Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głosników

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór głosników

Witam
    Wiem że takich tematów było juz bardzo dużo i sporo z nich przeczytałem, jednak teraz już nie wiem co mam kupić...
    Planuję budowę nie dużych kolumn do pokoju ok 16m2, kolumny powinny być raczej zgrabne - takie żeby dało się postawić na biurko i żeby nie sięgały wtedy sufitu. :-)

Na początku chciałem budować kolumnę trójdrożną:
    SC10N jako góra - większość osób poleca ten głośnik za tę cenę
    ARP 150 - tani, a ludzie piszą o nim czasem cos dobrego
    i coś na dół, tylko nie wiem co, pewnie któryś z ARN

Ale, poczytałem, poczytałem i się dowiedziałem że trudno zrobić fajne kolumny trójdrożne w cenie do 300zł, poza tym jest sporo przeciwników tego ARP-150. Więc znalazłem rozwiązanie na ARX-ach, ale to już jest głośnik szerokopasmowy. No i nie wiem czy wtedy robić jednak kolumnę dwudrożną (tzn ARX + SC10N) czy trójdrożną i tego ARX-a postawić jako średniotonowy, a dokupić jeszcze ARN na dół.

Chciał bym żeby te kolumny grały przyzwoicie, więc jeśli zamiast 200zł na rozwiązanie dwudrożne, trzeba by wydać 300zł za trójdrożne przy jednoczesnym zysku w jakości to jestem skłonny dołożyć.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :-)

Na tanie sensowne 3way musisz liczyc conajmniej 700zł. Taka prawda. Doloz troche kasy i rob 2way na stx pj+ stx17/140 -> zwrotka w dziale akustyka - gotowe projekty zwrotnic glosnikowych.. 300zł spokojnie na wszystko poza budami wystarczy a i troche zostanie

Skomentuj

Zamieszczone przez krzystar
      Ale, poczytałem, poczytałem i się dowiedziałem że trudno zrobić fajne kolumny trójdrożne w cenie do 300zł
      nie trudno ale prawie niemozliwe ;]
      mozliwe by to bylo jedynie dla doswiadczonej osoby ktora ma juz sporo sprzetu i uda sie wyrwac tanio glosniki oraz czesci do zwrotnicy "z odzysku" inaczej niema szans

300zl to jest przyblizony koszt budowy monitorow od zera do pelnego wykonczenia. dopiero co budowalem monitory na potrzeby tutoriala wiec wiem ile wydali na nie ich wlasciciele :P

Skomentuj

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :-)
        Czy faktycznie dobra bedzie konstrukcja na STX-ach? Naczytałem się o nich dużo róznych rzeczy, że trzeba mieć do nich spory piec żeby je napędzić, itd itd...

Pod względem pasma przenoszenia monitorki te nie muszą schodzić bardzo nisko (może to jest tak wogóle idea monitorów? :wink: ) Mam jeszcze subwoofer, też DIY na głośniku Alpharda EW-650a w skrzyni ok 30L...nie śmiać się gra całkiem nie najgorzej jak na swoją cenę, (w przyszłości do wymiany), ale narazie zapewnia mi te najniższe partie i jest ok...

Kolejne pytania:
        - czy ten niskotonowy STX poradzi sobie ze średnimi tonami w jakiś sensowny sposób?
        - jaka jest przewaga STX-a pj nad Visaton SC10n? Rozumiem że chodziło o ten głośnik?
        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
        - pytanie o BR, ponieważ kolumny mają być nieduże, to raczej odpada kanał BR z przodu, więc albo z wylotem w dół albo w tył, jeśli był by w dół to w wewnątrz by się kończył nad tym niskotonowym STX-em, albo by mu sięgał do połowy...tak troche nienaturalnie, czy jest to ok?

Pozdrawiam

Skomentuj

Mam jeszcze subwoofer, też DIY na głośniku Alpharda EW-650a w skrzyni ok 30L
          kolumny na 2xARN 150 "zabija" go basem :twisted:
          - czy ten niskotonowy STX poradzi sobie ze średnimi tonami w jakiś sensowny sposób?
          tak, przeciez to glosnik srednio-niskotonowy
          - jaka jest przewaga STX-a pj nad Visaton SC10n? Rozumiem że chodziło o ten głośnik?
          stosunek jakosc/cena
          - pytanie o BR, ponieważ kolumny mają być nieduże, to raczej odpada kanał BR z przodu,
          czemu?
          przeciez tez tak sie da :P

