Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do muzyki i TV

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do muzyki i TV

Witam. Planuję zrobić kolumny do muzyki (właściwie wszystko poza metalem), filmów i tv (przez dekoder). Na początku myślałem o arn150+d27(lub sc10n) lecz nie wiem czy nie będzie przeszkadzał mi brak średnich tonów w arn w tv. Teraz myślę o gdn 16 lub o konfiguracji totem mite. Pomóżcie dobrze wybrać. Do wydania mam 500-600zł na cale kolumny. Pozdrawiam.

Spróbuj czegoś innego na przykład:
    http://translate.google.pl/translate...26hs%3DZQ0ecie W budżecie powinieneś się zmieścić a jakość na poziomie Peerleesa i Vify

Skomentuj

O ktory dokładnie chodzi Ci projekt?

Skomentuj

O ten: http://www.zaphaudio.com/BAMTM.html
        Sam go będę robił w niedługim czasie.

Skomentuj

Wolałbym coś sprawdzonego przez innych forumowiczów. Czekam na inne propozycje.

Skomentuj

Zamieszczone przez kombo
            Na początku myślałem o arn150+d27(lub sc10n) lecz nie wiem czy nie będzie przeszkadzał mi brak średnich tonów w arn w tv.
            jedyne co bedzie przeszkadzalo to to ze bedziesz musial sluchac na nich troche glosniej - nie przesadzajmy ze ARN wogole srednicy niema :lol:
            toma085, pomysl wcale nie glupi - jednak i tak drogo wyjdzie wiec lepiej by bylo cos na jednym wooferze ze stajni daytona

Skomentuj

pewnie, po co bawić sięw 2,5-drożne, jak można dać jeden, ale lepszy woofer, który poszerzy ch-kę w dół nieco.
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Koledzy ten jeden Dayton DA 175 kosztuje 70zł więc cena jest śmieszna a ma opinię podobną do RS 180 z tym że niema aluminiowego kosza co znacznie obniża jego koszty. Dlatego jest tak tani. Nasi sąsiedzi z za odry twierdzą że jest lepszy od HDS 164 a zastosowanie dwóch na jedną kolumnę pozwoli uniknąć subwofera w pomieszczeniach do 30M2 podobno bas jest nieziemski. Osobiście ich nie słuchałem ale naczytałem się sporo o nim na zagranicznych forach i jak to Zaph Audio stwierdził mają najdoskonalszą jakość dzwięku w tak niskiej cenie a nawet dwa razy droższe przetworniki mu ustępują.
                Ja jak tylko sprzedam mietki to się biore za nie.
                Noi kopułka niczego sobie.

Skomentuj

ja tez sie naczytalem o tych Daytonach i moze byc naprawde dobry i niewiele kosztuje duzy plus heh :wink:
                  tak samo mysle o projekcie na tych przetwornikach ale z seri RS :wink:
                  kombo, moze taki projekt by cie interesowal
                  http://www.geocities.com/woove99/Spk...RS180_2way.htm
                  choc chyba sie nie zmiescisz ze swoim budżetem

Skomentuj

nie żebym się mądrzył bo sam rozglądam się w temacie kolumn (XT25TG i rozważane HDS 164 nomex, HDS 180 exclusive, m18hw), ale pozwolę sobie stwierdzić, że w/g tego projektu solidnego basu te daytony nie oferują. nie na poziomie wymienionych peerlesów. ale jeśli rzeczywiście grają czysto na poziomie 164/180 to chętnie bym je zastosował ze względu na cenę.

Skomentuj

Nie chodzi tu o sam bas. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                        zastosowanie dwóch na jedną kolumnę pozwoli uniknąć subwofera w pomieszczeniach do 30M2 podobno bas jest nieziemski.
                        ja właśnie próbuję uniknąć subwoofera w pokoju do 30m2 :) dlatego chodzi o bas, nie tylko żeby było nisko, ale także z kontrolą.

Skomentuj

Raczej zdecyduje się na arn150+d27 lub sc10n - sprawdzone przez wielu i dobre na pierwszą konstrukcję.

