Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dziwna zwrotnica w 3-way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dziwna zwrotnica w 3-way

Witam

Czy spotkaliście się z konstrukcją zwrotnicy w zestawie 3-way, w której sekcja średniotonowa jest podzielona tylko filtrem HP (6db) i "zachodzi" na sekcję wysokotonową ?

Wczoraj gdy dobrałem się do swoich kilkuletnich STX'ow to zobaczyłem taki kwiatek :wink: Pytanie czy ktoś tam coś namieszał (kupiłem je z drugiej ręki), czy taki był zamysł producenta?

Generalnie głośniki cierpią na nadmiar góry i średnicy, czy to może być przyczyną?

Pozdrawiam

Piotrek

to zupelnie normalne!
    masz tak samo we wszystkich tanich kolumnach :P
    jak kolumny kosztowaly np 300zl/szt to niewsadza tam przeciez pozadnej zwrotnicy bo ta sama kolumna nagle by kosztowala 500zl :P

Zamieszczone przez Piotrus
    Generalnie głośniki cierpią na nadmiar góry i średnicy, czy to może być przyczyną?
    tak

Skomentuj

W takim razie czy istnieje jakiś prosty sposób na zmianę tego stanu ? :wink:

Generalnie wpadłem na dwa pomysły: zacząć rzeźbić ze zwrotnicą na obecnych przetwornikach (wersja trudniejsza) lub zostawić obudowy, dołożyć dodatkową płytę mdf na front i zrobić jakiś sprawdzony 2-way na zwrotnicy z forum (np na 18AKX + DX25).

Żeby było ciekawiej, całość gra jako kino domowe, więc jeszcze trzeba będzie zajrzeć do centralnego i satelit.

Jaką opcję wybrać? :roll:

P.S. Jest jeszcze jedno wyjście - wszystko do pieca i zacząć od zera :lol:

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotrus
        W takim razie czy istnieje jakiś prosty sposób na zmianę tego stanu ?
        prostego sposobu niema - potrzebujesz do tego sprzetu, wiedzy i czasu

zdecydowanie lepiej zaczac od zera. zostaw te kolumny, niech sobie graja a ty powoli zbieraj fundusze na nowe, pozadne kolumny

Skomentuj

Czaruję...
        X