Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze DYI - subik - pytania.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze DYI - subik - pytania.

Witam.
    Jak temat wnosi przymierzam sie do zbudowania suba.
    Zasilany będzie wzmakiem Mosfet sub 150 wersja 130w od Irka.
    Pozostaje kwestia skrzynki i przetwornika.
    Podstawową koncepcją jest Tonsil GDN 30/120/8(150pln) w obudowie bas reflex ~70-75l strojonej na 33 hz.
    Sama obudowa nastręcza kilku pytań - już po przeczytaniu wątków dot obudów- tamtymi wzorami liczyłem wielkości itp.
    Zacząłem symulować głośnik i dla porównania użyłem STX GDN-32-150-8-SS (90pln). Efekt mnie rozbroił i zaskoczył. Żeby mieć jako takie porównanie, poniższe wykresy przedstawiają:
    linia cienka - obudowa bas reflex 75l strojona na 33hz.
    linia gruba - obudowa zamknieta 75l.
    zółty Tonsil, niebieski-STX.
    dla obudowy zamkniętej Qtc to odpowiednio Tonsil 0,58, STX 1,04.

STX w bas reflexie odpada w przedbiegach. Ale wydaje się ze w zamkniętej obudowie zagra niżej i bardziej równo niż Tonsil z reflexem. przy - 6 db schodzi poniżej 30hz, gdzie tonsil br osiąga 37 hz.
    No i tu moje pytanie, czy to faktycznie możliwe żeby o 40% tańszy, 6 cm mniejszy przetwornik grał tak dobrze, czy kolesie na stronie stx zrobili tuning parametrów? Ew 3 możliwość nie znam się i źle myślę. (parametry wpisywałem 2 razy do programu dla wyeliminowania pomyłek).

Inna rzecz - jaki inny przetwornik docelowo zasilany wspomnianym wzmakiem jest godny polecenia w cenie +-150 pln?

Zamieszczone przez Randall
    GDN 30/120/8(150pln)
    :lol: Nie żartuj sobie! Przecież za tą kasę będzie MDS (jeżeli się nie mylę). Głośnik wcale nie musi byc duży żeby dobrze zagrac :razz: .

[ Dodano: 2008-07-23, 18:13 ]
    Uprzedzę pytanie innych. Jaki masz pokój i z czym to ma grac?

Skomentuj

MDS to jakieś car audio, w dodatku o wiele droższe. Ja chce suba do kina przede wszystkim i troche do muzy.
      Przy dużej średnicy łatwiej zrobić bas.
      Poza tym skrzynka 40x35x60 będzie słabo wyglądać z małym głośniczkiem.

Pokój do kina robię, 3x3,50; sprzęt ustawiony na dłuższej ścianie, jestem w trakcie remontu. Docelowo będzie wyciszony. Sprzęt to budżet - jamo S16 hcs3 + amplituner kd Kody 5x50w, źródło sygnału - komputer (x264) + PS3 blue ray.

Jako że mam dużo miejsca na to - mogę sobie pozwolić na zrobienie dużej skrzynki. Kiedyś zmienię lokum na większe - suba chce sklecić z przyszłością. Przewidywany koszt - chcę się zamknąć w 600 max.

Skomentuj

za 134 zl kupisz MDS 08 tutaj
        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...er=asc&start=0

Skomentuj

...o ile będzie kolejne zamówienie.
          MDS08 nadaje się do pomieszczeń max. 15m^2. W końcu to tylko 8''.

Skomentuj

Gogluje i gogluje i jakoś nie mogę znaleźć parametrów, tylko fora car audio i aukcje na allegro.
            Jakoś niepewnie się czuję wobec budowy suba z głośnika samochodowego w 20 litrowej skrzyneczce.

[ Dodano: 2008-07-23, 21:32 ]
            A co sądzicie o Peerless sls10? niewiele droższy a zagra w dużo mniejszej obudowie - zaoszczędze na dechach i fornirze.