Skomentuj

No i teraz znowu nic nie wiem
            n_omyzs zaproponował budowę na STX-ach, a Ty mówisz że ARN by wymiótł tego Alpharda...no więc na czym mam składać? Pozatym, 2xARN 150 to już by była duża kolumna więc raczej bym chciał uniknąć podwójnych głosników.
            Jeśli ten STX jest faktycznie średnio-niskotonowy to ok, bo na stronie STX-a jest jako tylko niskotonowy.
            Niby pasmo ma szerokie, ale co z tego skoro jak się mu da niski bas i jakies ostrzejsze średnie to się pewnie posypie albo jedno albo drugie... Chyba że Wasze opinie są takie że sprawdziliście że gra dobrze :)

Kanał BR w tak małych kolumnach z przodu jakoś mało mi sie podoba...niby się da, ale jakoś tak stwarza wrażenie ciasnoty, bez obrazy, ale w swoich kolumnach wolał bym go dać w tył lub w dół :-) ...w góre by było też fajnie [żartuje oczywiście, żeby ktoś nie pomyślał że mam jakies głupie pomysły :P ]

Czy warto dołożyć drugie tyle za te wysokotonowe żeby były Visaton-a?
            Rozumiem że wtedy trzeba by na nowo obliczać zwrotnice?

Skomentuj

PawelS. nie polecal arna tylko wtwierdzil ze nawet arny zabijaja alpharda basem. W arna sie nie pchaj bo ma slabiutka srednice bardzo cicha itd.. SC10n jest po pierwsze drozszy po 2 oszczedzasz na przesylce biorac wszystko z stx po trzecie opinie sa podzielone co gra lepiej pj czy sc10n tak ze pj tu jest bardzo dobrym glosnikiem. Zdecydowanie nie warto sie pakowac w sc10n. Jesli chodzi o port BR to jak uwazasz - owszem w dol i w tyl zawsze mozna dac ale licz sie z tym ze trzeba je wtedy odpowiednio ustawiac zeby uniknac podbic basu itd.

Skomentuj

Sorki za nadinterpretację :-)
                OK, już się zaczyna klarować :-) Najpierw się wyzbyłem rozmyślania nad trójdrożnymi, teraz nad sc10n...jak nie warto to nie :-)
                Jeszcze z tym kanałem muszę pomysleć...to może dwa mniejsze z przodu...no niewiem :-)

To Teraz tak...czy ten STX 17/140, jest lepszy niż np ARX 150?
                Czy do tego STX-a warto jeszcze budowac subwoofer? Wiem że Alphard to słaby głosnik, ale w tej obudowie jak podłaczyłem do wzmacniacza generator to już od około 25Hz było go dobrze słychać i się przyzwyczaiłem że troche niskiego basu jest.

Jeszcze zwrotnica...gdzie radzicie kupić cewki i kondensatory? Też u STX-a? Czy gdzieś indziej? A może są w sprzedarzy gotowe i złożone które warto kupić?

Jeszcze raz tylko przypomnę że nie chce kupowac najtaniej jak się da, żeby tylko grało, jak już kupuję to tak żebym się miał z czego cieszyc jak to odpalę, więc to czy bedzie to kosztowało 200zł czy 300zł to już niewielka róznica. :-)

Skomentuj

jeśli chodzi o maty wygłuszające, rurki br, kable, terminale, cewki, rezystory, kondensatory itd. dostaniesz tu -> www.polink.com.pl. Mają najtaniej i najsolidniej.

Skomentuj

czy ten STX 17/140, jest lepszy niż np ARX 150
                    Zdecydowanie.. choc go nie mialem :P.. na pewno bedzie bardziej nadawal sie do 2way z racji basu ktorego arx.. hm.. :P nie ma za bardzo

Zakupy zwrotnicowe itd www.polink.com.pl

Skomentuj

Niby pasmo ma szerokie, ale co z tego skoro jak się mu da niski bas i jakies ostrzejsze średnie to się pewnie posypie albo jedno albo drugie...
                      oj widac ze niesluchales dobrego sprzetu :P
                      malo ktory z polcanych przez nas glosnikow sie "posypie" :P
                      Czy warto dołożyć drugie tyle za te wysokotonowe żeby były Visaton-a?
                      visatony kupilem raz. STXow tylko w domu mam 3 pary ;]
                      jakby nadal byla promocja na sc10n to moznaby sie zastanawiac
                      A może są w sprzedarzy gotowe i złożone które warto kupić?
                      gotowce mozna zamowic np u mnie ale ze mam za duzo spraw na glowie to chetnie pomoge tak zebys sam to wszystko zlozyl

Skomentuj

Dzięki za adres sklepu, faktycznie tanio :-)
                        A jak z tym niskim basem na STX-ach? wiem że można stroić coraz niżej przez regulacje długości BR, ale wtedy rośnie strata na impulsie (co niestety ma miejsce w moim subwooferze :P ).
                        Obudowę rozumiem że mam liczyć przez WinISD, czy też sa już jakies sprawdzone wymiary/pojemności i odrazu długosci i przekrój BR? :P

Tzn. widzę że zwrotnice do teog kompletu są na forum, wiec cewki i kondensatory mogę kupić, więc pozostaje tylko płytka...elektronika i lutowanie nie jest mi obce więc mysle że bym dał radę, ale napisz jednak co oferujesz i w jakich cenach (ew. wiadomość na PRIV).

