Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uniwersalne kolumny dla wymagajacego :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uniwersalne kolumny dla wymagajacego :)

Witam!

Powoli zastanawiam się nad jakimiś dobrymi zestawami głośnikowymi do mojego pokoju. Na chwilę obecną grają tam standardowe kolumny "Yoshi'ego" z tonsilkiem jako wysokotonówką. Szukam dla nich godnego następcy. Przejrzałem szereg konstrukcji, głównie z akustyka. Lubię słuchać stereo i wtedy wymagam by całe pasmo jak najwierniej odtworzyć. Moje tesle wiadomo średnicę słabo przenoszą i to mnie boli. Dlatego też przeglądałem peerlessowe konstrukcje i vifowskie :) Ostinato 2000 znalazło się na celowniku jako sprawdzona konstrukcja, ale nie wiem jak z niskimi częstotliwościami, bo przyznam lubię pomruk basu i moje tesle radzą sobie, ale chciałbym jeszcze troszkę :) Może jakaś konstrukcja z dwoma średnio-niskotonowcami?
    Czego słucham, lubię trance i czarną muzę, nie omieszkam starszych hiciorów i utworów z czystymi dobrymi wokalami, jak np Christina Aguilera :) Kino też ważne by tam się sprawdzały, ale myślę, że jak już w stereo dobrze zagrają to i tam problemu robić nie będą :)
    Napęd Denon AVR-1802, uniamp w produkcji i jeszcze kilka innych, ale ona raczej napędzać tego nie będą. Poproszę o radę bardziej doświadczonych kolegów. Kwota, nie wiem 1500zł, ale najwyżej dozbieram jak pójdzie jakiś konkret. I jeszcze jedno bym zapomniał, cenię sobie "ładny" wygląd obudowy i rozmiesczenia głośników, więc nie chciałbym czegoś "pokracznego" :P

CaMIkaZEe, obojetnie co zbudujesz juz z klasy vifa/peerless/seas/dayton itp to bedziesz zadowolony. jedyne co ci moze nie pasowac to wlasnie albo za malo basu albo charakter brzmienia danego glosnika. to juz jest taka polka ze jest naprawde dobrze
    co do basu z M18WH to niestety niejestem w stanie okreslic poniewaz slyszalem go w ogromnym pomieszczeniu... ale byl slyszalny i to nawet calkiem niezle
    byla gdzies konstrukcja 2,5 drozna na vifach M18WH ktore wcale drogie niesa wiec w tym budzecie bys sie zmiescil w przeciwienstwie do np 2x HDS180

ktos tez dawal linka do konstrukcji MTM na daytonach + seas gdzie daytony kosztowaly chyba ok 80zl

Skomentuj

ja wlasnie mialem ten sam problem, czy niebedzie za malo basu czy to czy tamto, wsumie 2x m18wh do 2.5 way to jest ponad 80 euro, a za 105 euro jest juz scan 18w8546 ktory pewnie na basie zagra super i na srednicy bedzie lepiej niz m18 :]
      Chociaz niech sie wypowiedza eksperci bo ja sie nieznam, ale przymierzam sie do 18w8546 + mdt - 29

Skomentuj

syrius18, ze glosnik jest drozszy i lepszy to wcale nie znaczy ze zagra lepiej na basie :P
        tnz lepiej pewnie tak ale nie zawsze mocniej

Skomentuj

Jeśli ta kwota jest na głośniki to wystarczy na SS 18W8546.01 + D2905/9700. Zwrotnica do tego zestawienia jest na stronce Audiocomponents. Tylko pytanie czy ten zestaw nada się do muzyki wymienionej na początku. Warto popytać XYSa gdyż posiada ten woofer w swoich monitorkach a tweetery są bardzo podobne. MDT - 29 to za mało dla tego ScanSpeaka
          Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
          Grado SR125i

Skomentuj

taz, moje monitorki by spelnily te wymagania z nawiazka ale..

2500 zl
            orginalne cd
            no i jak damskie wokale zdala by sie lampka
            CaMIkaZEe,oberzyj moje monitorki w wlasnych konstr

Skomentuj

róznica miedzy 9700 a 9900 to 1 euro ;p nielepiej dolozyc? xys ma taki zestaw
              Tez bym wolal wysokiego SS ale to jest 600zł drozej ;p
              brakło by mi kasy, daltego sie zdecydowalem na mdt-29, pytalem ludzi to mowili ze to ladnie gralo ;-] ja nieslyszalem zadnego z nich wiec ciezko mi cokolwiek mowic

Skomentuj

syrius18, to calkowicie inna klasa wysokotonowki morel w swojej klasie jest jak dla mnie niedoscigniony ale duzy revelator to calkowicie inna bajka najwieksza roznica to szczeglowosc wiec nie porownoj tych glosnikow nie ma sesu

Skomentuj

Różnica jest większa w cenie. syrius18 spójrz jeszcze raz. A czy opłaca się dokładać do 9900, jeśli ta wysokotonówka różni się frontem od 9700 a co za tym idzie ma trochu inaczej prowadzoną charakterystykę. Zresztą to wszystko w zwrotce jest uwzględnione i tak na marginesie 9700 nazywają małym Revelatorem. Technika wykonania ta sama, wszystkie patenty z 9900 w 9700 są, tylko front jest w 9700 mniejszy i jego charka wznosi się w kierunku wysokich częstotliwości. Podobno ten głośnik został stworzony do pochylonych przednich ścianek i stąd taki kształt charakterystyki przenoszenia. Poza tym CaMIkaZEe wspominał, że zorganizowałby odrobinę więcej funduszy. :wink:
                  Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
                  Grado SR125i

Skomentuj

Czaruję...
                  X