Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki subwoofer do 7m^2??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez takero
    no to MDS 08 i n-mosfet czyli uczciwe 100w wzmak na tranzystorach, żadne tam tadki :)
    Dokladnie.. ew mostek tda ale to tez troche bez sensu.

Zamieszczone przez wasik1989
    Weź sobie SLSa w cenie MDSa.
    Seweryn robil suba na sls8 jakims.. nie chwalil go sobie - jest w konstrukcjach na audiomanii.

Ja sie zapytam czemu nie 10' ? Jesli kasowo by bylo ok.. sam mam pokoj jakies 8m2 i tez sie ostatnio zastanawiam nad przetwornikiem 50/50 kino/muzyka i tak sobie mysle ze 10' jest jednak lepszym wyborem niz 8.. a kolega tu chce glosnik wybitnie do kina.

Skomentuj

Zamieszczone przez sianes
      no nie powiem ten peerles przypadł mi do gustu, czy można go kupić gdzieś w Polsce?
      Można:
      http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830668.html

i tu:

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...a0baa35a071e3e

BTW też postawiłbym na SLSa 10, dużo osób sobie go chwali - jednak mam obawy czy aby dobrze zagra w tak małym pomieszczeniu

Skomentuj

Jednym z założeń konstrukcji ma być w miare możliwości kompaktowość, dlatego najbardziej pasowałyby mi przetworniki do 18cm jest coś godnego uwagi w takim przedziale cenowym??

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Zamieszczone przez takero
          no to MDS 08 i n-mosfet czyli uczciwe 100w wzmak na tranzystorach, żadne tam tadki :)
          Dokladnie.. ew mostek tda ale to tez troche bez sensu.
          Mds08 ma 4ohm, tadeusz w mostku odpada.

Pomyśl nad sls'em-8 w closed 20L i po sprawie. Od biedy napędzisz go tadeuszem w mostku. Będzie tanio i "małogabarytowo".

Skomentuj

Coś się tak uparł na te 18 stki, jak SLSa z głowa zaprojektujesz też będzie kompaktowy

Skomentuj

bo ten sls + wzmacniacz + reszta wyjdzie na pewno wiecej niż przewidziany budżet

Skomentuj

Za to z 18naski nie zrobisz suba. Arn150 jest glosnikiem wybitnie basowym jak na swoje 15cm i 18cm glosniki moze i zejda nizej (niektore) ale nie tak zeby budowanie takiego suba mialo sens... to juz lepiej pobaw sie EQ. Po prostu nie ma sensu. Jakbys mial jakis monitory bez basu to ok ale do arn150 to pomylka.

Skomentuj

bo ten sls + wzmacniacz + reszta wyjdzie na pewno wiecej niż przewidziany budżet
                  Sls -180zł
                  Wzmak N-mosfet ew Tadek w mostku ~150zł na używanych trafionych częsciach
                  Zostaje 30zł na filtr dolno przepustowy i gra muzyka

Skomentuj

Zamieszczone przez adambb
                    sianes napisał/a
                    no nie powiem ten peerles przypadł mi do gustu, czy można go kupić gdzieś w Polsce?

Można:
                    http://www.akustyk.com.pl/peerless/P830668.html

i tu:

http://www.loudspeakersho...5a0baa35a071e3e
                    Nie maja go w AC?

Apropo sls8 o ktorym byla mowa:

http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?f=27&t=1658

cytat: "Hmm, nie wiem jak to określić, ale na pewno sls nie jest wart 3 stówek, razem z 4 x arn 150 nie wiele ma do powiedzenia"

Skomentuj

n_omyzs, zaraz Ci coś zrobie :evil: Może by tak całość przytoczyć?

