Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ulepszenie altusow 140

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ulepszenie altusow 140

na elce wyczytalem post o ulepszaniu wlsanie altusow:) moje pytania sa jak zwykle glupie ale chce wiedziec czy warto to robic :razz: minaowicie:

przeczytalem ze aby uzuskac lepszy bas nalezy zrobic dodatkowy br o srednicy 10 cm i dl 5-15 cm.

czy to ma sens?? co uzuskam przez taka modyfikacje? :)a moze tego lepiej nie ruszac bo koledzy z tonsila wycisneli z nich tyle ile dalo rade :wink:

pozdrowiam slipknot1989

Zamieszczone przez slipknot1989
    przeczytalem ze aby uzuskac lepszy bas nalezy zrobic dodatkowy br o srednicy 10 cm i dl 5-15 cm.
    Zasymuluj, ale jak widze to "konkretne" 5-15cm to raczej wątpie ze pisal to ktos wybitny.

czy to ma sens?? co uzuskam przez taka modyfikacje?
    jw

Skomentuj

wlasnie nie mam pojecia jak to zrobic :( bo wtedy beda 3 otwory...2 fabryczne i ten 10cio centymetrowy :( pomozcie :)

Skomentuj

daj sobie spokoj z takimi modyfikacjami, altusy nie maja malo basu, lepiej pokombinuj z ich ustawieniem w pokoju, poczytaj o akustyce... Pozdrawiam

Skomentuj

Albo sprzedaj i zrób coś normalnego

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
            daj sobie spokoj z takimi modyfikacjami, altusy nie maja malo basu, lepiej pokombinuj z ich ustawieniem w pokoju, poczytaj o akustyce... Pozdrawiam
            chyba masz racje...ustawilem je inaczej i na prawde czuc roznice.

Zamieszczone przez melisław
            Albo sprzedaj i zrób coś normalnego
            taka opcja odpada. mam te altuski juz rok i napewno dlugo ich nie zmienie.

pozdrawiam slipknot 1989

pozdrawiam

Skomentuj

mam te altuski juz rok i napewno dlugo ich nie zmienie.
              Kiedys uslyszysz parzadne kolumienki i zmienisz zdanie :P... A tak po prawdzie to kolumny rozmiesc tak zeby wysokotonowce byly na wysokosci twoich uszu podczas odsluchu, oczywiscie symetrycznie.. no i zawsze mozna zadbac o akustyke pomieszczenia - wytlumic niepotrzebne podbicia, odbicia itditd :)

Skomentuj

rozstawilem je w rogach pokoju a miedzy nimi boirko z kompem..gdzie spedzam najwiecej czasu sluchajac muzy i ogladajac filmy...roznica w basie jak dla mnie jest ogromna...
                Kiedys uslyszysz parzadne kolumienki i zmienisz zdanie .
                na pewno:) ale na razie do denerwowania rodziny wystarczy mi to co mam

Skomentuj

na pewno:) ale na razie do denerwowania rodziny wystarczy mi to co mam
                  jak zrobisz coś lepszego to przestanie to służyć do denerwowania rodziny a do słuchania muzyki :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
                    jak zrobisz coś lepszego to przestanie to służyć do denerwowania rodziny a do słuchania muzyki
                    na pewno kiedys sie zabiore za jakies DIY. ale na razie brak funduszy mnie powstrzymuje :) altuski i technics SA_AX710 wystarcza na razie

Skomentuj

Założe się że jak ustawisz altusy na równo z twoimi uszami, i dasz głośniej to krew z uszu .... )

pozdrawiam, i raze posłuchać czegoś lepszego niż altus...

ps; lepsze nie znaczy głośniejsze.

Skomentuj

Jak chcesz coś modyfikować to:
                        Warto jest odwrócić fazę na wysokotonowym.
                        Co do br to ja bym nie zmieniał nie mając konkretnych danych popartych wykresem.

Skomentuj

Modyfikacja, to zmienić GDWT na jakiegoś GDWK. Ja wistawiełm GDWK 11/100 (chyba) i różnice słychać.

Co do ulepszenia altusów, to zbieram się z zamiarem wymiany przewodów w skrzyni na grubsze: 1,5mm2, albo dodatkwo na bas troche grubszy jeszcze.

Jakie jest Wasz zdanie k na temat tych kabli??

Skomentuj

imo zawracanie glowy. to nie kable sa najgorszym ogniwem, a przede wszystkim rezonujaca obudowa, za wysoko strojona + kiepska zwrotnica. zacznij od tego, a pozniej dopiero jakies kable

Skomentuj

farmi18 ja juz dawno w swoich altusach wymienilem kable :) a do basu dalem duzo grubsze :) powiem Ci ze roznicy nie uslyszysz ;p chyba ze masz bardzo czule ucho wymiae GDWT mam juz dawno w planach :) tylko zawsze znajda sie jakies inne wazniejsze wydatki ;/

Zamieszczone przez Caleb
                              przede wszystkim rezonujaca obudowa, za wysoko strojona
                              tzn jak sie tym zajac? modyfikacja br?:)

Skomentuj

poprzeczki usztywniajace i inne elementy majace usztywnic obudowe - to podstawa i tyczy sie praktycznie wszystkich owczesnych produktow tonsila. BR w zasadzie w 140 moznaby zatkac. no i najwazniejsza sprawa - zwrotnica: trzebaby pomiary zrobic zeby cos z tego wyciagnac. sama zwrota by wyniosla sporo kasy - nie wiem czy w ogole taka modyfikacja bylaby oplacalna (chociaz na pewno przynioslaby znaczne podniesienie jakosci dzwieku) - w koncu sprzedajac altusy i dorzucajac te grosiwo na zwrotnice przeznaczone moznaby juz cos wybudowac na nieco mniej archaicznych glosnikach :)

Skomentuj

to fakt zauwazylem ze przy wiekszych glosnosciach budy altusow graja wraz z glosnikami jesli mowisz ze wymiana zwrotki jest kosztowna to na pewno nie ma sensu sie bawic w ich modyfikacje. z poprzeczkami pobawie sie jutro jestem ciekawy roznicy :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X