Witam, właśnie zrobiłem pomiary mdsa-08 z ostatniego zamówienia na Audiocomponents i wyszły ciut inne wartości niż podaje producent(Fs=29Hz, Qms=2.02, Qes0.42, Qts=0.35, Vas=59l). O ile w przy obudowie zamkniętej niewiele to zmienia, to przy bass-reflex wychodzi już 36l (WinISD). Czy ktoś mierzył te głośniki i może to zweryfikować? Liczyłem na dobre parametry w małej obudowie, a może trzeba go bardziej "wygrzać"?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Parametry mds-08
Collapse
X
-
Różnice są na tyle małe, rzędu paru procent że daj sobie spokój i wkładaj w taką budę jaką wszyscy proponują - 20-22l @ +-40hz i olej symulacje w winisd.
(VAS w oryginale to 56.7, u Ciebie 59
qts to 0.32, u Ciebie 0.35, tak na prawdę to różnice na poziomie błędu pomiarowego , choćby niedokładności reza referencyjnego i/lub niedokładnego podania masy obciążnika lub litrażu obudowy)
-
Odświeżę temat, bo zgłupiałem z parametrami tego głośnika. Czyżby przez lata zmienili jego parametry? W internecie często spotykam, że np. dla tego głosnika fs=29Hz, podczas gdy dwa źródła "od producenta" podają fs=25Hz (część innych parametrów też się różni, nawet w obrębie materiałów producenta!):
1) źródło 1
2) źródło 2
To jak to w końcu jest? Chciałbym zrobić symulację, ale ogranicza mnie brak spójności parametrów. :(
Skomentuj
-
Nie przeceniałbym zbytnio wpływu wygrzewania głośnika na jego parametry. Owszem, w niektórych przypadkach to się sprawdza - ale nie we wszystkich. Miękkie gumowe zawieszenie górne po wygrzewaniu raczej niewiele nam zmięknie, sztywne zawieszenia (np jakieś impregnowane tkaniny) mogą już reagować inaczej ale też bez przesady. Zawieszenia dolne też nie są wszystkie takie same.
martes, te symulacje, które pokazałeś są dla identycznych obudów?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postaNie przeceniałbym zbytnio wpływu wygrzewania głośnika na jego parametry. Owszem, w niektórych przypadkach to się sprawdza - ale nie we wszystkich. Miękkie gumowe zawieszenie górne po wygrzewaniu raczej niewiele nam zmięknie, sztywne zawieszenia (np jakieś impregnowane tkaniny) mogą już reagować inaczej ale też bez przesady. Zawieszenia dolne też nie są wszystkie takie same.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dabyl Zobacz postamartes, te symulacje, które pokazałeś są dla identycznych obudów?
Wszyscy na forum piszą, żeby montować ten głośnik w 20 litrach, ale jakoś nie przekonuje mnie do tego ani symulacja, ani intuicja. Tym bardziej, że w moich kolumnach podstawkowych głośniki 16cm grają w większej objętości, a to ma być przecież subwoofer. ;pLast edited by martes; 31.03.2011, 21:35.
Skomentuj
-
W paru miejscach się z spotkałem z fs=29Hz. Począwszy od pierwszego posta w tym wątku, przez Allegro, na zagranicznych stronach DIY kończąc. Oprócz fs jeszcze parę parametrów się różni, ale powiedzmy, że są one mniej znaczące. Wygląda to tak jakby IT ulepszył w międzyczasie MDS'a i zaczął produkować nowszy model bez zmiany nazwy. Widać to nawet po stylistyce - kiedyś MDS08 miał żółtą membranę, teraz ma czarną. Ogólnie zamieszanie trochę z tym głośnikiem.
Tak na marginesie, to spotkałem się z opiniami w internecie, że "22-24L BR to jest totalne przegięcie i zrobi z MDS08 flaki z olejem" i zastanawiam się czy nie przeginam z tymi 25l obudowy. Z drugiej strony kurczę no, to ma być jednak subwoofer, a nie komputerowa pierdziawka. ;p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez martes Zobacz posta(wbrew temu co pisze Pogromca mitów)
Nie ma tak dobrze kolego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez martesNo jasne, głupi nie jestem. :P Przecież inaczej nie miałoby to sensu. Oba wykresy są dla 25l @ 35Hz, zmieniłem tylko fs głośnika.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaPrzykladanie az tak wielkie wagi do symulacji jest wielkim bledem, glosnik nalezy dostroic do obudowy za pomoca pozniejszych pomiarow i zmian w konstrukcji calej obudowy.
