Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wymiana głośnika w kolumnie zamknietej

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wymiana głośnika w kolumnie zamknietej

Witam wszystkich forumowiczów
    Od jakiegoś czasu postanowiłem bardziej zająć się dźwiękiem w domu więc odświeżyłem stary zestaw audio czyli:
    Technics Technics SA-DX 750
    Cd technicsa
    Korektor również tej firmy
    Kolumny jakie posiadam to Tonsil Pefrect 150. Grają ładnie jednak ja chce czegoś więcej ...
    Głośnik średniotonowy jest beznadziejny i on nie ma membrany tylko sama kopulka, co więcej w lewej kolumnie wysokie tony prawie nie grają, słychać tylko lewą strone. Jedynie głośniki basowe grają dobrze. Postanowiłem wyjąć głośnik średniotonowy z lewej kolumny, odkręciłem wszystkie śrubki i ... magnez spadł do środka :wink: Teraz widzę że niskotonowy głośnik wydaje dźwięki ta oko do 6 - 8000 hz. Nie jest dobrze ale uświadomilem sobie, że ten średniotonowy to straszny shit. Jenak jest problem z dostaniem się do wnętrza kolumny. Jest ona z każdej strony zaklejona więc co mam zrobić żeby wyjąc wymienić głośnik?

Ps. Przy okazji wybrałem wstępnie głośniki na wymianę:
    Średniotonowy: http://www.allegro.pl/item416910169_...ro_tonsil.html
    Lub mocniejszy jeśli to ma sens:
    http://www.allegro.pl/item410846247_...war_12_m_.html
    Wysokonowy: http://www.allegro.pl/item416907626_...rt_tonsil.html

Proszę o pomoc. Pozdrawiam

prosze normalnie wklejac linki

Wyjmij niskotonowca i będziesz miał całkiem spory otwór
    Pozatym muszę Cię zmartwić, bo bez modyfikacji zwrotnicy możesz wymienić głośniki tylko na takie same jak oryginalnie. Inaczej więcej popsujesz brzmienie niż je poprawisz.

Skomentuj

Zamiast GDM, wybierz GD10/20/3 a będzie bardziej detalicznie i scena się powiekszy, jednak będziesz musiał przerobić zwrotnice, powiem że warto, a i wtedy to co zostanie bo GD jest tańszy od GDM dołozyć do lepszej klasy kopułki. Tak że jak widzisz tak czy siak, zwrotnice trzeba zrobic od nowa :neutral: Ale głowa do góry - warto :wink:

Skomentuj

Kurcze widzę, że profesjonaliści Jednak moim problemem jest to, że nie znam się wcale na zwrotnicach ... Wczoraj czytałem forum dużo i faktycznie wiekszość lub nawet wszyscy mówią że dobra zwrotnica = lepszy dźwięk. Więc jakieś podpowiedzi dla zupełnie nieznającego się człowieka na tym Ale myślę że dam radę pojąć tylko musicie powiedzieć co to znaczy modyfikacja zwrotnicy. Czymś się kręci czy jak? Ide teraz wyjmę tego niskotonowca a jak zleci mu magnes to chyba sie młotkiem tam dobiore :grin:

Skomentuj

A moze od nowa cos bys zrobil ?

Skomentuj

Maxi dobrze mówi, ja także radzę zrobić coś nowego od podstaw, najlepiej na sprawdzonym projekcie Masz zdolności manualne oraz miejce do wykonania obudów? i ile byś mógł w to zainwestować?

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
              Maxi dobrze mówi, ja także radzę zrobić coś nowego od podstaw, najlepiej na sprawdzonym projekcie Masz zdolności manualne oraz miejce do wykonania obudów? i ile byś mógł w to zainwestować?
              Wiem, że to jest dobry pomysł. Z odkręconym głośnikiem sobie poradziłem już wszystko działa jak wcześniej. Jednak od podstaw chcę zrobić monitorki i dam rade napewno, ale na tych zwrotnicach to sie nie znam nic a nic :P Tą kolumnę mam już złożoną, z dobrym głośnikiem niskotonowym tylko te wysokie tony mi się nie podobają i średnie. Więc perfecty wolałbym przerobić. Najlepiej jakby niskie uciąć w max 1000 hz, średnie właśnie od 1000ca do ile tam potrafi, i wysokie to wysokie Kasa około 120 zł na wymianę głośników, z monitorkami się zobaczy

