centrala nie mam... ampli nie chodzi teraz na 5.1 tylko w kwadrofoni :) wiem ze altusy i sateli sa jako front.. takze nie ma mi czego brakowac :) bo nie mam wlaczonego trybu 5.1[/b][/quote]
                                    nooo jesli tak lubisz sluchac to czemu nie.ale NIE JESTEM PEWIEM czy nie jest wtedy tak jak pisal bart 210.moze ktos madrzejszy zajrzy i powie.lepiej podlacz wszystko na A wielokanalowo to bedziesz mogl sterowac osobno satelitami.a ampli ustaw na multistereo.
                                    a jak sobie poradziles w koncu z tymi satelitkami?
                                    cze

Skomentuj

Zamieszczone przez fonograf
                                      lepiej podlacz wszystko na A wielokanalowo to bedziesz mogl sterowac osobno satelitami.
                                      tzn jak?
                                      w satelitkach siedza zwrotnice uniwersalne ;/ dostaelm je od kumpla za free..jesli mam byc szczery to jest jedna wielka porazka z nimi w koncu to alpierd no i syczki piecoelektr. nie mailem innych pod reka a pozniej doszedlem do wniosku ze nie ma sensu pakowac w nie wiecej kasy bo przymierzam sie do zrobienia satelit na jakis porzadnych przetwornikach...czekam tylko na przyplyw gotoweczki i sklepie cos nowego ale tym razem poradze sie odpowienich ludzi ktorzy sie na tym znaja albo zmalpuje jakis gotowy projekcik z tego forum albo elki podlaczylem je dzisiaj tak jak mowiles(wycignalem pierw zwrotki) nie bylo z nich jakiegos idealnego dzwieku ale rooznice poczulem ogroma :) a wiec nic tylko czekac na talary i klepac cos nowego :)

Skomentuj

na elektronice i akustyce nie znam sie na tyle aby sie odwazyc cos doradzac,sluchaj innych,przymruz oko i wybierz najlepiej.natomiast od lat slucham muzyki i ogladam filmy na k.d.oczywiscie nie zadne divix tylko wszystko wielokanalowo.i teraz zalezy na co sie nastawiasz.do muzy-jak najlepsze fronty.i TYLKO na nich sluchasz w stereo!reszta aby byla.natomiast jesli lubisz obejrzec dobrze film to JA bym inwestowal w tej kolejnosci:
                                        1. front
                                        i tu dylemat...
                                        2.center
                                        2. :roll: subwoofer AKTYWNY.
                                        3.tylne satelitki
                                        pozdrawiam.moze ktos sie odezwie to wybierzesz opcje najlepsza dla siebie.
                                        pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X