A firm produkujących sprzęt audio jest akurat jak grzybów po deszczu. ;p
---------- Post dodany o 00:16 ---------- Poprzedni post o 00:03 ----------
Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta1) Nie można robić symulacji zmieniając tylko Fs gdyż to zmienia masę układu drgającego przetwornika "widzianą" przez program, co skutkuje uszczupleniem pasma od dołu.
2) A przecież wyższe Fs może wynikać także z innej podatności zawieszeń danego egzemplarza wynikające choćby z nie całkowitego wygrzania.
Ad. 2. Nie sądzę, by jakikolwiek producent podawał parametry "przed wygrzaniem", skoro są to parametry przeważnie gorsze oraz istniejące tylko w krótkim czasie życia głośnika. Wyższe fs może wynikać z podatności zawieszeń, albo nawet z bliskości Księżyca w dniu pomiarów - to akurat bez znaczenia, problemem jest zupełnie co innego. Nie popełniam też żadnego błędu - przecież nie będę zmianiał "na oko" pozostałych parametrów, skoro w krążących po internecie notkach o IT MDS08 jedyną rozbieżnością jest parametr fs (przyjmując małe zaokrąglenia). Wykresy pokazywały, że różnice w specyfikacjach nawet na jedym parametrze nie są pomijalne (tak jak niektórzy sugerują), bo istotnie zmienia to ch-kę.
Zapominacie przede wszystkim, że ja nie chcę tworzyć głośnika i teoretyczne rozważania na temat zależności między poszczególnymi parametrami są zbędne. Moim celem jest przeprowadzić symulację istniejącego głośnika, ze zmierzonymi parametrami. Problemem jest rozbieżność w podawaniu wartości jednego z parametrów wejściowych. Ktoś zasugerował, że ta różnica jest bez znaczenia, na co ja pokazałem, że wcale nie, bo zmienia to istotnie wykres. Tyle. Po co się produkować o podatności zawieszeń, masie drgającej, itd.?Last edited by martes; 31.03.2011, 23:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez martes Zobacz postaTak się składa, że zajmuję się ostatnio metodami numerycznymi i powiem ci, że dobrze przeprowadzona symulacja pozwala określić coś w sposób co prawda przybliżony, ale wystarczający.
Zamieszczone przez martes Zobacz postaA firm produkujących sprzęt audio jest akurat jak grzybów po deszczu. ;p
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaI tak sie sklada, ze dalej Ci sie tylko wydaje. Symulacja zaklada jedynie model matematycznym, ktory oczywiscie ma zwiazek z rzeczywistoscia ale nie mowi nam nic o brzmieniu gotowej konstrukcji. Tak samo symulacja filtrow zwrotnicy wcale nie nie gwarantuje nam dobrego brzmienia i bez wielu prob praktycznych nie dostroisz ukladu do najlepszego kompromisu brzmieniowego.
Filtr zwrotnicy to akurat zupełnie inna i bardziej skomplikowana sprawa.
Skomentuj
-
Jesteś ignorantem, podane w pierwszym poście parametry zwyczajnie różnią się od tych z notek a Ty zmieniasz tylko fs twierdząc że to jest ok i coś tym udowodniłeś (chodź jakby się temu bliżej przyjrzeć to po wklepaniu "nowego zestawu" z pierwszego postu będzie jeszcze gorzej). Nie mniej różnice mogą wynikać z prozaicznego powodu-głośnik jest produkowany już parę lat, mogły zostać wprowadzone pewne modyfikacje w budowie głośnika aczkolwiek samo oznaczenie produktu pozostało bez zmian (znam przykłady takich zabiegów). Inny powód może być taki że producent mógł co nieco naciągać a teraz prostuje sytuacje.
Ps. Teksty typu ten z księżycem sobie odpuść, to nie piaskownica...
Skomentuj
Skomentuj