Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki do kolumny [PORADA]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki do kolumny [PORADA]

Witam ! Jestem nowy na tym forum :) Wziąłem się za budowę kolumn 3-way. Wspólnie z kolegą doszliśmy do wyboru przetworników: 2xARN 165-05-4 + ARP 150-00-8 + ARV 104-03-4. Co Wy na taki dobór głosników ? Zastanawiałem się nad zamianą ARP nad ARX, ale drugi ma tylko 25W mocy i poczytałem trochę to wolę zostać przy ARP. Myślę też czy nie wymienić ARN 165 na 188 ale czytałem, że 150ki są lepsze niż te 188 więc też podaję do dyskusji. Zwrotnica hm.. tutaj mam dylemat: albo JANBO BOTES albo zamawiana u --Killer'a-- :) Prosze o opinie, dyskusje itp. Patryk.

Napisz jakie brzmienie Cie interesuje. Ile masz na to kasy? W jakim pomieszczeniu i z czym będzie grało. Bo ARV to już przeżytek ten ARN tak samo i nie wiem czy w ogóle jest sens się pchać w 3way.

Skomentuj

Do tego tu nie potrzeba średniaka... 3 way na pierwsza konstrukcję z uniwersalnymi zwrotnicami? Już lepiej kupić coś gotowego... Napisz ile masz kasy, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, jakie wymagania, jaka muzyka... Coś się doradzi... Tylko koniecznie określ w miarę dokładnie budżet. Tak jest łatwiej i dal ciebie i dla nas...

Skomentuj

Patricious, odpuść sobie ten zestaw. Tandeta totalna, szkoda kasy. Tak jak kolega wyżej napisał, to spokojnie może grać jako 2-way. Na upartego ARN165 można zastąpić XW lub 2xARN150 (oby dwa mają więcej basu), a na górę dać np. PJ.

Skomentuj

Już się spowiadam :) Pokój ok.25m2, wzmacniacz technics su-v620. Pieniądze .. hm liczyłem, żeby się zmieścić w 500zł. Tutaj na przetworniki by szło 400 no i do tej 100wko trochę rodzice by dołozyli :) Brzmienie. Głównie słucham Trancu, a więc bas musi być mocny i "trzęsący" pokojem. No i pozostałe częstotliwości super byłoby gdyby były dobre ! Bo czytałem takie konstrukcje 2xARN 150 + SC10N ale słyszałem, że tam są średnie tony w głębi ... :/ Co więc myślicie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Patricious
            Głównie słucham Trancu, a więc bas musi być mocny i "trzęsący" pokojem.
            Zapomnij, że za 500zł zatrzęsiesz pokojem. Tym bardziej, że to spory pokój. Takie rzeczy to tylko w Erze. Możesz ewentualnie zbudować jakieś podłogówki a jak dozbierasz trochę więcej pieniędzy to złożysz suba.
            Wzmacniacz to też żadna potęga. Ma co najwyżej 60W na kanał (pobór 190W).

Skomentuj

Narazie mam orginalne głosniki od jakieś wieży technisca no i suba DIY na głosniku ARN 226/07/4 i powiem, że dla mnie bas starczy ale nieestetycznie to wygląda:/ Dlatego opcjonuję za złożeniem stereo. Na pewno coś się da zrobić :)

Skomentuj

To narazie zostaw tego suba i zrób tak jak wyżej napisałem.
                Z tych kolumn co podałeś w pierwszym poście nie uzyskałbyś większego basu niż z tego suba.

Skomentuj

No zrozum, że nie opłaca mi się robić monitorków bo ten sub to pasywny :/ Uparłem się i już :) A może coś z gali STX'a ? Musi cos się znaleźć za podaną cenę spełniające choć trochę z moich wymagań.

Skomentuj

Patricious, a gdzie ja wspomniałem, że to mają być monitory? :smile:
                    Z mojej strony to mogę Ci doradzić, abyś przejrzał dział własnych konstrukcji.

Skomentuj

Jeśli chcesz potrząsać pokojem to jedynie ratuje Cię 2.1, 3 drogi to wydatek większych rzędów jeśli chcesz myśleć o jakiejkolwiek jakości, bo jak nie to kup sobie logitech 2.1 THX 500W i będziesz potrząsał pokojem .
                      A tak poważnie to zostaw tego suba, co masz i zrób na razie jakieś 2way. O wiele większa satysfakcja gwarantowana.

Skomentuj

Ale czy myslisz, że ten sub podpięty pod jeden kanał a dwa monitory pod drugi da mi satysfakcjonujący dźwięk ? Bo ja coś czuję, że nie :) bart210 przeglądałem dział własne konstrukcje i dużo jest ciekawych rzeczy, w których koszta się zmieszczę (przypuśśmy 50zł dołożę w miarę potrzeb więcej) ale nie potrafiłbym sam zbudować zwrotnicy :) Nigdy nie nawijałem cewek.

Skomentuj

zamiast w lewe 3 way lepiej wejdź w lepsze 2 drogi - 2 x arn150 + vifa d27, nieźle to gra nawet, vifa nie droga, zwrota zaprojektowana, nie wiem czego chcieć więcej za taką kasę.

Skomentuj

Ale czy myslisz, że ten sub podpięty pod jeden kanał a dwa monitory pod drugi da mi satysfakcjonujący dźwięk ?
                            No to żeś teraz pojechał. Myślałem, że masz oddzielny wzmak do suba (osobno).
                            Nigdy nie nawijałem cewek.
                            Ekhem, chciałbym Cię uświadomić, że nikt z nas nie nawija sam cewek. To się kupuje, np. w polink.pl.
                            Złożenie zwrotnicy wcale nie jest trudne. Ostatecznie możesz zlecić ich wykonanie komuś z forum.

Skomentuj

Zainteresowało mnie to co napisał takero i jestem ciekawe gdzie można dostać taki głośnik Vify bo nigdzie nie znalałem. Wogóle by to miało bas ? A polink.pl słyszałem o nim :) Dobrze wiedzieć.

Skomentuj

W tej kwocie propozycja takero jest dobra, bo po pierwsze ten arn daje dość sporo basu, mając dwa już trochę go będzie. Po drugie d27 daje dość delikatny dźwięk, więc przy dłuższych odsłuchach nie wywierci Ci dziury w głowie :), średnica będzie trochę cofnięta, ale w transie jej za dużo nie ma, liczy się bass i wysokie tony, więc powinno być ok.

Skomentuj

Vify możesz kupić ze wspólnego zamówienia http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496&start=0
                                  Ewentualnie od kogoś z drugiej ręki.

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=558

Więc chyba kiepski pomysł ? Ok ceny w Euro, trochę to drogie.

Skomentuj

Wcale nie. Też ci miałem zamiar proponować vify ale juz takero mnie ubiegł Do trancu wręcz wymarzony zestaw. Drogo? Wychodzi jakieś 150za parę plus przesyłka... Za SC10N wychodzi 100za parę plus przesyłka...

Skomentuj

No to dobrze wiedzieć. A btw. zainteresowała Mnie ta konstrukcja ... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11666 i chyba się za nią wezmę. Ewentualnie zamiast PJ będzie SC10N.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X