Skomentuj

pewnych fizycznych ograniczeń się nie obejdzie I KONIEC....

co rusz pojawiają się tu pogłoski o super przetwornikach które są małe (średnica) oraz za malutkie pieniądze i mają "wojować" światem a prawda taka że do basu z potęgą, do dużych pomieszczeń po porostu potrzeba głośnika dużego i tyle..... (oczywiście nie sam rozmiar się liczy.....ale jak będzie mały to jakich by cudów nie robić i z czego to on by nie był "potęgi" nie będzie ;p i już)

co do opinii czasy mamy takie że trzeba uważnie filtrować to co ludzie piszą... jak ktoś miał jamnika zrobił sobie jakieś kolumienki nawet niewysokich lotów to dla niego jasne że będzie to potęga basu itd.... a jeden komentarz potem może się bardzo mocno powielać i rozchodzić.....(mam nadzieję że wiecie o co mi chodzi...)

dlatego toma85....po prostu przeczytaj jeszcze raz uważnie opis Zapha :) w końcu autor.....
                            zweryfikuj kto pisał o tym "nieziemskim basie" ....
                            przejrzyj charki projektu (wiem wiem zaraz niektórzy będą mi pisać ze charki nie grają... a ja powiem że jednak sporo pokazują :) i można wstępnie oszacować co projekt może zaprezentować :) )

Skomentuj

Ja swoją opinie wyraziłem nie tylko na podstawie projektu zapha ale i na innych forach wyczytałem co oferuje ten przetwornik i nikt jeszcze go nie skrytykował a co do ARN to chyba nie mamy co porównywać. Dziś wieczorem wżuce kilka opini z zagranicznych for to się sami przekonacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
                                pewnie, po co bawić sięw 2,5-drożne, jak można dać jeden, ale lepszy woofer, który poszerzy ch-kę w dół nieco.
                                Konstrukcja zapha to dwu drożny MTM. :wink:
                                Co do wielkości głośników i zejścia, oczywiście, że większa membrana jest w stanie relatywnie dać niższe zejście, tylko problem polega nie na tym jak głośnik nisko "zejdzie", tylko jaki mamy materiał na płycie (o mp3 nie mówię). :idea:
                                Nie słyszałem 7" daytona, ale słyszałem wiele konstrukcji na tej wielkości głośnikach i mniejszych, które z powodzeniem dawały radę przy "rozsądnym" natężeniu dźwięku. Chociażby siesta front. :idea:
                                Zersztą nie wszyscy słuchają muzyki organowej czy big-bitu ustawiając potencjometr tak, aby słyszeć powyżej 100dB.

Skomentuj

No cóż,ktoś zapewne powie ten znowu swoje...
                                  Jednak sprawa TV,filmów,kierował bym się w stronę czegoś co nie gubi średnicy.U mnie akurat prym wiodą szerokopasmówki odpowiednio odfiltrowane,biją wharfedale,KEP-y czy Scany.Wokale na najwyższym poziomie,co prawda podparte pierścieniówką ale to ma znaczenie jedynie w muzie.Zejścia bym szukał we wspomagaczu typu sub.O ile temat traktujemy w miarę poważnie.Ładnie zachowuje się XXLS z membranką,do muzy troszkę nie ten tegez ale sygnał wiadomości zwala z krzesła.Ino to z deka kosztuje.A jak się chce tanio to lepiej wziąć niezłe słuchawki niż pchać sie w arny.Basu będzie,ale nic ponad to.

Skomentuj

A gdzie można kupić te daytony?? Ja miałem zrobić kolumienki na gdn 15/100/8 akx i DX25TG ale powoli mam watpliwości.

[ Dodano: 2008-07-30, 21:46 ]
                                    Który glośnik wysokotonowy jest lepszy ta vifa DX czy ten seas 27tbfc/g?

Skomentuj

http://www.polink.com.pl

zależy co kto lubi... DX jest jak dla mnie za ostry

a ten sesasik jest komentowany za jeden z najlepszych tweeterków w tej cenie....a nie wątpliwą dodatkową zaletą jest duża wytrzymałość mocowa a co za tym idzie możliwość bardzo niskiego cięcia....
                                      znakomicie nadaję się do metalowych wooferów które mają mocna breakup-y w wyzszej części pasma które trzeba by odciąć

Skomentuj

To może spróbować zrobić gdn 16/50/6+sc10n na zwrotnicy od Pawła S. ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X