Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica 3D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica 3D

Witam. Konstrukcja na głośnikach
    Dexon GDN 25/40 8Ω - dół
    TVM ARP 150 8Ω - średnica
    Visaton SC10N -góra
    Na razie jest coś takiego jak w załączniku. Dodam, że cięzko tutaj mówić o liniowości, gdy charakterystyka ARP jest mocno poszarpana. Bałagan w przedziale 6,5-8,5kHz to wina SC10N, tak juz ma, na wykresie wygląda strasznie, ale przy powiększeniu nie jest tak źle.
    Co można jeszcze poprawić?
    http://img175.imageshack.us/my.php?i...otnica3ds9.png
    Dzięki z góry

Zmienić głośniki :) To nie zagra... Zwłaszcza ten niski... Czemu akurat te głośniki? Za tę cenę mógłbyś mieć na przykład 2x ARN 150 plus SC10N... Albo nawet jakaś vifa na górę bo te zwrotki to trochę kosztować będą więc jeszcze zostaje dołożyć do głośników a jakieś zwrotki od 2-way są dużo tańsze...

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
      To nie zagra... Zwłaszcza ten niski...
      Na jakiej podstawie tak sądzisz? Słyszałeś ten głośnik aby się o nim wypowiadać? W tej chwili zestaw gra na Tonsilowskiej zwrotce, góra mocno wywyższona, niska średnica nieco cofnięta, a basik jest naprawdę dobry, dynamiczny i całkiem nisko schodzący, bez porównania z
      na przykład 2x ARN 150
      :lol:

Czemu takie głośniki? Bo tak wyszło. Kolumny są już wykończone (co z reszta można wywnioskować po pomiarach), więc nie mam najmniejszego zamiaru zmieniać przetworników.

Skomentuj

Reguła jest taka, najpierw wybierasz przetworniki i robisz do nich zwrotnice, a potem składasz skrzynie oczywiście odpowiednio wyliczone. Inne kolejności przynoszą tylko problemy

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
          Reguła jest taka, najpierw wybierasz przetworniki i robisz do nich zwrotnice, a potem składasz skrzynie oczywiście odpowiednio wyliczone. Inne kolejności przynoszą tylko problemy
          Tak?
          A jak zrobić pomiar charakterystyki przenoszenia gdy głośnik nie znajduje się w obudowie :idea: :?: Proszę się nad tym zastanowić.

Mógłby ktoś powiedzieć coś na temat zwrotnicy?

Skomentuj

jako ze niemam doswiadczenia w projektowaniu zwrotnic to czepie sie tylko jednego - visatona tniesz nizej niz jest to robione w 2 drogach - ja bym tak nie ryzykowal

Skomentuj

luke666, jeśli zadajesz jakieś pytania, to nie najeżdżaj potem na ludzi bo w końcu nikomu się nie będzie chciało odpowiadać :) Powiedz mi tylko czemu pytasz się dopiero teraz a nie wcześniej? Wtopiłeś trochę kasy i teraz musisz to jakos przeboleć... Ale może następny projekt będzie bardziej przemyślany :mrgreen:

Skomentuj

luke666, a wiesz co to obudowy testowe...

luke666, jeśli zadajesz jakieś pytania, to nie najeżdżaj potem na ludzi bo w końcu nikomu się nie będzie chciało odpowiadać :) Powiedz mi tylko czemu pytasz się dopiero teraz a nie wcześniej? Wtopiłeś trochę kasy i teraz musisz to jakos przeboleć... Ale może następny projekt będzie bardziej przemyślany :mrgreen:
                melisław, masz rację, głupota boli...

Skomentuj

luke666, jeśli zadajesz jakieś pytania, to nie najeżdżaj potem na ludzi bo w końcu nikomu się nie będzie chciało odpowiadać :)
                  W którym momencie na kogoś "najechałem" :?:

Zamieszczone przez krzyhoo9
                  luke666, a wiesz co to obudowy testowe...
                  Tak, będę za każdym razem robił obudowę testową o takim samym kształcie i objętości jak zamierzana kolumna.
                  A obudowy "testowe" przeznaczone są głównie do pomiarów Vas, co innego odgrody, ale ich wielkość także wpływa na kształt charakterystyki.

Powiedz mi tylko czemu pytasz się dopiero teraz a nie wcześniej? Wtopiłeś trochę kasy i teraz musisz to jakos przeboleć... Ale może następny projekt będzie bardziej przemyślany :mrgreen:
                  Nie widziałem żadnych problemów podczas doboru głośników. Efektywności podobne, obiecujące charakterystyki, no może oprócz ARP, ale jakoś ludzie potrafią na nim zrobić udaną konstrukcje.
                  Gdybym kupił sobie głośniki wcześniej i poprosił o projekt zwrotnicy, na obojętnie jakich głośnikach to zaraz ktoś poprosiłby o pomiary, gdyż one są podstawą do poprawnego zaprojektowania zwrotnicy. Pomiary są, ale zamiast pomocy piszecie, że dałem złe głośniki i projekt jest wogóle nieudany i nieprzemyślany, nie pisząc konkretnie czemu tak właściwie jest. Bo dałem Dexona na sekcję niskotonową? Jestem mile zaskoczony tym głośnikiem, Quester także podzielał moją opinię podczas pomiarów. Dodam tylko, że głośniki kupiłem za 30zł/szt w czasie wyprzedaży.

Pawel S., faktycznie nisko cięty zewzględu na ARP, ale nie ma problemu z fazą dając SC10N filtr IIIgo rzędu, co skutecznie by go zabezpieczyło. Nie ma co ukrywać, to nie Driver. U mnie w kolumnach jest cięty 3.3ľF + 0.22mH + tłumik ~3db i 50W wytrzymuje bez problemu.

[ Dodano: 2008-08-05, 16:05 ]
                  Filtr GP III rząd, drobna zmiana filtra środkowego, wygładzenie 1/16 oct.

Skomentuj

Czaruję...
                  X