Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Bardzo dobry midwoofer 20cm na twardnym zawieszeniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bardzo dobry midwoofer 20cm na twardnym zawieszeniu

Interesuje mnie taki głosnik jak w temacie, możliwie dobraj jakości, koniecznie na matariałowym lub papierowym zawieszeniu z bardzo efektywnym napędem bo chcę max dynamiki nawet kosztem naturalności czy płaskiej charakterystyki.
    Częstotliwosć rezonanasowa w okolicach 70-80hz bo przy mniejszej FS słyszę 'mulenie'.
    Jakie są ceny takich głosników i gdzie je kupić bo nic nie mogę znaleźć ?.

taki glosnik naprawde ciezko kupic. niekoniecznie dlatego ze takich jest malo ale dlatego ze jak sa to trudno dostepne.
    jedyny ktory przychodzi mi na mysl to STX GDS22. srednica niezla jak na 20cm glosnik i w 2 drogach spokojnie zagra. a jak cos lepszego to zobacz oferte beymy - wydaje mi sie ze oni moga miec cos takiego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      oferte beymy - wydaje mi sie ze oni moga miec cos takiego
      Na przykład 10agn, które to z Tasiorem kupiliśmy swego czasu. Są tez mniejsze wersje czyli 8agn, mają dość sporą ilość midbasu, bardzo szybki glosnik, mi i Tasiorowi przypadl do gustu

Bądź tez coś wysokich lotów, ale warto: Kumpel zamówił sobie do piecyka takie garnki i byłem w szoku że to tylko 20cm. Jakość, szybkość, precyzja i masa detali w jednym kawałku...

http://www.noiseart.pl/index.php?pro...uct&prod_id=83

Skomentuj

Może beyma 8MI100? Tylko nie wiem czy Fs nie jest już troche za wysokie. Tak czy inaczej 98db efektywności powinno Cie zadowolić :)

Skomentuj

visaton bg 20 8 czy jakos tak

Skomentuj

Będe powoli robił prace dyplowową do technikum zaocznego i chcę zrobić sobie kolumny takie chyba już do 'końca życia', będe długo zbierać bo nie jestem zamożny dlatego chcę już kupić coś dobrego. Mam obcenie tego STX-a GDS'a 22, jest ok ale zdecydowałem że to jednak nie jest jeszcze to co słyszałem niegdyś z głośnika nieznanej mi firmy który magnes miał tak wielki że ledwo przechodził przez otwór pod ten głośnik. Raczej tego typu głosniki nie powstają nowe co pół roku więc już teraz chciałbym wybrać typ aby na niego odkładać, kwota do około 400 no max 500zł za sztukę. Będzie to chyba najdroższa żecz jaką kiedykolwiek kupiłem więc nie chce już bubla, chcę coś finalnego bo nie mam kasy na zmiany.

Skomentuj

Profesjonalista, zyjesz w swiecie DIY - tu nie ma nic na cale zycie bo w koncu i tak przewaza chec stworzenia czegos nowego lepszego.. itd :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista
                Będe powoli robił prace dyplowową do technikum zaocznego
                eeeee - ze jak? jakim cudem chcesz robic prace dyplomowa skoro to juz od dawna nie obawiazuje? :???:

Skomentuj

Hmm ?, nawet nie wiedziałem, myślem że jak od tego roku pójdę to poprostu będe musił ją robić.
                  No cóż, to robię sam dla siebie nie do szkoły.
                  Wiem że tu nie ma nic na stałe, ale na jakie głośniki warto spojrzeć - konkretne modele ?, jak będą dobre to nie będzie tak kusić aby zrobić coś nowego..

Skomentuj

moze cos z beymy Cie zainteresuje.

