Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe do 2500zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe do 2500zł

Witam serdecznie. Proszę o pomoc w doborze głośników i zwrotnicy do kolumn podłogowych. Dyspomuję budżetem 2500zł. Nie interesuje mnie super duża moc. Interesuje mnie czystość i jakość dźwięku. Nie wiem czy zdecydować się na 2-way czy 3-way. Rodzaj muzyki jakiej słucham to rock i metal. Wolałbym kolumny szczupłe ale wysokie. Takie zgrabne. Mam już w przeszłości jeden projekt diyaudio 2xARN150 i SC10n ale ja chcę więcej :smile: Wiadomo diyaudio wciąga hehe. Proszę o konkretne projekty lub porady.

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX2.html
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic723662.html
    :wink:

Skomentuj

napisz jeszcze jakiej wielkosci masz pokoj i jakim wzmacniaczem dysponujesz

Skomentuj

Pokój jakieś 18m2 a wzmacniacz Technics SU V500.

Skomentuj

HX2 - miodzio :). To prawie napewno będzie moja następna konstrukcja . Po tym co prezentują sobą HDS134+DX25.... :smile: Ale musiałbym wcześniej mieszkanie zmienić na coś większego :mrgreen:

Skomentuj

Nawet podoba mi się ten projekt HX2 z akustyka. Tylko ten projekt na pewno przekroczy 2500zł. A dałoby radę zmienić układ przetworników i zrobić jeden BR z przodu?

Skomentuj

cytat
              ''Otwory bas-refleks mogą być wyprowadzone do tyłu lub do przodu.''

Skomentuj

[quote="snafi"... Tylko ten projekt na pewno przekroczy 2500zł. ... [/quote]

to ile planujesz wydać na obudowe? patrzac po cenach akustyka to głośniki 1140 + częsci do zwrotki itp 400 czyli 1540zł :razz:

Skomentuj

Aha, źle spojrzałem. Myslałem że te ceny to na jedną kolumnę a to na parę jest. To kaski by starczyło :smile: a co z tym jednym BR z przodu i zmianą ustawień przetworników?

Skomentuj

B-R daj gdzie chcesz a głośniki możesz inaczej umieścić ale tak żeby każdy głośnik niskotonowy był w swojej komorze

Skomentuj

a jak mogę zrobić jeden BR jak niskotonowce będą w osobnych komorach?

Skomentuj

A tak chwalone były głośniki Ushera np. takie jak ma GREGOR. Jak by się one prezentowały przy HX2?

Skomentuj

moze lepiej za ta kase cos lepszego? Wszak HX2 maja "tylko" pierscieniowa Vife. Za 2,5kzl moznaby juz cos robic na SS czy chocby kopulce HDS Peerlessa (sluchal ktos?). Moze jakies Ushery?

Skomentuj

No ja też za te pieniądze zrobił bym coś na SS lub Seas Exell bo to już jest klasa Higch End ale musisz się liczyc z tym że jeśli chcesz usłyszeć co one oferują to na wzmak i cd szykuj następne 2,5 koła i zapomnij o nie orginalnych płytach.

Miałem okazje słuchać 2,5 drogi zrobionych na Exelach podpięte pod Amplituner Onkio Integre( jakiś wysoki model) i muszę powiedzieć że tak jak to gdzieś ktoś napisał obnażyło to niedoskonałości płyt CD oraz odtważacz oraz wszystkich innych podzaspołów które muszą być z równie wysokiej pułki.

Skomentuj

A jakieś konkretne propozycje co do SS? Chociaż chyba zostanę przy HX2. Po pierwsze dlatego, że ten projekt podoba mi się a po drugie faktycznie nie będę na razie na siłę pchał się w high end skoro mój wzmacniacz i cd nie są z wysokiej półki. A moje ulubione płyty mam oryginalne. Nie jakieś przegrywane czy mp3.

Skomentuj

snafi, pokoj masz nieduzy wiec te 2,5 drogi jeszcze tutaj wystarcza. w tej cenie ja bym robil juz 3 drogi.
                                mozesz pchac sie w SS ale ja bym wolal zrobic te kolumny i na poziomie je wykonczyc niz pozniej dozbierac na wykonczenie i osprzet :P

Skomentuj

No ja już na 90% jestem zdecydowany na projekt HX2 z Akustyka. A mam takie pytanie natury technicznej. Jak zrobić takie idealne frezy pod głośniki? To się robi przed czy po przyklejeniu forniru? I jakim narzędziem to zrobić w domowych warunkach?

Skomentuj

Frezarką z cyrklem :) Poczytaj temat TOOLBOX

Skomentuj

lub nozykiem jak masz czas :mrgreen:

Skomentuj

A ma ktoś może schemat zwrotki do HX2? To głośniki zamówiłbym sobie z AC.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X