Jeszcze pytanko, jakie kable użyć do połaczenia tych kolumn ze wzmacniaczem, i później w środku?

Acha, i jeszcze jakieś wady/zalety 4 lub 8 omów?

Skomentuj

Lepszy od winisd jest bassbox pro polecam do symulacji. Kable polecam hm.. chyba jantzeny bodajrze w polinku sa takie za 6,50zl (do wyboru czarne i biale ) za metr bardzo przyjemne grube, czysta miedz, elastyczne, porzadna izolacja. Wady zalety 4 8 ohmow tutaj nie graja roli bo zwrotke masz do konkretnych glosnikow i te musisz zastosowac a nie wersje o innej impedancji. Jesli chodzi o montaz zwrotnicy nie musisz robic tego na plytce - zamiast tego wystarczy kawalek drewienka. Bas z stx 17? Wg symulacji nie jest zle ale to tylko symulacja.. tak czy siak to midbas 17cm wiec nie powienienes narzekac :P

Skomentuj

Hmm...bardziej chodziło mi o przekroje kabli do wzmacniacz->głośnik i zwrotnica->głośniki.
                            W polinku (te polecane przez Ciebie kable) do wysokotonowych dają 0.5mm2 a do niskotonowych 1.0mm2 nie za mało?
                            Dalej, czy warto inwestować w takie kable w środku czy też wystarczy taka zwykła dwużyłowa linka w przezroczystej izolacji powiedzmy 2.0mm2? Jak duże ma to znaczenie?

Faktycznie, zwrotnica jest zaprojektowana tylko dla 8ohm-ów, ale niestety nie nalazłem tam opisów na jakie napięcia powinny być kondensatory, oraz jak przekrój drutu w cewkach...gdzie tego szukać?

Tym BassBox-em się pobawię bo musze sprawdzić czy kolumna zamiast jednego większego BR może mieć dwa mniejsze bez jakiś strat większych...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                              Kable polecam hm.. chyba jantzeny bodajrze w polinku sa takie za 6,50zl (do wyboru czarne i biale ) za metr bardzo przyjemne grube, czysta miedz, elastyczne, porzadna izolacja.
                              tez je kupowalem ale lepsze okazaly sie PROCAB'y z allegro. LS15 (1,5mm) 3,9zl/m a LS25 4,9zl/m i jakoscia przebijaja jantzeny :P
                              napisz jednak co oferujesz i w jakich cenach
                              jak juz pisalem i tak niemam czasu wiec moge podac rozpiske czesci jakie masz zamowic. dobiore je do tego ile mozesz kasy na to przeznaczyc.
                              więc pozostaje tylko płytka...
                              to tez niejest problem. zawsze mozna zlozyc tez "na pajaka" lub na jakiejs deseczce. jednak ja wole laminat

co do obudowy to niestety musialbys potestowac ten glosnik w roznych pojemnosciach poniewaz chyba jeszcze nikt sie nim nie bawil...
                              tutaj symulacje niestety niepowiedza ci jak ten glosnik zagra. proponuje sie pobawic od 15 do 25 litrow ze strojeniem 50-55Hz

[ Dodano: 2008-08-28, 10:41 ]
                              Hmm...bardziej chodziło mi o przekroje kabli do wzmacniacz->głośnik i zwrotnica->głośniki
                              zwrotnica - wysokotonowy wystarczy 0,5-1mm
                              zwrotnica - niskotonowy wystarczy 1,5-2,5mm
                              kolumna - wzmacniacz 1,5-2,5mm
                              niestety nie nalazłem tam opisów na jakie napięcia powinny być kondensatory, oraz jak przekrój drutu w cewkach...gdzie tego szukać?
                              w doswiadczeniu :P
                              napisz czy chcesz wersje tania, rozsadna czy odpowiednia to podam ci spis czesci
                              czy kolumna zamiast jednego większego BR może mieć dwa mniejsze bez jakiś strat większych...
                              jak sa odpowiedniej powierzchni to moze

