Witam! Jestem w trakcie budowy wzmacniacza OTL na lampkach 6S19P-W i E88CC :grin: Wzmacniacz będzie już sobie radził z słuchawkami od 32ohm ale im więcej tym lepiej... Moje pytanie do Was jest następujące: Jakie słuchawki polecacie do tego wzmacniacza? (ewentualnie do innego lampowego który może w przyszłości będę budował) Na słuchawki mam mało bo ok 200zł... Podejrzewam że będzie ciężko coś kupić w 300ohm za tą kasę ale może jest coś o czym nie wiem... Proszę o opinie.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Słuchawki do wzmacniacza lampowego
Collapse
X
-
obawiam sie, ze wydanie wiecej na sluchawki niz na wzmacniacz przyniosloby lepszy rezultat...no ale mniejsza o to. Sa jeszcze creative aurvana live!, ktore wielu osobom sie niesamowicie podobaja. to ponoc to samo co denon ah-d1001 - ten sam produkt fostera. Ja osobiscie ich entuzjasta nie jestem - glownie za bas o nienaturalnej barwie - chociaz z mocnym wykopem, wycofana srednica i sybilujaca gora. jednakze za podobna cene chyba nic w polsce lepszego sie nie dostanie. no chyba ze sprowadzisz sobie te grado - ale i one nie sa bez wad - w szczegolnosci nieco rozlazly bas i lekko podbita gorna srednica.
Skomentuj
-
sensowne to pojecie mocno wzgledne. jak dla mnie to od grado sr-60 dopiero zaczyna sie jakiekolwie granie. mozesz pomyslec o HD595, chociaz mi osobiscie nie do konca pasuja - slaby bas, bynajmniej nie chodzi o jego ilosc - bo w tym przypadku jest akurat ok, a o jakosc - monotonny i taki "subwooferowy". osobiscie bardzo mi sie podobaja HD25, ale te to zagraja porzadnie nawet z mp3playera. minusem jest mala scena. rzucajace na kolana sa jak dla mnie Denony AH-D5000 - ale to juz dosc wysoka polka, ale z nimi to bym jak najbardziej widzial jakas lampke. Nie pozostaje Ci tak naprawde nic innego jak posluchac paru modeli i dobrac cos pod siebie. W ostatecznosci kupuj w ciemno. Niestety ze sluchawkami nie ma latwo - kazde maja swoje wady - w szczegolnosci duze nierownomiernosci ch-ki czestotliwosciowej i jednemu bardziej podejdzie para X, a innej osobie sluchawki Y. Nie ma jednej na to recepty.
Skomentuj
-
hd555 używane może ci się uda kupić za 200zł
hd595 nie kupisz za 200zł chyba że takie co walec po nich przejechał
creativy też słyszałem mnóstwo opinii, kosztują od 150-do 200zł ale są 32ohm
grado sr-60 to jedyne sensowne słuchawki dla ciebie z tym że nówki kosztują 290zł a używane około 230zł
Skomentuj
-
A ja polece SHP8900 od Philipsa. Imho za 160zł nie ma lepszych słuchawek (przynajmniej takich nie testowałem) - a to było za czasów jak kosztowały 200zł. A czytałem na HiFi.com.pl, że np. KOSSy HR-40 czy coś takiegoSą jakąś rewelacja, a nie dorastają do pięt tym Philipsą.
No ale to wg mnie :)
Skomentuj
-
Jak na razie co raz bardziej jestem nastawiony na grado sr 60 niz na creative ale ich jeszcze tez nie skreśliłem bo są dużo tańsze... Dziś uruchomiłem wzmacniacz i nic się nie paliło i nie kopciło :mrgreen: Jutro klika poprawek wprowadzę, pomierzę wszystko, podłączę po sygnał i zobaczę czy w ogóle coś sie z niego wydobywa :razz:
Skomentuj
-
kurde jak już mowa o kosach to może PORTA PRO słuchaweczki pierwsza klasa, przez wiele lat były uważane za słuchawki referencyjne przez nie jeden niemiecki miesięcznik audio, ja sam ich używam od kilku lat i po prostu nie mogę się z nimi rozstać dźwięk cud miód i orzeszki
wad nie mają, jedynie sie można przyczepić do długości kabla i out-door'owego wyglądu
impedancja dosć ciekawa bo 64ohm, cena ~120-160zł
Skomentuj
-
no nie przesadzalbym z tym przereklamowaniem - to po prostu sluchawki do sprzetu przenosnego i tam znajduja jak najbardziej zastosowanie. uzywanie ich w domu i to na dodatek z lampa jest mocno przesadzone - bo do tego celu sa lepsze sluchawki. co do komfortu to nie jest zle - duzo gorzej sie imo sprawuja jakiekolwiek clip-ony czy neckbandy. zreszta za 100zl cudow oczekiwac nie mozna, ale tez nie slyszec ich wad to mnie troche dziwi... to tak jakby napisac ze zestaw arn-150+pj jest bez wad...
Skomentuj
Skomentuj