Napędem SLSa jest mostek TDA, taki mam i test zrobiłem na owym mostku.
                      Hmm, nie wiem jak to określić, ale na pewno sls nie jest wart 3 stówek, razem z 4 x arn 150 nie wiele ma do powiedzenia, ale na pewno nie zamula, nie gubi się jak to kilku ludzi stwierdza, że SLSy są mułowate (może chodzi o większych braci ), wręcz przeciwnie, szybkością nie odstaje, co do zejścia hmm, żadna rewelka, w końcu to tylko 8 ‘ więc nie wymagajmy zbyt wiele,
                      Po pierwsze - bo napędem był TDA, po drugie, 4ARNy grały u mnie w 30mkw pokoju i było im mało... Tutaj mamy 2 ARny Ps. teraz kosztuje połowe mniej! Brać i nie narzekać

Skomentuj

n_omyzs, zaraz Ci coś zrobie :evil: Może by tak całość przytoczyć?
                        wasik1989, strasznie sie ostatnio denerwujesz o nic, calosc jak piszesz przytoczylem podajac link do pelnego opisu - kazdy zainteresowany bedzie tam szukal szczegolow.

napędem był TDA
                        Dla glosnika 8' moze i nie max osiagow i jakosci ale bez przesady.

po drugie, 4ARNy grały u mnie w 30mkw pokoju i było im mało... Tutaj mamy 2 ARny
                        A to juz ty piszesz od rzeczy bo to czy byly 2 czy nawet 16 arnow nic nie zmieni w kwestii ZEJŚCIA o ktorej mowa (wiadomo ze SPL do odtwarzania filmow w takim pokoiku spokojnie wystarczy).

Ps. teraz kosztuje połowe mniej! Brać i nie narzekać
                        Ile, gdzie:)? Tak jak pisalem mam w planach podobny projekt ale chyba dozbieram na sls10.

Skomentuj

No i pełny cytat zmienia postać rzeczy :wink: ale ogólnie nie brałbym 8mki SLS, kiedy ja szukałem dla siebie suba Xysiu miał tego SLS do odsprzedania jednak wybór padł na 10 a później i tak kupiłem XXLSa :razz:

Skomentuj

jak do 100zl glosniczek to bierz 22-140-8-SCX do tego cos na tranach i smiga az milo

Skomentuj

dolphin123,
                              mógłbyś powiedzieć coś więcej na temat jego gry? jak on sprawuje się w filmach a jak w muzyce

Skomentuj

jest szybki do muzy i bardziej z wykopem niz zejsciem (dlatego mi sie widzi ), ale jak trzeba troche przytrzyma i mysle ze w filmie bedzie rownie dobrze, chociaz nie sprawdzalem dokladnie bo jest to kumpla a ma pomieszczenie tez niecale 10m2. w tym pokoju naprawde rewelka. wiekszy glosnik dusilby sie i marnowal.

Skomentuj

wasik1989, strasznie sie ostatnio denerwujesz o nic, calosc jak piszesz przytoczylem podajac link do pelnego opisu - kazdy zainteresowany bedzie tam szukal szczegolow.
                                  Bo to forum działa na moją niekorzyść... Przytoczyłeś akurat cytat, który stwierdzał że SLS jest do bani, a wa całym kontekście wcale tak nie było

Napęd akurat tutaj ma wielkie znaczenie, Napędzać suba TDA to jak jezdzić w zimie na letnich oponach. Głośnik nie pokaże co potrafi bez jakiegoś tranzystorowca.

Nie pisze ze 4 arny dały niższe zejscie, tylko że basu z nich było aż za duzo. Czego z 2 arnów nie zaobserwowałem. Dlatego też pewnie seweryn napisał że nie miał zbytnio co powiedzieć SLSik w takim toważystwie... Jednak z dwoma arnami daje sobie rade

Aha i gdzie tańszy o połowe? O połowe od kiedy Seweryn pisał że kosztuje 3 stówy, staniał na 180zł w audiocomponents, zamawiać

Skomentuj

Ma ktoś na śląsku mds'a lub slsa :P? Przejechalbym sie posluchaj jak to sie sprawuje :)

Skomentuj

Ma ktoś na śląsku mds'a lub slsa :P? Przejechalbym sie posluchaj jak to sie sprawuje :)
                                      Bodajże "Tanner" wozi w autku i sobie chwali, musze złapać go na mały odsłuch :wink:

Skomentuj

a jaki wzmacniacz do tego stx`a i ile bedzie on mnie kosztował prosiłbym o wycenę tej wersji na tranzystorach skoro mówicie, że lepsza

Skomentuj

Moze zamiast budowy suba zrobilbys lepsze monitory?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X