Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Prośba o pomoc w doborze głośników do kolumn..

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

No jeśli głównym kryterium wyboru sprzętu będzie pilot to daleko chłopie nie zajedziesz...

I jeszcze może ustaw te kolumny niskotonowcami do siebie i jeden GDN podłącz w przeciwfazie :twisted:

A tak na serio... Nie masz do tego zwrotnicy, i nie będziesz miał, bo sam nie zrobisz a i nikomu nie będzie chciało się z tym bawić chyba ze dobrze zapłacisz...
    GDWT to porypany pomysł (współczuje ci bo wiem ze w altusach 75 też były tuby i brzmi to strasznie na wysokich tonach, ostatnio miałem okazję słuchać właśnie 75-tek... )

Do tego, tego rodzaju ułożenie głośników niesie ze sobą szereg problemów techniczno-akustycznych jak na przykład faza...

Jak masz te 900zł a chcesz tylko bas to zrób coś co będzie w miarę przenosić górę pasma i będzie tanie (np ARN 150 plus coś tam albo klony totemów, albo STX 14scx albo 17scx i do tego PJ-otka) oraz doby sub. Na przykład na jakim estradowym garnku... Tylko do tego potrzebujesz też zasilania i dużego pomieszczenia...

Skomentuj

Zamieszczone przez michal987654321
      ja sie wkurzę to kupie Altus 300
      To kupuj :) zrobisz samemu sobie na złośc, a tak po prowdzie pojedz sobie od gory tematu i policz ile konstrukcji zaproponowalismy bo chyba z 10 roznych ; )...

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        YAMAHA RX-V 363 ? Wzmak 5.1 do stereo?

700zł:
        - albo kultura hm... hds180+xt bodajrze.. troche dołożysz to sie wyrobisz a to jamo zestawik zje na sniadanie...

Co miałes na myśli że zje je na śniadanie..??Chyba pójde na jakość i zrobie te kolumny a później konkretny sub :)
        A w 600zł co do zasilenia proponujecie kupić..??POzdr

Skomentuj

Co miałes na myśli że zje je na śniadanie..??
          Co prawda nie porownuje sie niby ze wzgledu na kase jakosci zestawow ale powiedzmy ze nowy zestaw "sklepowy" na ww hds180+xt kosztuje pare razy wiecej niz te jamo. Pomijajac kwestie cenowe to hds180exc to chyba najlepszy midwoofer peerlessa a xt to tez niezgorsza kopolka.

Skomentuj

A ja bym ci zaproponował takie rozwiązanie:
            piszesz że masz 650zł na coś co zasili kolumny i 700zł na budowę kolumn DIY=1350zł
            Piszesz że za miesiąc wpadnie ci 800zł.
            Jeżeli chcesz się wziąć na poważnie za budowę konkretnego audio w stereo to nie nastawiaj się od razu na kupowanie wszystkiego naraz.

Proponował bym 2 warianty:

1)
            > to co masz teraz na ampla i głośniki czyli jakieś 1350zł wydaj na porządną jednostkę która to wszystko napędzi i nie amplituner do kina(jak sam pisałeś że nie interesuje cie kino) tylko jakiś porządny amplituner stereo albo wzmacniacz stereo. Za taką kasę jest już spory wybór na prawdę przyzwoitego sprzętu o dużej mocy i jakości dzwięku np. Yamaha RX-797 (do której sam się przymierzam :mrgreen: może będę miał ją w tym tygodniu) albo coś innego co doradzą ci koledzy na forum i ewentualnie sam gdzieś odsłuchasz i ci przypasuje.
            I tym sposobem masz już na prawdę dobrą podstawę do budowy dobrego stereo z mocnym basem i wysoką jakością dzwięku.(ps. ta Yamaha ma ponoć właśnie bardzo duży potencjał jeżeli chodzi o bas).

>Za miesiąc jak będziesz miał te 800zł na wydanie i w dalszym ciągu będziesz posiadał te altusy(wiem że jest ciężko na nich wytrzymać, sam miałem kilka lat temu altusy 140 ale dostałem je za darmo i był to mój pierwszy kontakt z kolumnami nie "od wieży" teraz mam Jamo S708 ale przymierzam się powoli do jakiegoś DIY) zrobisz sobie za tą kasę jakiegoś porządnego suba na 10" albo 12" na dobrym głośniku. Resztę pasma będą odtwarzać ci puki co altusy ale bas już będziesz miał naprawdę przyjemny :twisted:

>Następnym krokiem będzie uzbieranie jakieś sumki, sprzedanie altusów by mieć środki na jakieś albo 2-way słupki albo monitorki oczywiście DIY i tym samym staniesz się posiadaczem na prawdę dobrego zestawu 2.1 odpowiadającego dużooo droższemu gotowemu zestawowi i dodatkowo miażdźacego zestaw kolegi z Jamo S718 :grin:

Warunek: Cierpliwość! "nie porywaj się z motyką na słońce" i na spokojnie sobie przemyśl czy chcesz coś na szybko ale nie do końca będziesz zadowolony czy stopniowo stowrzyć zestaw który zadowoli cię w 150%?

