Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil 25/80 jaka obudowa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil 25/80 jaka obudowa

Czesc, mam glosniczek tosnsila 25/80 chciał bym z niego zrobić subwoofer, jednak zabardzo nie znam się na obliczaniu i tu kieruje pytanie do ludzi którzy się znają, jaką obudowe do tego polecacie ? mam pokoj 12 m^2 i nie chce zeby była zbyt duża skrzynka. Bawiłem się programem WinISD i obliczyłem ze przy około 84 litrach i przy spadku -3dB zejdzie do 40 Hz wydaje mi sie ze to wystarczająco. Co o tym sądzicie? Prosze o pomoc

Pozdrawiam

Maciek

84L to stanowczo za dużo

Ile masz kasy na to ??
    Aktywny czy pasywny ??

Skomentuj

To jaką obudowe dobrze było by zrobić ??

Kasy hmm nie chce kupować jakiegos innego głosnika bo kupiłem tego tonsila

pasywny zasilany wzmakiem 2x50W albo mostek na 1x100W (nie widze sensu mostkowac)

Skomentuj

Sprobuj 50l@40Hz. Powinno byc ok, zakladajac ze ten GDN 25/80 sie zasadniczo w aplikacji nie rozni od 25/40/3

Skomentuj

dokladnie to mam GDN 25/80/1 hmm zaraz spróbuje sprawdzić przy 50L ile zejdzie

// Posprawdzałem, przy 50L nie wyciagne 40Hz max to okolo 50Hz przy okolicach 80 litrow schodzi juz do 40 Hz

Skomentuj

to normalne, ze glosnik w wiekszej obudowie nizej zejdzie. tyle ze glosnikow sie przede wszystkim slucha... jak sie tak upierasz przy symulacjach to kup gdn 32-150, ale za ewentualne (a raczej pewne) rozczarowanie ja nie odpwiadam...

Skomentuj

bo najpierw są obliczenia, później pytania, a na końcu zakup. a kiedy robisz to w odwrotnej kolejności to masz takie skutki. zrobisz subwoofer, który nie zagra lepiej niż kolumny stereo. a jak dasz mu te 80l to będzie za słaby do tej pojemności i dostaniesz przeciągane buczenie. 50 litrów to też już spory klocek. IMO najlepiej by było sprzedać ten tłuczek i kupić coś, co zagra przynajmniej przyzwoicie.

żeby sub dobrze zagrał musisz jeszcze doliczyć wzmacniacz do niego. może więc lepiej zrobić dobre kolumny stereo, które dadzą 40Hz szybkiego basu i zasilać to wzmakiem stereo, bez dodatkowej skrzynki i kolejnego wzmacniacza?
              ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

W 80litrów to ja dalem ostatnio 15' czyli 38cm a nie 25cm :neutral: Tonsile nie są subwooferowymi głośnikami niestety. amdr, jak najbardziej dobrze Ci radzi.

Skomentuj

myslalem sobie zrobić subka na tym głosniku ... + jak bedziek asa to mam 2 kolumienki od radia zodiak bodajze 7-8 litrow i wrzucił bym tam GDM i GDW jako satelity i tyle co do tych 40 Hz to moze i przesada. Efekt jaki chce uzyskac z tego głosnika to sympatyczny bass bo wiem ze tonsile nie sa złe kolega ma suba na bodajze GDN 20/80 i ładnie mu to gra

Skomentuj

Bo 20/80 to udana seria Tonsila, tak samo jak 20/100, 25/80 tez jest dobrą, ale w tej cenie mozna wyrwać lepsze propozycje, bądz dolozyc niewiele by zyskac kilka krotny skok o kilka klas, oczywiscie na wielki + Warto to przemysleć.

Skomentuj

wasik1989,,, dobra supcio ale jak bym chcial robić na tym glosniczku to co dalej ?

Skomentuj

To 50 litrów, zestrój na ok 40Hz jak to Caleb, radzi bo to dobra objętość i strojenie. Nie gwarantuje 100% zadowolenia, jednak to o niebo lepsze niż kolorowe badziewiaki z allegro.

Skomentuj

to już dostałeś kilka propozycji, od 50 litrów na tym tłuczku co masz, poprzez zmianę modelu, aż po dobre kolumny stereo, które zagrają lepiej niż ten "sub".
                          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Czaruję...
                          X