Skomentuj

http://www.intertechnik.de/index.htm...ml?detail=4434

Skomentuj

Zaczynam się gubić. Jako że został jeden dzień na dołączenie się do zamówienia, muszę podjąć decyzję. Widzę, że kupa ludzi zamawia tego mdsa, co w nim takiego szczególnego i jak wypada wobec peerlesa sls 8/10? Zwłaszcza że nie widzę topików "zdbudowałem suba na mds08". Zwłaszcza że szukam i widzę opinie że to raczej sub do "małego autka". Nie wiem jak ma się akustyka samochodu do akustyki pomieszczenia, ale wiem jak ma się objętość. Ciężko znaleźć o nim cokolwiek w kontekście KD. A do kina suba robię.

Skomentuj

Ja muszę powiedzieć że SLS-8 jest dużo lepszy od MDSa 08 do kina. MDS jak najbardziej do pomieszczeń do 20mkw do muzyki, a SLS-8 radzi sobie nawet w dobrze umeblowanym 25mkw. Zejscie dużo nizsze zaoferuje nam SLS, przy dobrym impulsie. Brzmienie i szczegółowość zbliżone, MDSa troszkę bardziej detaliczne.

Skomentuj

STX GDN-32-150-8-SS (90pln).
                    6 cm mniejszy przetwornik
                    tak wiec rozumiem ze mowa o GDN 27-150?
                    Efekt mnie rozbroił i zaskoczył. Żeby mieć jako takie porównanie, poniższe wykresy przedstawiają:
                    No i tu moje pytanie, czy to faktycznie możliwe żeby o 40% tańszy, 6 cm mniejszy przetwornik grał tak dobrze, czy kolesie na stronie stx zrobili tuning parametrów? Ew 3 możliwość nie znam się i źle myślę
                    3 mozliwosc :P
                    i tutaj wlasnie wychodza na jaw wady symulowania. symulacja nieodda ci tego co jest w rzeczywistosci - niedowiesz sie jak ten glosnik poprostu zagra!
                    zasymuluj sobie alpharda SW803z - poprostu najlepszy glosnik na swiecie za male pieniadze! :grin: a jak wypada w praktyce? maly buczek ktorego prawie wogole nie slychac...

tak wiec przestan brac symulacje jako glowne kryterium oceny glosnika. ja kozystam z winisd obecnie prawie tylko wylacznie w celu dobrania tunelu...

Tonsil GDN 30/120/8
                    na temat tego glosnika nic niewiem
                    ale za to MDS08 to znakomity glosniczek w przystepnej cenie ktory spokojnie radzi sobie w domu.
                    do kina sie nie nadaje z jednego powodu - jest za szybki!
                    do kina potrzebujesz czegos wolniejszego - i tutaj wlasnie mozesz smialo zastosowac glosniki peerless SLS10
                    SLS8 to raczej troche za malo a SLS12 potrzebowalby raczej troche wiecej powera. no i dodatkowo krazy opinia ze SLS10 jest najszybszy z tej seri

Zwłaszcza że szukam i widzę opinie że to raczej sub do "małego autka".
                    no to nieprzeczytales relacji z naszego spocika z koszalina :P
                    UKA ma 2szt MDS08 w pokoju 20m (tzn mial bo sie przeprowadzil) i rozlozyly na lopatki XXLSa 12 :twisted:

Skomentuj

Tonsil to Tonsil, zrobi najwiecej halasu szczegolnie ze ma az 12cali ktore pasuja do 75litrow. W taka bude tylko 12cali mozna wlozyc.
                      SLS10 jest fajny bardzo szybki i potrafi zamruzcec wiec niskeigo basu mu nie brakuje ale nogawkami nie zatrzesie i na klacie cisnienia sie nie poczuje. Dobrze sobie radzil STX27/300 obecnie czekam na nowa serie 27/450 i bede ja testowal.
                      Jak juz mowimy o glosnikach 10 i 12cali to MDS08 z racji srednicy raczej odpada.
                      A jak mowimy o trzesieniu ziemi to 12cali z samochodowek gdzie mozna kupic cos ciekawego do 200zl. Tylko zeby wykozystac w pelni mozliwosci takiego glosnika to wzmacniacz ok 300W oczywiscie na 150W tez zagra tylko ze troche ciszej.

