Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

PIerwsz konstrukcja-sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

PIerwsz konstrukcja-sub

Tak więc chcę zbudować suba to będzie moja pierwsza konstrukcja więc nie chce przepłacić za nic. Pytałem się już na dwóch innych forach ale chcę poznać opinie większej liczby ludzi znających się na tym. Teraz trochę z precyzuje pytania. Mam pokój 420X310X280. Sub ma być do muzy ale czasem do kina. Słucham linkina , trenc-u, hous-u, troche od czasu do czasu ale rzadko "czarnego" rapu . Myślałem o tonsilku 30/120/1- miała to by być buda 70l strojona na 35 mhz i napędzana holtonem 300 lub 400. I teraz moje pytanie czy w tej cenie dostane coś lepszego? Jeżeli nie to czy ta konfiguracja do tego głośnika jest odpowiednia? I czy wybrać holtona 300 czy 400?
    pozdro

Ikar_91, jezeli 91 w nicku to Twoj rocznik, to jesteś młody i nie rób głupstw

Pierwsze, skoro to Twoja konstrukcja to za pewne nie uruchomisz holtona, zresztą robione nie są najlepsze, wolałbym kupić coś do napędu. Np. panel od Irka, czy Matronix, ew. są czasem okazje na allegro

Dalej, ile konkretnie to jest pieniedzy? Jeżeli jest juz dość sporo, to nie warto pakować się w tonsila, jest duzo konkretniejszych glosników. Do tego typu muzyki i zastosowań, mogę polecić Mivoca XAW310 bądz mniejszego XAW210, ew. FGW253. Mds08 też powinien się spisać. Mozna tez pojsc w strone usher

Skomentuj

Zamieszczone przez Ikar_91
      miała to by być buda 70l strojona na 35 mhz
      hyba Hz :P bo na 35 mili herców to byś nie wystroił :P

Skomentuj

I czy wybrać holtona 300 czy 400?
        panel od irka

Myślałem o tonsilku 30/120/1- miała to by być buda 70l strojona na 35 mhz
        nie trochę za duża...

Skomentuj

się już na dwóch innych forach ale chcę poznać opinie większej liczby ludzi znających się na tym.
          i chwala ci za to wkoncu jakis ktory przyswaja wiedze...
          35 mhz
          :lol: komputerowiec sie znalazl :P i to starej daty :mrgreen:

nieznam osobiscie tego tonisla ale powinien sie nadac.
          mam jednak uwage co do wzmacniacza. holton ma kilka wad tak wiec proponuje jak najszybciej zakupic to http://www.allegro.pl/item427214932_...nie_tylko.html
          wzmacniacze "janka" wg opini kilku osob sa najlepiej brzmiacymi wzmacniaczami do suba. a po wymianie kilku elementow sprawdzaja sie wysmienicie rowniez w pelnym pasmie. tak wiec kupuj ta koncowke - starczy nawet na bardziej wymagajace glosniki
          Zamieszczone przez wasik1989
          Do tego typu muzyki i zastosowań, mogę polecić Mivoca XAW310
          z czystym sumieniem rowniez go polecam. o ile go znajdziesz :|

ile masz na to wogole kasy?

Skomentuj

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi
            Tak 91 to mój rocznik
            Nie będzie to moja pierwsza konstrukcja elektroniczna ale elektroakustyczna :) Na elektronice uważam że w miarę dobrze się już znam a przynajmniej zielony nie jestem
            Aż mi wstyd :oops: że walnąłem taką gafe z tymi Hz ale to już takie moje przyzwyczajenie z mikroprocesorów.
            Jeśli chodzi o skrzynie to miałem na myśli 70l minus wzmocnienia a planowałem ich dość sporo.
            Ile mam kasy hmmm... powiem tak płyty mam i inne rzeczy typu kleje wkręty itd. do konstrukcji (spadek po dziadku stolarzu). Na przetwornik z końcówką mocy jakieś 300 zł niestety, tak myślałem nad budową tego holtona bo trochę części byłoby z "wylutu" głównie transformator.
            pozdrawiam

Skomentuj

jakbys byl zainteresowany to mam do sprzedania
              holtona 300W rms / 4ohm + trafo 350va + filtr subsoniczny cartonaudio sub4 + zasilacz symetryczny do filtra za 299zł. Cena za 1W 83gr
              pozdrawiam

Skomentuj

trochę części byłoby z "wylutu" głównie transformator.
                jak masz trafo to juz polowa sukcesu
                kupuj janka

