Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w doborze głośników do kolumn..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Prośba o pomoc w doborze głośników do kolumn..

Witam!! :)
    Chciałbym Was prosić o pomoc w doborze głośników do kolumn. Sprzęt jaki mam obecnie to Altus 75 w oryginale i amplituner (jeszcze go nie mam ale na dniach będę miał bo czekam na kase) Yamaha 363. Ostatnio byłem u kumpla kupił sobie kolumny Jamo S718. Bardzo mi się spodobał dźwięk płynący z nich a szczególnie bas, pomyślałem że spróbuje coś zbudować co przebije te Jamo :) Do wydania mam 700zł. Co byście mi poradzili?? Zależy mi na mocnym głośnym basie..A może radzicie żeby zmienić też amplituner..??Mam na niego około 600-650zł..Pozdr :)

YAMAHA RX-V 363 ? Wzmak 5.1 do stereo?

700zł:
    - albo kultura hm... hds180+xt bodajrze.. troche dołożysz to sie wyrobisz a to jamo zestawik zje na sniadanie...

- jesli nie kultura to jakies badziewne 3way (ew tez 3way na stx.. hm moze tu by nie bylo tak zle, ale tez przekroczysz budrzet lekko) :P wybieraj

Skomentuj

Kurczę pierwsza opcja troszkę droga...same głośniki bez przesyłem wychodzą 700zł...może coś innego..??Pozdr

Skomentuj

chcesz mieć docelowo kino ?
        jakie to pomieszczenie - metraż ?

Skomentuj

pomieszczenie 5mx3.5m chce mieć sprzęt który zagra w miarę jakościowo głośno z mocnym basem :)

Skomentuj

jeśli chcesz wydawać kasę tylko po to by zaimponować innym to fajnie, mimo że uważam to za głupotę to też Ci pomogę, ale jeśli celem jest zrobienie docelowo kina które gra to pomogę nawet chętniej :)

Nie oszukujmy się - z tymi jamo nie masz szans, przynajmniej jeśli chodzi o dół - to 3 drogi z 10 calówką na dole...
            No chyba że zrobisz coś na kształt zeusów tonsila
            Ale podliczmy koszta - zwroty do 3 dróg to najmniej 200zł, 100zł na deski i pierdoły typu terminale, o wykończeniu na razie zapominamy i zostaje po 200zł na głośniki na kolumnę.
            Na górę PJtka stxa, na średniaka też jakiś midwoofer z stxa i zostaje kasa na jakieś 10 stxowych cali na dół...
            Czy zagra to lepiej od tych jamo ? Nie mam pojęcia, ale szczerze wątpie że nawet jeśli by tak było to byłaby to deklasująca różnica.
            Więc zastanów się czy chcesz wydawać pewnie i tak więcej niż te 700zł , docelowo 800, pewnie pod 900zł, za coś co lepsze znacząco nie będzie, co pochłonie masę pracy i zdecydowanie ładniejsze nie będzie ?

To tak patrząc na projekt pod kątem basu :) Ale każdy kij ma dwa końce, a medal drugą stronę - jeśli pójdziesz w innym kierunku, postawisz na jakość reszty pasma, a dół kiedyś subem uzupełnisz, masz szansa mieć coś co gra dobrze w pełnym paśmie :)
            Ja zdecydowałbym się na jakąś 18 w 2 drogach, możę hds164 + dx żeby taniej było ?
            Ew klon siest z lepszą kopułką ? Możliwości jest wiele.

Skomentuj

Hmmm....To może najpierw za te 700zł zrobie suba..?Prawdopodobnie za miech mi wpłynie 800-900zł mozna by coś pomyśleć o czymś lepszym..A teraz za 700 ten subik .?Na czym go zrobić..?

Skomentuj

i na samym subie żył będziesz ? ;]
                jakieś stereo masz ?

Skomentuj

takero

Zamieszczone przez michal987654321
                  Sprzęt jaki mam obecnie to Altus 75
                  :P

Skomentuj

michal987654321, skoro kupujesz juz amplituner do kina to moze by tak zaczac kino budowac?
                    basem kolegi nie pokonasz ale za to efekty bedziesz mial duuzo ciekawsze
                    jak sie zastanowisz to polecam to http://www.allegro.pl/item426263429_...inema_set.html
                    z tego zestawu satelitki ma kolega i szczerze mowiac ciezko byloby zrobic porownywalne DIY w tej cenie...
                    a za miesiac jak kasa wpadnie to zaczniesz robic pozadnego suba zeby dorownac koledze :P

Skomentuj

Pawel S., jak to gra ?

Skomentuj

takero, też słyszałem ten zestaw, tylko jako subwoofer pracował SW3800 czyli 15' głośnik, a tutaj jest 10'. To co napisali:

Oto cytat z testu przeprowadzonego na łamach czasopisma DVD-KINO DOMOWE:
                        "Jeśli weźmiemy najniższą klasę cenową , to zestaw MIVOC podnosi poprzeczkę realizmu i potęgi na tyle wysoko , że dla większości konkurencji jest ona po prostu nie do przeskoczenia".

Mogę się pod tym podpisać

Skomentuj

Co Wy żeście się uparli na ten ampli :razz: Mówię przecież że go jeszcze nie kupiłem i mogę wprowadzić zmiany..Chce ampli bo ładnie wygląda i ma pilota..no i moc nie jest zla..Ogólnie kino mnie nie interesuje ponieważ zależy mi na mocnym uderzeniu a nie na przejściach itd...myślałem zbudować coś takiego...mówię o słupach..Macie to obrazek....jak myślicie jakby to zagrało..??Pozdr
                          Załączone pliki

Skomentuj

szkoda tylko że te kolumny mają 4R co jest nieco dziwne biorąc pod uwagę że niewiele ampli współpracuje z taką impedancją...

Skomentuj

To kupie wzmak nie ampli....ale myślę że by potrząsnął ten zestaw mym pokojem..??Już napisałem do Irka ile by chciał za zwrotki..

Skomentuj

michal987654321, te kolumny to zły pomysł, po pierwsze potrzebujesz na niskośrednie GDNa, a nie GDMa, po drugie same zwroty będą majątek kosztować, a koszt ogólny zbliży się niebezpiecznie do 1000zł, a takiej kasy za coś takiego bym nie dał.
                                Stwórz sobie podłogówki na jakieś 18 klasowej, a do tego kiedyś zrobisz suba na 12 calach i po sprawie, albo dołóż kasę i zastosuj inne głośniki.

Skomentuj

hm....a może tonsil gdn 17/100..??

Skomentuj

a miał go ktoś kiedyś ?
                                    aha - dolicz jeszcze conajmniej 100zł za samo zaprojektowanie zwrotnic , tzn wysyłka w obie strony , najlepiej z budą itd.

Skomentuj

ja sie wkurzę to kupie Altus 300 bo jest niby tyle tych przetworników a nie ma co wybrac...

Skomentuj

wybrać jest co, tylko akurat nie to co tu proponujesz.
                                        Trzeba być realistą - za taką kasę o jakiej tu piszesz złożysz 3 drogi na stxach:

Możliwe że powstanie takie 3way z dwiema 8' na dole.

Możesz zrobić 2 drogi na peerlessach i vifie, kepie i xt19, usherach - możliwości jest bez liku...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X