Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn

Witam!
    Chciałbym zrobić swoje pierwsze kolumny głośnikowe, ale w związku z tym mam parę pytań.
    Po pierwszę co potrzebuje?
    z tego co wiem to:
    -Skrzynia (zbudowana samemu) na która poptrzebuje drewno: Lepiej sklejka, hdf, mdf, czy deska? Jaka grubość?
    Kleić czy skręcać?
    Czym i jak wytłumić?
    -Głośniki: Jakie najlepiej wybrać? Kolumny mają służyć do słuchania cięższej muzyki, rocka i metalu.
    -Przetwornica: Jaka? 2 czy 3 drożna?
    -Kable: Jaki przekrój?

Proszę o porady, albo jakieś FAQ
    Chciałbym żeby całość kosztowała mnie jakies 300-400zł
    Wymiary zewnętrzne kolumny jakie mi pasują to 25/37/29 (szer/wys/głęb)

Zapraszamy do działu Akustyka i Własne Konstrukcje Elektroakustyczne. Tam znajdziesz odpowiedzi na Twoje Pytania :) No i oczywiście Witamy w gronie DIYowców Miłego czytania :)

Skomentuj

na pierwszej stronie po prawej stronie masz artykuly tam znajdziesz odpowiedz :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Kirk42
        -Skrzynia (zbudowana samemu) na która poptrzebuje drewno: Lepiej sklejka, hdf, mdf, czy deska?
        bez różnicy ale najlepiej obrabia się MDF
        Jaka grubość?
        przy tego rozmiary kolumnach 18mm spokojnie
        Kleić czy skręcać?
        Klej starczy ale wkręty jak chcesz możesz dać
        Czym i jak wytłumić?
        gąbka akustyczna, wełna owcza
        -Przetwornica: Jaka? 2 czy 3 drożna?
        Nie przetwornica tylko zwrotnica i stosuje sie odpowiednią do danych głośników
        -Kable: Jaki przekrój?
        1,5 starczy
        Głośniki: Jakie najlepiej wybrać? Kolumny mają służyć do słuchania cięższej muzyki, rocka i metalu.
        w tym przedziale może stx 15akx + pj

czym masz zamiar to napędzać?

PS. Jeśli już chcesz o coś pytać to może najpierw poczytaj , przestudiuj inne konstrukcje a dopiero wtedy pytaj jeśli masz jakieś niejasność. "Kto czyta nie błądzi"

Skomentuj

Narazie chce to napedzac wieżą sony rx-88 potem mysle o jakims denonie

Skomentuj

zaczynasz od złej strony. najpierw powinieneś zorganizowac napęd a potem kolumny

Skomentuj

Kirk42, dla takich osob wlasnie jak Ty przygotowuje tutorial jak zbudowac kolumny od podstaw krok po kroku dla osob kompletnie zielonych. jednak z powodu braku wolnego czasu pojawi sie on niestety dopiero we wrzesniu :/

Narazie chce to napedzac wieżą sony rx-88 potem mysle o jakims denonie
              Zamieszczone przez krzyhoo9
              zaczynasz od złej strony. najpierw powinieneś zorganizowac napęd a potem kolumny
              wcale nie - kombinacja jest dobra bo i tak szybko sie przekona ze wieza to nie to

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                krzyhoo9 napisał/a
                wcale nie - kombinacja jest dobra bo i tak szybko sie przekona ze wieza to nie to
                w sumie nauczy się na błędzie :wink:

Skomentuj

no ale wazne ze bedzie gralo. bo po co mu wzmacniacz bez kolumn? :P

Skomentuj

Zamieszczone przez krzyhoo9
                    w sumie nauczy się na błędzie :wink:
                    Dlaczego od razu na błędzie?!
                    Właśnie dzięki temu usłyszy rzeczywisty progres!

Ja przesiadłem się najpierw
                    - ze starych Baltic 90 na DIY: HDS134+DX25 - niskiego basu mniej ale za to super brzmienie, baz i tak niski ale za to wyraxny/czytelny, góra niebo a ziemia w porównaniu z tym co miałem - jak dla mnie wielkie WOW! - słuchałem nadal na wiezy segmentowej Technicsa.
                    - później dokupiłem CDC645 Yamahy (odtwarzeacz 5CD), podpiąłem pod Technicsa - ogromna różnica w dynamice pomiędzy CD w Technicsa a CD Yamahy - WOW,
                    - w końcu przyszedł czas na zmianę Technics'a na ampli Yamahy, i co ? wielkie WOW op raz trzeci :).

Polecam wszystkim taki progres (oczywiście tym, którzy tego jeszcze nie doznali ) - za każdym z tych kroków nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na ten sprzęt.

Skomentuj

Czaruję...
                    X