Witam ! Jestem nowy na tym forum :) Wziąłem się za budowę kolumn 3-way. Wspólnie z kolegą doszliśmy do wyboru przetworników: 2xARN 165-05-4 + ARP 150-00-8 + ARV 104-03-4. Co Wy na taki dobór głosników ? Zastanawiałem się nad zamianą ARP nad ARX, ale drugi ma tylko 25W mocy i poczytałem trochę to wolę zostać przy ARP. Myślę też czy nie wymienić ARN 165 na 188 ale czytałem, że 150ki są lepsze niż te 188 więc też podaję do dyskusji. Zwrotnica hm.. tutaj mam dylemat: albo JANBO BOTES albo zamawiana u --Killer'a-- :) Prosze o opinie, dyskusje itp. Patryk.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Głośniki do kolumny [PORADA]
Collapse
X
-
Do tego tu nie potrzeba średniaka... 3 way na pierwsza konstrukcję z uniwersalnymi zwrotnicami? Już lepiej kupić coś gotowego... Napisz ile masz kasy, jakie pomieszczenie, jaki wzmacniacz, jakie wymagania, jaka muzyka... Coś się doradzi... Tylko koniecznie określ w miarę dokładnie budżet. Tak jest łatwiej i dal ciebie i dla nas...
Skomentuj
-
Już się spowiadam :) Pokój ok.25m2, wzmacniacz technics su-v620. Pieniądze .. hm liczyłem, żeby się zmieścić w 500zł. Tutaj na przetworniki by szło 400 no i do tej 100wko trochę rodzice by dołozyli :) Brzmienie. Głównie słucham Trancu, a więc bas musi być mocny i "trzęsący" pokojem. No i pozostałe częstotliwości super byłoby gdyby były dobre ! Bo czytałem takie konstrukcje 2xARN 150 + SC10N ale słyszałem, że tam są średnie tony w głębi ... :/ Co więc myślicie ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatriciousGłównie słucham Trancu, a więc bas musi być mocny i "trzęsący" pokojem.
Wzmacniacz to też żadna potęga. Ma co najwyżej 60W na kanał (pobór 190W).
Skomentuj
-
Jeśli chcesz potrząsać pokojem to jedynie ratuje Cię 2.1, 3 drogi to wydatek większych rzędów jeśli chcesz myśleć o jakiejkolwiek jakości, bo jak nie to kup sobie logitech 2.1 THX 500W i będziesz potrząsał pokojem.
A tak poważnie to zostaw tego suba, co masz i zrób na razie jakieś 2way. O wiele większa satysfakcja gwarantowana.
Skomentuj
-
Ale czy myslisz, że ten sub podpięty pod jeden kanał a dwa monitory pod drugi da mi satysfakcjonujący dźwięk ? Bo ja coś czuję, że nie :) bart210 przeglądałem dział własne konstrukcje i dużo jest ciekawych rzeczy, w których koszta się zmieszczę (przypuśśmy 50zł dołożę w miarę potrzeb więcej) ale nie potrafiłbym sam zbudować zwrotnicy :) Nigdy nie nawijałem cewek.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez PatriciousAle czy myslisz, że ten sub podpięty pod jeden kanał a dwa monitory pod drugi da mi satysfakcjonujący dźwięk ?
Zamieszczone przez PatriciousNigdy nie nawijałem cewek.
Złożenie zwrotnicy wcale nie jest trudne. Ostatecznie możesz zlecić ich wykonanie komuś z forum.
Skomentuj
-
W tej kwocie propozycja takero jest dobra, bo po pierwsze ten arn daje dość sporo basu, mając dwa już trochę go będzie. Po drugie d27 daje dość delikatny dźwięk, więc przy dłuższych odsłuchach nie wywierci Ci dziury w głowie :), średnica będzie trochę cofnięta, ale w transie jej za dużo nie ma, liczy się bass i wysokie tony, więc powinno być ok.
Skomentuj
-
Vify możesz kupić ze wspólnego zamówienia http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11496&start=0
Ewentualnie od kogoś z drugiej ręki.
Skomentuj
-
http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=558
Więc chyba kiepski pomysł ? Ok ceny w Euro, trochę to drogie.
Skomentuj
-
No to dobrze wiedzieć. A btw. zainteresowała Mnie ta konstrukcja ... http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=11666 i chyba się za nią wezmę. Ewentualnie zamiast PJ będzie SC10N.
Skomentuj
Skomentuj