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12669
                  Też chciałem na tonsilu budować. Jeszcze przez dwa dni możesz się dopisać do zamówienia AC i zakupić sensowny głośnik. SLS-263 wyjdzie tyle co gdn 30/120/8. Przynajmniej nie będziesz musiał do niego skrzyni wielkości pralki budować- do tego GDNa to 70-75l.
                  No i ten tonsil ma moc ciągłą 120 w (a w basie zapewne mniejszą) na co ci 400 w końcówka mocy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Randall
                    No i ten tonsil ma moc ciągłą 120 w (a w basie zapewne mniejszą)
                    hehe - chyba niewiesz jakimi normami tonsil mierzy moc swoich glosnikow :lol:
                    ten glosnik spokojnie i 200W muzyki przyjmuje :P
                    Zamieszczone przez Randall
                    na co ci 400 w końcówka mocy?
                    koszt niewiele wiekszy (poza trafem a to przeciez ma) a zapas mocy przyda sie na przyszlosc jak bedzie zmienial glosnik :P

Skomentuj

30/120/1? To nie jest ten z Mildtonów 200? U mnie też pracuje w 70 litrach strojony 35 litrach. Jak to w Mildtonach. I przyznam szczerze, że to jeden z ciekawszych basowców jakich miałem okazję usłyszeć. Co prawda w całej konstrukcji jest go mało, ale słuchać go aż miło. Twardo i kontruowo, a do tego schodzi całkiem nisko. (Sprzęgnięty z Yamahą A500).

Skomentuj

to jest ten co siedzi w zeusach

Skomentuj

A fakt. W Mildtonach jest 30/80/1. Czy jakiś taki.

Wygląda jak ten

Spójrzcie na ch-ke. Już wiem skąd ten twardy bas :) (cięty w kolumnach przy ~1kHz). Jako sub może nie dać rady w sumie

Skomentuj

Nie rozumiem co charka ma tu do twardego basu?

Skomentuj

Camel-, widać że jesteś nie osłychany, bardziej oczytany skoro mówisz ze ten tonsil ma najlepszy bas jaki slyszaleś, a w innym topicu twierdzisz że Kep165 ma słabosłyszalny... Kep przy nim to rasowy subwoofer

Skomentuj

wasik1989, o geez, nie żartuj sobie :) Nie mówie, że Tonsil jest rewelacją. Kep jest świetny ale w granicach do 50Hz, ma niezły kontur. Musze jeszcze pobawić się z wygłuszeniem obudowy. Marcus Miller i płyta M2 - borys w sumie się nią zachwycał, a dla mnie bas nie ma prawie kompletnie dynamiki na KEPie. Poza tym niesłyszałem lepszego głośnika od KEPa w sekcji średniotonowej. Zabija wszystko. Ma swój charakter brzmienia, ale jest do tego szczegółowy, czego przecież o Tonsilu nie mogę powiedzieć. No ale Tonsil jest dużo bardziej efektywny basem kiedy słucham Pata Metheny'ego i utwór "Cathedral In A Suitcase" i naprawdę, mało który głośnik sobie tak daje radę jak tamten. (Jasne, są suby i głośniki, które będą grać tym basem. W sumie Kep też go gra. Ale albo cicho albo nie taką jakością).

Brzmienie bierze się z całej ch-ki. Ja wyznaje, że mają na to wpływ harmoniczne. Stąd też mówię o tym wcześniej. Twardy bas zazwyczaj bierze się z uwypłukłości w granicach 200-800Hz. Wystarczy 3dB i już diametralnie zmienia się brzmienie. Oczywiście to moja teoria

Skomentuj

Wzmacniacz oddaje 400w ale przy 4ohm a przy 8 to około 200w (a przynajmniej tak czytałem).
                                  Ale ja na tym trafie nie wyciągnę pełnych 400w bo trafo ma właśnie tyle.
                                  Już się nastawiłem na tego tonsilka z kilku powodów:
                                  -nie znalazłem na jego temat złej opini
                                  -mam ogromne zaufanie do firmy tonsil
                                  -słyszałem już kilka konstrukcji na różnych tonsilach i zawsze mi się podobało
                                  -polska firma (cza wspierać swoich)
                                  A teraz już nie wiem co brać.
                                  Co do wzmacniacza "janka" czy jest to modyfikacja projektu z linku? http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...734e8cffc7f337
                                  jeżeli tak to nie opłaca mi się kupować złożonego produktu bo mam na swoim zapleczu większość elementów do jego budowy. A własna płytka to żaden problem dosyć sprawnie posługuje się eagl-em.
                                  pozdrawiam

Skomentuj

-mam ogromne zaufanie do firmy tonsil
                                    Też miałem póki nie poznałem małżeństwa KEP+XT19 Ale ja czego innego oczekuje od głośników. :) Poza tym wydaje mi się, że są lepsze głośniki subwooferowe niż głośniki Tonsila...

Skomentuj

moze nieuwaznie przeczytalem temat, ale co masz za fronty?

Skomentuj

Stary zestaw zg30c114 ale planuje za jakiś czas zbudować jakieś monitorki.
                                        A odpowie mi ktoś czy to na aukcji jest tym z mojego linku ? bo pewny nie jestem
                                        Tak wiem uparty jestem że chcę budować sam ale ja to lubię i mam części. :)
                                        PS: Caleb mieszkam od ciebie jakieś 30 km
                                        pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                                        X