Skomentuj

OK. skrzynka zamówiona u stolarza, całkowita pojemność to 59l, - 3,5 l na wnęke wzmacniacza - przegroda poprzeczna. Zejdę do 54-55, z tego jeszcze objętość głośnika. Całość na wspomnianym wcześniej SLS10 i wzmaku Irka. Materiał to tylko 22 mm płyta wiórowa - jedyna stolarnia w okolicy w której nie chcieli mi sprzedać od razu całego arkusza płyty nie miała mdf.
                        Z wytłumienia planuję oklejenie wnętrza filcem i pod przegrodą (z tej samej płyty półka z nawierconymi wycinarką otworami) wypełnienie watą. Wycięte krążki podoklejam/przykręcę wewnątrz co by zbić objętość (docelowo +50l).

Jak ktoś ma jakieś sugestie do powyższego to mile widziane.

Mam jedno proste pytanie:
                        Chodzi mi o zrobienie takiego mocowania by bezpiecznie można było odkręcać i ponownie mocować przetwornik we wnęce - jako że będzie ona po zmontowaniu skrzyni jedynym otworem dostępowym powinno to być możliwe i wielokrotnie powtarzalne. Wkręty zatem odpadają - po kilku razach nie trzymały by.
                        Ktoś ma jakieś propozycje? Jakieś specjalne śruby/mocowania?

Ja obecnie jestem przy koncepcji przewiercenia się na wylot, nawiercenia od środka otworu na nakrętki, wklejenia tam na żywicę/szpachlę nakrętek i gotowe - niezniszczalne dożywotnie i mocne mocowanie (i tanie).
                        Ma to sens?

Skomentuj

Ma to sens?
                          ma, i to ogromny :) Możesz też w Polinku kupić specjalne gwinty pod śruby wkręcane w płytę

Skomentuj

Pozdrawiam.Ja do mocowania głośnika stosuję coś takiego http://www.karensc.com.pl/nakretki_klowe.php .

Skomentuj

Dzięki.

Skomentuj

Jesteś z Lublina, jedź na ul. Mickiewicza, niedaleko skrzyżowania z ul. Wyzwolenia jest firma Clip, kupisz tam wspomniane nakrętki kłowe, chyba nic lepszego nie wymyślisz do dobrego mocowania głośników.

Skomentuj

Na razie czekam na głośnik, raczej zrobię mocowanie które wcześniej opisałem - to z powodu że te wbijane gwinty mogą niekoniecznie trzymać tak dobrze w płycie wiórowej.
                                  A prace się posuwają następująco:
                                  http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4348&start=1364

[ Dodano: 2008-08-24, 20:41 ]
                                  @ Robertinus
                                  Wiesz może gdzie w Lublinie kupić fornir? W Obi nie ma, w stolarniach w których szukałem materiału też nie. Nie okleje tego suba papierem...

Skomentuj

@ Robertinus
                                    Wiesz może gdzie w Lublinie kupić fornir? W Obi nie ma, w stolarniach w których szukałem materiału też nie. Nie okleje tego suba papierem...
                                    Wiem !
                                    Fornir kupisz w firmie Italcolor ul. Zemborzycka 112d, tel. 0 81 743 92 11 lub 081 4418023, czynne poniedziałek - piątek: 8-16.
                                    Aby tam trafić należy jadąc ul. Zemborzycką dojechać do torów i tuż za nimi skręcić w lewo, w prowadzącą równolegle do nich drogę, tą drogą jedziemy aż napotkamy przejazd przez tory, teraz przejeżdżamy przez tory i wracamy z powrotem w kierunku ul. Zemborzyckiej.
                                    Wracając tak skręcamy w prawo w drugą bramę, po wjechaniu w nią na wprost mamy firmę Italcolor.
                                    Jak byś miał trudności z trafieniem to zadzwoń do mnie - 509 356 170.
                                    W tej firmie zaopatrują się profesjonaliści, dostępny tam fornir (również egzotyk) często ma długość nawet ponad 2 metry i szerokość zbliżoną do 1 metra, kupisz tu również bejcę.
                                    Czy będziesz kleił sam ?, jeśli tak, to jakiego kleju zamierzasz użyć ?
                                    Gdzie ciąłeś płytę wiórową na pakę ?

Skomentuj

Co do kleju polecam henkel moment... Jest naprawdę dobry i całkiem wydajny

Skomentuj

Randall, rzuc okiem na 'budowanie na ekranie' - napisalem cos do Ciebie.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X