Skomentuj

krzystar, kondensatory do takich kolumn 100V powinno byc ok ale nie mniej (zreszta w polinku i tak chyba sa tylko na 400V wiec to nie problem)

Jesli chodzi o te kable to nie znalazles tych o ktorych mowilem ja mowie o kablach bodajrze 2x2,5mm jedna zyla na kanal

http://img217.imageshack.us/my.php?i...1194967tr7.jpg te kabelki

Skomentuj

OK, więc tak jak pisałem juz nie raz w tym poście - jeśli ma kolumnie wyjść na dobre to mogę dołozyć troche kasy.
                                  Niechcę wersji bardzo taniej bo wtedy po chwili mi się przestanie podobać i bedę i tak musiał kupić coś droższego, więc po co wydawac dwa razy pieniądze. Więc raczej wersja rozsądna lub odpowiednia :-)

Też bym wolał laminat bo umiem trawić płytki, czy masz może taką płytkę już narysowaną? tzn mozaikę ścieżek?

Wyliczyłem że za same przetworniki STX mnie wycenił na 192zł + przesyłka (20zł...)...nieważne, powiedzmy że mam jakies 150zł jeszcze na zwrotnice, połączenia, ew.teminale...ale tak wielka krytyka jest na forum jak się pojawiają fotki z plastikowymi terminalami że sam niewiem

Płyty będę raczej brał z odzysku i sam ciął, chociaż jak juz będę miał rozpiskę jakie dechy są mi potrzebne to się przejadę do Castoramy czy gdzies i zobacze za ile by mi chcieli to zrobić.

Skomentuj

powiedzmy że mam jakies 150zł jeszcze na zwrotnice, połączenia, ew.teminale...
                                    Powinieneś się spokojnie w tej kwocie wyrobić.
                                    Jak nie chcesz się bawić w docinanie płyt to leć do Castoramy. Płyty będziesz miał za ok. 30zł.

Skomentuj

Płyty będę raczej brał z odzysku i sam ciął, chociaż jak juz będę miał rozpiskę jakie dechy są mi potrzebne to się przejadę do Castoramy czy gdzies i zobacze za ile by mi chcieli to zrobić.
                                      jak znajdziesz te 40-50zl na zbyciu to lepiej kup przyciete - duzo szybciej i mniej pracy
                                      ew.teminale...ale tak wielka krytyka jest na forum jak się pojawiają fotki z plastikowymi terminalami że sam niewiem
                                      masz do wyboru:

7zl para

ok 6zl ale juz nie maja

3,5zl ale ich juz chyba tez nie maja

ok 11zl komplet. bardzo fajne terminale

niecale 13zl - najczesciej je uzywam

Też bym wolał laminat bo umiem trawić płytki, czy masz może taką płytkę już narysowaną? tzn mozaikę ścieżek?

z tego mozesz skozystac - wywalic trzeba tylko jednego konda i jeden rezystor

a tutaj masz chyba dokladnie to o co chodzi, tylko niejestem pewien czy kolejnosc rezystor-kond jest taka sama

przy okazji mozesz kolce kupic - ok 11zl komplet na kolumne
                                      maja tez watoline do wytlumienia itp rozne akcesoria

Więc raczej wersja rozsądna lub odpowiednia
                                      *1474 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.520 Ohm dr-0.70 5,42 2szt
                                      *5130 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.180 Ohm dr-1.20 17,59 2szt
                                      lub
                                      *5094 CEWKA Cewka 1.50 mH 0.200 Ohm dr-1.00 11,71 2szt
                                      400/ 3.30 5,25 2szt
                                      400/ 10.00 10,52 2szt
                                      rezystory kupujesz albo 4szt 5W (te pierwsze) bo teoretycznie wystarczy te 5W na niskotonowy, lub kupujesz po 2szt z kazdego i wtedy 10W idzie na niskotonowy
                                      MET-TY 5/ 2.20 0,51
                                      MET-TY10/ 2.20 1,63
                                      tunele. jedni twierdza ze "fi50" wystarczy dla takiego glosnika ale wg mnie lepszy bedzie tutaj "fi68"
                                      RURA BASS900023 fi-50x145mm.Czarny polipropylen. 2,73 2szt
                                      RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen. 4,32 2szt

to co podalem kopiujesz do maila i dodajesz jeszcze index terminalu jaki cie interesuje. no chyba ze chcesz cis jeszcze zamowic :P

Skomentuj

Więc wpisałem głośnik do BassBox-a, i takie oto wykresy mi wyszły...
                                        Zielony kolor to to co BassBox sam zaproponował.

Wiem że same charakterystyki to nie to co wyjdzie naprawde, ale niewiem czy na ich podstawie można mniejwięcej wybrac obudowę i strój?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X