Skomentuj

Własnie przeglądałem to co oferuje Elmuzm ech, nieznalazłem żadnej 8" takiej jak szukałem bo jest 8G40 ale on ma nieco za niskie FS ale najbardziej niepodoba mi się ten resor piankowy który nie brzmi tak jak papierowy, potem spojrzałem na 8MI100, ale resor też nie jest raczej papierowy i nie wyglada tak jak ja bym chciał aby wygladał resor głośnika. Spojrzałem na 10MI100 i to jest to czego szukałem, resor idealny klasyczny chyba na 100% papierowy imprgnowany, magnesisko wielkie , parametry w sam raz. Tylko pytanie czy ten głośnik nadaje się jako midwoofer do domu ?, dodam że nie oczekuje basu z piekieł tylko 'życia' w zakresie 50-200hz, wiem że takie głośniki brzmią inaczej niż 17cm home audio ale czy nie bedzie to coś całkowiecie nie do przyjcięcia nawet dla maniaka takiego brzmienia? bo w końcu głośnik według Beymy jest do niższego środka. Mój wzmacniacz to około 15W więc o xmax się nie martwie.

Skomentuj

Ten wzmacniacz to na poczatku zmien ; )

Skomentuj

Ale ja nie chce, ma najlepsze wysokie tony i brak 'poszarpania' najwyższych tonów jakie mają silne wznacniacze. Wykorzystuje i tak w praktyce max kilka watów.

Skomentuj

Może coś a'la WLMy? Na głośnikach eminence? WLM ma swoich dozgonnych wyznawców, a są robione na midwooferach eminence i tubkach tonsilowskich :)

Skomentuj

Chcesz kupic glosniki za 500zl sztuka i podpiac je pod kiepawego wzmaka ktory tych glosnikow nie napedzi?

jesli ten wzmacniacz to dobry lampiak to ok... jesli nie,uznam to za dobry zart :smile:

Skomentuj

marian, co prawda nie wiem jaki piec ma Profesjonalista, ale 'dobre' 14W to juz cos. jesli wzmak ma duza wydajnosc pradowa to tez bedzie dobrze kontrolowal glosnik.
                                dajmy na to np konstrukcje w A - klasie, Alephy itp - mala moc a wysteruja potezne kolumny.

Skomentuj

To tylko TDA 2050 ale jak na bardzo małą moc ma aż 5A prądu chwilowego to według mnie strasznie dużo w stosunku do potrzeb przy prądach jakie wystepują przy 15W. Był porównywany z Nad'em S-300 i nic mu nie brakowało poza ogromną różnicą mocy której i tak nie wykorzystuje mając 15 W, kontrola super , nawet chciałbym aby się trochę 'rozbestwił..' ale nic z tego twardy jak skała.
                                  Pytanie czy ten 10MI100 jest na tyle naturalny aby spodobać się mi ?(nie silny ale jakościowo dobry i wyraźny bas).

Skomentuj

Seria MI100 to jedne z najbardziej udanych głośników beymy wg. mnie. Wydaje mi sie że nie ma osoby na forum która trzymała ten głośnik w rękach i testowała go, aczkolwiek wydaje mi sie że jakość dźwięku z tego głośnika powinna być naprawde bardzo przyzwoita jednak jeżeli chodzi o bas (w zasadzie kick-bas) to jeżeli w ogóle będzie to w bardzo małych ilościach. Jest to w sumie głośnik nadający sie do nadstawki srednio-wysokotonowej w dodatku dość wysoko ciętej bo z wykresów wynika że 150hz to takie minimum aby charka była w miare równa. Możesz oczywiście ratować sie korekcją elektroniczną ale wtedy potrzeba by troche więcej mocy niż 14 tadeuszowych watów :)

Skomentuj

Tak myślę czy br z tyłu by pomógł?, w zasadzie zawsze mi pomagał i mam wrażenie że teraz też dodał by niskich tonów na tyle że było by ich wystarczajaco dużo jak na monitor(duży). Oczywiscie nie oczekuje 35 hz basu, mam obcenie 'małodynamicznego' Alpharda WH501 15cm więc taki głosnik powienien mnie bardzo zadowolić.

Za niecały rok pomyślę o wysokotonówce, wiem długo..

Skomentuj

Profesjonalista, naprawde uwazasz ze tadek 2050 to dobry wzmak? mialem 2030 nie byl jakis niesamowity.. raczej budrzetowy... takero polecal 2052 choc tez nie jako cos wybitnego, jakie wzmaki slyszales ze tak przy tym tadku obstajesz?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X