Skomentuj

Wychodze z dwóch założeń. Pierwsze dla mnie i pewnie wiekszości forumowiczów jest oczywiste. Sprzedać perfecty, i dołozyć do monitorków.
                Wariant drugi, jeżeli uparłeś się na te perfecty, i nie masz doświadczenia w temacie zwrotnic, to albo robimy tak że wykonujemy całą zwrotnice od nowa, a to koszta wlasnie ~120zł, albo modyfikujemy obecną, wstawiając tylko odpowiednie tłumniki z rezystorów.

Najbardziej przydadzą nam się informacje:

* Efektywność 86 dB
                * Impedancja 8 Ohm
                * Częstotliwość podziału 2,5 ; 6,5 kHz

Najlepiej wykręć głośnik niskotonowy i podaj jego oznaczenie, model. Wtedy zobaczymy co da się jeszcze zrobić

Skomentuj

zwrotnice zeby nowa zaprojektowac (czy to zmodyfikowac ta ktora teraz masz) wymagaja sprzetu pomiarowego - koszt 150-200zl. w przeciwnym razie wiecej zepsujesz niz naprawisz... nawet jak sie uprzesz na wymiane glosnikow to ciezko ci ten syf bedzie pozniej sprzedac, pamietaj o tym, a pieniadze beda raczej wyrzucone w bloto. jak ci sie nie podobaja perfecty to sprzedaj je w aktualnym stanie i zrob cos nowego od podstaw. napisz tylko ile masz kasy na calosc i jakie pomieszczenie i sie cos wymysli

Skomentuj

Zamieszczone przez piotrek7839
                    Głośnik średniotonowy jest beznadziejny i on nie ma membrany tylko sama kopulka
                    na poczatku myslalem ze tam siedza GDMK ale jednak tam sa stozki wiec glosnik do wymiany
                    w lewej kolumnie wysokie tony prawie nie grają, słychać tylko lewą strone
                    sprawdz czy to nie wina wzmacniacza. jezeli nie to ten glosnik rowniez do wymiany
                    wymieniasz glosniki na IDENTYCZNE co w oryginale zeby niemiec problemu kombinacji z glosnikami
                    jak bedziesz mial je naprawione to moze zagra to lepiej
                    Postanowiłem wyjąć głośnik średniotonowy z lewej kolumny, odkręciłem wszystkie śrubki i ... magnez spadł do środka
                    primo - odroznia kolega magneZ od magneSu?
                    secundo - gdyby to byl GDMK to bym zrozumial - ale w GDM to juz cos nie tak :???:

napraw te kolumny i jak nadal niebeda sie podobaly to zacznij zbierac kase na nowe kolumny - minimum to 300zl

Zamieszczone przez Caleb
                    zwrotnice zeby nowa zaprojektowac (czy to zmodyfikowac ta ktora teraz masz) wymagaja sprzetu pomiarowego - koszt 150-200zl.
                    + zwrotnica uniwersalna - czyli koszt ok 500zl :P

Skomentuj

o_O. przeciez w perfectach sa wlasnie GDMK. zreszta to ze glosniki sredniotonowe sa kopulkowe to nie swiadczy o tym ze sa lepsze/gorsze. po prostu inne - wymagaja wyzszego podzialu (ze wzgledu na wyzszy rezonans/mniejsza mase membrany). akurat do 8' tonsili to mogl byc dobry partner, a i kopulki tonsilowskie sobie slabo radza z niskimi podzialami...

Skomentuj

w takim razie cos skopali na stronie unitra klub :/
                        http://unitra.eu.org/node/454 ja tutaj widze stozek

Skomentuj

nic nie skopali. one tak wygladaja. a ten sredniotonowy ma tylko kopulke, czesc stozkowa jest plastikowa i nie ma nic wspolnego z glosnikiem. zrob sobie zblizenie - na tym "stozku" widac sruby.

Skomentuj

a no to tego nie widzialem - mam stary monitor i w dodatku rano slonce mi swieci i niewiele widac...

Skomentuj

Czaruję...
                            X