Witam!!! naczytałem sie sporo o kablu ze skrętki podobno znakomicie spisuje się i oto moje pytanie czy ktoś jest w stanie opisać dokładnie jak go zrobić? ile żył etc.?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kabel głośnikowy ze skrętki
Collapse
X
-
Z tego co mnie uczyli (a przynajmniej próbowali) to kabel typu skrętka stosuje się np. w przesyłaniu danych w celu eliminacji zakłóceń wzajemnych. Z polskiego na nasze: jeśli masz przesłać "wrażliwy" sygnał na dużą odległość i do tego masz wiele przewodów w bliskiej odległość - skręcasz odpowiadające pary, żeby sygał "nie wyłaził". Na pewno nie eliminuje to zakłóceń z zewnatrz.
Reasumując: jeśli bezpośrednim pobliżu przewodów głośnikowych masz prowadzone przewody z "wrażliwym" sygnałem, to możesz przewody głośnikowe skręcić, aby wyeliminować zakłócenia, które miałby się z nich "wydostawać". W przeciwnym razie byłby to krok typowo pseudoaudiofilski.
Skomentuj
-
Re: Kabel głośnikowy ze skrętki
Zamieszczone przez sianesWitam!!! naczytałem sie sporo o kablu ze skrętki podobno znakomicie spisuje się i oto moje pytanie czy ktoś jest w stanie opisać dokładnie jak go zrobić? ile żył etc.?
Skomentuj
Skomentuj