posiadane rezystory to 2x12r, 2x8,2r oraz 2x3,3r. Teraz w l-padzie mam 3,3 i 12ohm, czyli tłumienie jakies 4,5db. ARN ma efektywność 84db a STX PJ 92db, czyli po zastosowaniu wyżej wymienionego tłumika i tak różnica miedzy arnem a pj-em wynosi ok 3db i to troszke słychać. Czy z posiadanych rezystorów mogę coś wykombinować?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Jakie wartości tłumika
Collapse
X
-
sianes, rezystory są przecież tanie jak barszcz. Tylko pewnie elektrycznego nie masz nigdzie. Może sprawdz stare wzmacniacze, ampli, tunery, telewizory i poszukaj jakichś rezystorów przynajmniej 3W. Z tych nie bedzie raczej nic :neutral: Spróboj jeszcze dać równolegle 8,2 a szeregowo 12, ew. do 12 dołącz szeregowo tego 3,3. Wtedy tłumienie bedzie w granicach 8-9db.
-
Zamieszczone przez wasik1989jak dla mnie to mało profesjonalne zastosowanie
Zamieszczone przez wasik1989Pj i SC10n maja ta sama efektywnosc... ale rózne Re chyba.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez sianesczyli mogłby mi ktoś zaproponować wartość tego rezystora żeby osiągnąć 84 - 85 db z tych 92?
pobaw sie tak samo z montazem tlumika przed i za filtrem - zmienia to ch-ke wypadkowa. w jedynm przypadku bedzie opadajaca a w drugim rosnaca. tylko niepamietam ktora w jakim przypadku :roll:
Skomentuj
-
pzred filtrem to mzoe byc tylko szeregowy rezystor, nie wolno tam stosowac dzielnikow!!! Szeregowy rezystor przed filtrem zmniejsza dobroc filtru czyli nagina charakterystyke jako rosnaca ku gorze na skali czestotliwosci. Rezystory za filtrem zwiekszaja impedancje widziana od strony filtra zwiekszajac dobroc a wiec naginajac charakterystyke jako opadajaca (dodaja podbicie w okolicy f granicznej).
Skomentuj
-
Nie da sie obliczyc tlumienia teroretycznie bo nie znasz rzeczywistej (po filtrach) efektywnosci glosnikow. Jesli na sluch masz za duzio wysokich tonow to masz na sluch stopniowo zwiekszac rezystor szeregowy aby uzyskac odpowiednie brzmienie. Jak juz jest dzielnik to najlepiej by bylo zmieniac caly dzielnik.
Trzeci (dolny) filtr pokazany pzerz Pawla jest nie dopuszczalny ze wzgledu na spadek impedancji ktorego tu nie widac ale wyczuwam go z daleka :)
Skomentuj
Skomentuj