Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe DIY - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe DIY - kilka pytań

Zdecydowałem się zrobić (etapami, jak mi starczy zapału) kino domowe. Jednak nie chcę się zapracować (to i tak kupa roboty), więc idąc po najmniejszej linii oporu chcę kupić gotowy projekt Akustyka.

Zanim przejdę do pytań określę swoje preferencje: filmy/muzyka mniej więcej 30%/70%. Muzyki słucham bardzo różnej, od jazzu, elektronicznej przez rock, taneczną na hip-hopie kończąc. Pomieszczenie 19m2.

I tutaj pojawia się pierwszy problem. Na fronty chciałbym Revelatory (do muzyki), dokładniej projekt RD1. Niestety są to strasznie drogie głośniki (najdroższe?), więc nie będę w stanie stworzyć pięciu kolumn na ich bazie. Pomyślałem więc, że jako kolumnę centralną, jak i satelity wykorzystałbym projekt HX18. Wiem, że budując kino domowe powinno się stosować te same głośniki we wszystkich kolumnach, jednak może takie połączenie nie jest aż takie złe?

Jest też projekt pomiędzy HX18 a RD1 - dokładniej RXT1 - ale pakowanie głośnika za 700 zł z takim za 100 zł w jedną obudowę jakoś do mnie nie przemawia.

I drugi problem - czym to "zasilić"? Chciałbym nowoczesny AV z TrueHD i DTS HD, ale nie kosztujący góry pieniędzy. Właściwie zawęziłem swój wybór do dwóch: YAMAHA RX V663 i Onkyo TX-SR606. Szczególnie skłaniam się ku Onkyo. Jednak pytanie brzmi czy wystarczy on do nagłośnienia jednej z powyższych konfiguracji? Zaph opisuje Revelatory jako bardzo czułe, więc chyba nie będzie z nimi problemów. A Vify?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie.

Kirinyaga, z doswiadczenia napedzajac revelatora amplem nie uzyskasz nawet polowy jego mozliwosci wiec jezeli z czasem nie masz zamiaru kupic pozadnego wzmaka stereo pchanie sie w revelatory to strata pieniedzy w zupelnosci wystacza ci vify lub perlesy

Skomentuj

Zamieszczone przez XYS
      Kirinyaga, z doswiadczenia napedzajac revelatora amplem nie uzyskasz nawet polowy jego mozliwosci wiec jezeli z czasem nie masz zamiaru kupic pozadnego wzmaka stereo pchanie sie w revelatory to strata pieniedzy w zupelnosci wystacza ci vify lub perlesy
      Uniamp będzie ok ?

Skomentuj

za ta cene co masz w akustyku tego rd1 mozesz zbudowac fajna konstrukcje 3 drozna
        http://www.troelsgravesen.dk/TJL3W.htm

a potem jak bd chcial to do tego monitory
        http://www.troelsgravesen.dk/W15.htm

chyba ze chcez ScanSpeak to tu masz podobna konstrukcje
        http://www.troelsgravesen.dk/SP95.htm
        na dole sa schematy zwrotki a to wszystko wyjdzie taniej ja bd zamawial
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496

Skomentuj

Kirinyaga, specjalnie pojechalem do XYSa posluchac sobie tych legendarnych scanow...
          na koncu stwierdzilem ze niema sensu pchac sie w scany jak niemasz naprawde pokaznej kolekcji oryginalnych plyt i dobrego wzmacniacza...
          dla normalnego uzytkownika kolumny klasy HX18 to juz szczyt oplacalnosci. brzmia dobrze, nic nie przeszkadza i jedyne czego moze zabraknac to bas a od tego masz suba :P

komus na forum pomagalem z projektem takiego wlasnie kina (peerless HDS 180 + XT25) i wykonalem mu komplet zwrotnic - chlopak byl zachwycony

Skomentuj

pajol112, w 3 drogi raczej nie chcę się pchać, wydaje mi się, że to są konstrukcje przeznaczone do większych pomieszczeń niż moje 19 metrów kw.

Pawel S., hmm, bardzo pragmatyczne podejście. Z drugiej strony jest coś miłego w fakcie posiadania sprzętu "the best of the breed" (snobizm?).

Już właściwe zdecydowałem się kupić HX18, na początek zrobić tylne satelitki/monitory i zobaczyć czy będę zadowolony z ich dźwięku. W zależności od wrażeń będę mógł zdecydować czy bawić się w Revelatory czy sobie odpuścić. Z drugiej strony, zakładając że starczy mi zapału (podobno DIY wciąga) nie wydaje mi się dużym problemem zrobienie sobie jakiegoś dobrego wzmacniacza stereo (np. na lampach) aby zasilać nim same Revelatory.

Komplet z Akustyka nie jest na tyle drogi (obecnie 900,-), aby wystarczająco opłacalnym było kupowanie sobie części osobno w AC, kompletowaniu elementów zwrotnicy z różnych sklepów i samemu jej budowanie. Co innego, jak miałbym robić fronty na Revelatorach...

Bardzo dziękuję za sugestie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Kirinyaga
              kompletowaniu elementów zwrotnicy z różnych sklepów i samemu jej budowanie
              a niby akustyk ci gotowce przysle? ;> niema szans :P sam musisz to skladac :P
              Zamieszczone przez Kirinyaga
              Już właściwe zdecydowałem się kupić HX18, na początek zrobić tylne satelitki/monitory i zobaczyć czy będę zadowolony z ich dźwięku. W zależności od wrażeń będę mógł zdecydować czy bawić się w Revelatory czy sobie odpuścić
              ile masz oryginalnych plyt? i to takich dobrych a nie takie z gazet jako gratisy. jak niewiele to niema sensu sie pchac w SS - wierz mi - sam sie przekonalem :P

Skomentuj

Pawel S.,Też tak myślę, Kirinyaga gonisz za jakością, która obnaży Ci niedoskonałości wszystkich pozostałych elementów jakie będziesz posiadał, będziesz musiał włożyć majątek w porządny wzmacniacz, CD i oczywiście płyty dobrej jakości. W innym wypadku to zamiast wsłuchiwania się w szczegóły będziesz się irytował niedoskonałościami nagrań.

Skomentuj

Kirinyaga, posiadanie sprzetu tylko po to by to miec to raczej bzdura.
                  revelator wymaga
                  1.sesownego wzmaka (ampl odpada wiem jak gigantyczna rozniece mam po zmianie na lampe)
                  2.dobrego cd
                  3, kilkuset oryginalnych plyt (bo nudno jedna sluchac w kolko)
                  4. kilku lat osluchania ze sprzetem inaczje nie docenisz tego co masz

wiec jakbys nie kombinowal 10 000 zl
                  ja na swoj zestaw nie liczac plyt wydalem 12500 zl (za stereo)
                  jak stac cie na taki snobizm to czemu nie

Skomentuj

Zamieszczone przez gi
                    Zamieszczone przez XYS
                    Uniamp będzie ok ?
                    POwroce do tego tematu... - czy unamp da rade, czy to inny poziom?
                    Sam mam ampla i zastanawiam sie nad wzmakiem, i tak mysle czy ma sens pchac sie w uniampa przy tego typu kolumnach?
                    POzdrawiam
                    Krzysiek

Skomentuj

7masz, uniamp jest bardzo przywoitym wzmakiem przebijajacym wiekszosc ampli, ale np moje kolumny rozwinely skrzydla dopiero pod lampa

Skomentuj

Czaruję...
                      X