Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kabel głośnikowy ze skrętki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kabel głośnikowy ze skrętki

Witam!!! naczytałem sie sporo o kablu ze skrętki podobno znakomicie spisuje się i oto moje pytanie czy ktoś jest w stanie opisać dokładnie jak go zrobić? ile żył etc.?

Taniej chyba wyjdzie kupić ProCab'a LS25 labo LS40 i przynajmniej to jakoś wygląda, a nie jakaś tam skrętka i audiofilskie opisy z audiostereo co to ona nie potrafi...

Skomentuj

Z tego co mnie uczyli (a przynajmniej próbowali ) to kabel typu skrętka stosuje się np. w przesyłaniu danych w celu eliminacji zakłóceń wzajemnych. Z polskiego na nasze: jeśli masz przesłać "wrażliwy" sygnał na dużą odległość i do tego masz wiele przewodów w bliskiej odległość - skręcasz odpowiadające pary, żeby sygał "nie wyłaził". Na pewno nie eliminuje to zakłóceń z zewnatrz.

Reasumując: jeśli bezpośrednim pobliżu przewodów głośnikowych masz prowadzone przewody z "wrażliwym" sygnałem, to możesz przewody głośnikowe skręcić, aby wyeliminować zakłócenia, które miałby się z nich "wydostawać". W przeciwnym razie byłby to krok typowo pseudoaudiofilski.

Skomentuj

Zamieszczone przez ghazi
        Na pewno nie eliminuje to zakłóceń z zewnatrz.
        Napewno to się mylisz kolego. Znasz zasadę wzajemności?
        Antena ma taka sama charakterystyke promieniowania w przypadku gdy nadaja czy odbiera...

Skomentuj

Re: Kabel głośnikowy ze skrętki

Zamieszczone przez sianes
          Witam!!! naczytałem sie sporo o kablu ze skrętki podobno znakomicie spisuje się i oto moje pytanie czy ktoś jest w stanie opisać dokładnie jak go zrobić? ile żył etc.?
          na AS tez ktos taki post napisal.. raczej wystepuje tu wieksza wiara ze to lepiej zagra niz jest w rzeczywistosci...

Skomentuj

no ok ale chciałbym go przetestować z ciekawości gdyby ktoś wiedział jak go wykonać byłbym wdzięczny

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/Kabel_Glos...ekt_45149.html

Skomentuj

Procab też jest skrętką poniekąd:

Skomentuj

Zrobiłem już kabelki i nie wiem czy to autosugestia ale zdaje mi się, że jest lepiej niż noname 2x2,5cm^2 OFC !!!

Skomentuj

Zrobiłem już kabelki i nie wiem czy to autosugestia ale zdaje mi się, że jest lepiej niż noname 2x2,5cm^2 OFC !!!
                    lepiej tzn ? Czasem ciężko jest wyczuć różnice między mp3 320kB/s a flac'iem a co dopiero kabelki ehh

Skomentuj

autosugestia czyni cuda :)

Skomentuj

dźwięk jest potężniejszy taki bardziej spójny. napewno nie jest gorzej za to ręcze. nie słucham flac ani mp3 tylko cd audio

Skomentuj

ciekawe ciekawe. A jakie kable masz w skrzynkach ? Bo jak noname ofc to rzeczywiście autosugestia czyni cuda :).

Musisz teraz powymieniać w skrzynkach, a nie tylko w tych doprowadzających sygnał, bo zostaje znowu degradowany do noname

Skomentuj

dźwięk jest potężniejszy taki bardziej spójny. napewno nie jest gorzej za to ręcze.
                            Ojoj zamykamy temat bo nadchodzi audiofilia :grin: :twisted:

Skomentuj

w budach mam nakamichi 2,5mm może nie rewelacja ale jakies solidne minimum. ok dzieki bardzo za pomoc

Skomentuj

A co powiecie o tym ?

Ma jakieś 6mm2 będzie akuracik do głośniczków. Ciekawa czy ktoś wie co to :mrgreen:

Skomentuj

michael86, czyżby sznurek do wieszania prania?

Albo do mocowania plandek przy samochodach/ciezarowych widzialem takie cuda. W castoramie tez, i takie drogie nie bylo wcale. Można wzmacniacz do akumulatora podpiąć w CarAudio tym...

Skomentuj

wasik1989, prawie trafiłeś :mrgreen: To jest chyba lepsze od skrętki. 800 emaliowanych drutów 0,1 wszystko ładnie splecione. Na wierzchu kapton.

Skomentuj

a jak sie sprawuje w akcji??

Skomentuj

Jeszcze go nie podłączałem bo końcówki mam nie zabielone, a akurat nie mam dostępu do tygla. Lutownicą to nie chce mi się bawić.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X