Wariant2 dla niecierpliwych:
            >Masz teraz około 1350zł na przetworniki i jakąś jednostkę która je zasili.
            Kup np. na allegro jakiegoś używanego wzmaka stereo powiedźmy do 350zł. W tej cenie fajne jednostki ma np. Yamaha, Kenwood, Pionier.
            >Za pozostałe 1000zł złożysz jakieś porządne 2-way słupki albo monitory.
            >Za miesiąc jak będziesz miał te 800zł złożysz sobie jakiegoś suba DIY aktywnego np. na głośniku 10" albo 12" i tym oto sposobem zestaw nr 2 również będzie gotowy i spokojnie poradzi sobie z przebiciem zestawu twojego kolegi i również powinien cię zadowolić a zaletą będzie że za miesiąc byłby już kompletny.

Ja osobiście na twoim miejscu wybrał bym 1 wariant ale to już twoja decyzja i cierpliwość :mrgreen: .

Ps.Ale się rozpisałem aż mnie palce bolą :twisted:

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
              Pawel S., jak to gra ?
              delikane wysokie tony, pelne pasmo od ok 80-100Hz na satelitkach. na pelnym pasmie brakuje im basu ale "pukaja" wiec do kina wystarcza. najwazniejsze ze da sie tego sluchac przez dlugi czas i naprawde nic nie meczy. napewno duzo lepsze i tansze niz np ARN 116 + jakies GDWK
              no a suba nieznam

Zamieszczone przez set666
              A ja bym ci zaproponował takie rozwiązanie:
              piszesz że masz 650zł na coś co zasili kolumny i 700zł na budowę kolumn DIY=1350zł
              Piszesz że za miesiąc wpadnie ci 800zł.
              Jeżeli chcesz się wziąć na poważnie za budowę konkretnego audio w stereo to nie nastawiaj się od razu na kupowanie wszystkiego naraz.

Proponował bym 2 warianty:
              a moja wersja to:
              zakup gotowego preampa ze sterowniem pilotem (bo irek chyba swojego jeszcze nie zrobil) do tego zakup 2x uniamp od irka (600zl) + obudowa
              do tego vifa M18WH + morel MDT29 (800zl) i na suby 2xMDS08 (500-600zl)
              za stosunkowo niewielkie pieniadze (2400zl) masz zestaw ktory starczy na dlugo i niczego ci nie zabraknie jedyne co z czasem mozesz zrobic to wymienic suby na wieksze

Skomentuj

Ale narazie rób kolumny i wzmacniacz... Subem zajmij się później

Skomentuj

a co powiecie o ampli firmy koda..?? Przy ocy 7x150 ma pobór 900w to myślę że jest coś ?? POZDR :)

Skomentuj

michal987654321, 7x150=1350W :) a ta koda pewnie odda tak na oko 80W na kanal przy 7 obciazonych kanalach.

Druga sprawa przy takim sprzecie to ja bym raczej poszedl posluchac takiego wzmaka do sklepu bo nie tylko moc sie liczy.

Skomentuj

michal987654321, podaj jaki model? bo jest taki model co ma ponad 100W/kanal a koncowki mocy sa zblizone do symasyma :P i osiagami i brzmieniem...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                        bo jest taki model co ma ponad 100W/kanal a koncowki mocy sa zblizone do symasyma :P i osiagami i brzmieniem...
                        a skad wiesz? pokaz go:) ogolnie ciekawi mnie w jakich sprzetach elektronika taka siedzi

Skomentuj

niepamietam nazwy modelu kody ale identyczny sprzet jest sprzedawany jako MAGNUM AV-440 ktorego ma kolega.
                          trafo 1kVA ok 100-120W/kanal (6 kanalow) brzmieniem troche przytlumiony na gorze w porownaniu do symasyma
                          moc i jakos na takim poziomie ze szukalem identycznego! maja one jednak wade fabryczna bo preamp sie sypie z czasem :|

Skomentuj

KODA AV-600X

Skomentuj

to dokladnie ten!! :mrgreen:
                              tylko to jest nowsza wersja chyba bo dorobili 7. kanal :/

Skomentuj

trafo 1kVA
                                ma pobór 900w
                                aha

BTW i tak na kanal nie wycisnie wiecej jak te 80W (choc to wystarczajaca moc do napedzenia wiekszosci domowych satelit)

Skomentuj

magnum AV-440 ma na obudowie podany pobor mocy "360VA" ;]
                                  Zamieszczone przez n_omyzs
                                  BTW i tak na kanal nie wycisnie wiecej jak te 80W
                                  oj wiecej ma. 80W wytrzymuja moje stare kolumny a tam do konca niemoglem dojsc :P (i to nie z powodu znieksztalcen bo te zaczynaja sie naprawde pozno)
                                  no ale jakby nie patrzec przy obciazeniu wszystkich kanalow moc sporo spadnie

Skomentuj

no ale jakby nie patrzec przy obciazeniu wszystkich kanalow moc sporo spadnie
                                    Mowie o obciazeniu wszystkich kanalow jednoczesnie.

Skomentuj

no to raczej bym obstawial ok 60W jak nie mniej. tam siedza jedynie 2 kondy po 10 000uF :/
                                      no chyba ze w tej wersji to zmienili

Skomentuj

Czaruję...
                                      X