Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki estradowe do kolumn za ok 5k zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki estradowe do kolumn za ok 5k zł

Witam!
    Mam zamiar zrobić wujkowi kolumny estradowe. Ma on duży plac na młynie i czasem lubi posłuchać dobrojakościowej muzyki, a czasem nagłośnik jakąś zabawe dożynkową. Założenia są takie: Ma być to zestaw bez suba ale musi mieć głeboki przyjemny bas. Cena jaką wujek przeznaczył na kolumny to jakieś 5k zł. CZy za tyle kasy da sie zrobiś dwie kolumny z dobrojakościowym dźwiękiem??

Jacek90, tak, i nie muszą byc specjalnie wielkie. układ 2x15' plus driver min 2' i mamy sprawę załatwioną. Jezeli nie będzie odtwarzania muzyki elektornicznej to damy rade

Moja propozycja bardzo znana na forach estradowych a zarazem ceniona to:

Selenium D220ti bądz lepszy, chodź to najlepsza propozycja do 600zł.
    2xB&C 15ps76 bądz 2xB&C 15ndl76 i zestaw jest marzenie

ps. Wujek ma czym to napedzać? to juz nie byle co, sprzyda się lepsza końcówka i mikser. Te 5tys zł to cena za same kolumny czy na cały zestaw??

Linki:

http://www.westmusic.pl/index.php?p1088,selenium-d220ti
    http://www.noiseart.pl/index.php?pro...uct&prod_id=21
    http://www.noiseart.pl/index.php?pro...uct&prod_id=93

ew. Mikser to soundspirit folio m8
    koncowka mocy synQ 2k2 lub 3k6

Pozdrawiam

Skomentuj

Ew. jak tego basu ma być troche wiecej to można rozważyć 15ps100, troche mniej efektywny ale za to da wiecej niskości.

wasik1989, Miałeś w obrotach te synq? Jeżeli tak to opisz jak u nich wygląda sprawa z brzmieniem i czy trzymają deklarowaną moc :)

Skomentuj

Shiver, opisze je, ale dopiero pod koniec tygodnia. Pojawi sie spora recenzja Na razie nie testowałem ich na niczym innym niż http://www.rnr.pl/p6922.912_wharfeda...losnikowa.html

Nie znałem brzmienia ani kolumn ani wzmacniacza, na razie nic o nim nie powiem. Cierpliwości, ale już teraz mogę je polecić

Skomentuj

te 5 tys. to raczej na same kolumny. Jezeli chodzi o wzmacniacz to myślałęm zeby zrobić samemu od podstaw 2x holton 400. CO wy na to?

Skomentuj

Ja myślałem że mówimy o nagłośnieniu estradowym? Jeżeli tak to pozostańmy przy takowym. Holton400 jest dobry...ale do domowogo subwoofer'a, do kolumn estradowych jest dużo za słaby to raz, dwa że napewno nie ma tylu zabezpieczeń, a trzy ze wzmacniaczami DIY różnie bywa, nawet najlepsi majsterkowicze mają wpadki które przy pełnym wysterowaniu mogą dużo kosztować. W wypadku dobrego wzmacniacza estradowego możemy mieć 99% pewności że zagra do końca imprezy o ile użytkujemy go jak należy. Ja osobiście bałbym sie grać na wzmacniaczu DIY nawet najlepszym.

Skomentuj

W takim razie jaki polecasz wzmachol do 2 tys.? Może jakiś ADS?

Skomentuj

wasik1989 zaproponował ciekawe wzmacniacze, przyjżyj sie im (zwłaszcza jak mało ważą )

Skomentuj

No ciekawe są. Co to za technologia ze wzmacniacz ważący 5,5 kg ma moc RMS 2x1100 dla 4Ohm :roll:

Skomentuj

klasa D - zasilacz impulsowy zamiast trafa

Skomentuj

Jacek90, to nic innego jak klasa D z zasilaczem impulsowym. Teraz to taki można by powiedzieć standard wchodzi powolutku. Śmieszna kasa a to co oferują na pewno kosztować dużo więcej. Ale wiecej powiem po dokladnych testach. I Shiver, powiedział świętą prawde, nigdy DIY na estradzie. Twoje paczki będą miały 1000W jedna i to w bdb stylu, więc trzeba do nich dobrego wzmacniacza jakim jest np. ten synQ. W tej cenie nie znajdziesz podobnego, chyba że jakaś okazjonalna używka.

Skomentuj

Czyli co polecacie brdziej: Selenium D220ti + 2xB&C 15ps76 czy 2xB&C 15ndl76 ?? Raczej wezme tego synqa 2k2.

Skomentuj

Ja bym brał 15ndl76, z oczywistych względów :)

Skomentuj

Mam jeszcze jedną prośbe czy ktoś mógłby mi zaprojektowć do tego zestawu zwrotnice?? Ja wiem ,ze są takie programy jak zwrotnice 3.0 ale ten program ma jedną wade jezeli tniemy głośniki na np. 1,8khz to w tym miejscu pojawia się górka pnieważ charakterystyki głośników opadają powoli ( zależy oczywiście jakim zboczem) i najeżdżają na siebie. A niestety aparatury pomiarowej nie mam :neutral:

Skomentuj

Ja bym brał 15ndl76, z oczywistych względów :)
                              dokładnie, waga i właściwości neodyma + klasy D = super sound z niezłym basikiem

Co do zwrotnicy, to się po bawie jutro, widziałem gdzieś projekt dla d220ti i 15ndl76 ale jednej sztuki, poszukam i zmodyfikuje

Skomentuj

Byłbym bardzo wdzięczny :wink:

Skomentuj

Jakby coś nie było tak, to odwrócić polaryzacje D 220 Ti.

Skomentuj

WIELKIE DZIĘKI wasik1989 :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                    X