Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór wzmacniacza stereo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór wzmacniacza stereo

Witam przekopałem się przez masę tematów jednak chciałbym osobno zapytać. Chciałbym kupić wzmacniacz cos do 400zł teraz posiadam technics su-v500 i przestaje mi sie on zbytnio podobać jest taki płaski, jaskrawy słowem nic specjalnego. Jaki model wybrać chciałbym aby obsługiwał on też subwoofer, który planuje zbudować

uniamp :wink:

Skomentuj

+ np N-Mosfet by IREK do suba

Skomentuj

a coś z marantza, luxmana itd??

Skomentuj

A od kogo można kupić uniampa albo symasyma za 400zł ?
          Mówię o kompletnym wzmacniaczu już w obudowie ? :twisted:

Skomentuj

Nie tak dawno miałem podobny problem :razz: Przez 4 miesiące przewinęło się przez moje ręce 5 wzmaków za ok 250-400zł i powiem że ciężko było coś znaleźć... Miałem denona pma-560, pioneera a-656, sony ta-fe300r, amplituner sony STR-DE445 i yamahe ax-392, powiem w ten sposób:denon był doścć mocny ale bas był jakiś mułowaty, pioneer był okrutnie mocny ale nic poza tym nie pokazywał(taki neutralny, zimny), sony ta-fe300r bardzo ciepły i miły dźwięk ale troszkę słaby, amplituner sony to była porażka, słaby i było dość mocno słychać szum... No i na koniec yamaha: jak dla mnie rewelka pełna kontrola zarówno jeśli chodzi o regulację barwy jak i wzmocnienia, czyściuti i przyjemny dzwięk wg mnie jest godny polecenia... Na allegro za ta yamahe śpiewają sobie nawet 600zł i wg mnie nawet tej ceny jest wart ale można go wyrwać nawet do 400zł(ja dałem 370zł z wysyłką). Taka moja mała podpowiedź i jeśli chodzi o moje doświadczenia :wink: Do 400zł polecam Yamahe AX-392 :mrgreen:

Skomentuj

Dobrym i uniwersalnym wzamcniaczem jest np NAD 3150 wystawiany właśnie na alegro bez ceny minimalnej
              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=434849352
              i jeszcze lepszy, niepozorny CAMBRIDGE AUDIO A3i
              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=430884236
              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=436163069
              i jeszcze jeden swego czasu bardzo dobrze oceniany ROTEL RA-935BX Mk II http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=435804842
              oraz na koniec Creek 4330, taki jaki sam posiadam, naprawdę audiofilski zupełnie neutralny i dynamiczny, choć o stosunkowo niedużej mocy - pewnie zostanie sprzedany za sporo więcej niż 400
              http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=438009909

Skomentuj

ja od siebie mogę polecić yamahy z serii a-500, 520, 700, 1000, bądź w nowszym wydaniu ax-500 i wyżej, grają rewelacyjnie jak na swoją cenę i lata, trzeba tylko zwracać uwagę na to czy są na oryginalnych komponentach tak jak wyszły z fabryki, bo jak juz ktoś w tych klockach kopał i zrobił to mało profesjonalnie to tak samo już nie zagrają.

Skomentuj

Panowie na celowniku mam też NAD-a 3130 i Denona pm-560? Czy to dobry wybór

Skomentuj

Tego NADa nie znam a odnośnie denona to już pisałem wcześniej :razz: DENONA bym raczej nie polecał bo możesz się rozczarować, dla mnie bas był dudniący i przyprawiający o ból głowy :???: Na Twoim miejscu bym szukał czegoś Yamahy, np: AX-392, AX-396, ax-550 :mrgreen:

Skomentuj

Z tego co ja się doczytałem to warto wyrwać NAD-a 3240PE i Luxmany z wyższych serii.
                      Sam stoję przed wyborem wzmacniacza w okolicach 400zł +/- 50zł.
                      Co by mi się nadało do moich kolumienek jak w podpisie ?
                      (Warunek to minimum rzeczywistej mocy- 60W/8ohm na kanał musi być)

Skomentuj

a zna ktoś tego nada jakoś przydapł mi do gustu tyle, że troszku przymała moc 2x25 da on rade monitorom na arn150 czy brac coś mocniejszego

Skomentuj

sianes, nonameplum:
                          http://allegro.pl/item434712372_wzm_...klasa_a_b.html :mrgreen:

Skomentuj

z całym szacunkiem do konstrukcji ale wolałbym gotową konstrukcję chałupnicze wzmaki odpadają raczej mimo ich zalet

Skomentuj

Posiadałem kilka wzmacniaczy i ampli NAD'a. Między innymi (ze starszych) 3240PE, 3020i, 7240PE. Powiem jedno. Nie patrzcie na ich moc, wystarcza ona na "napędzenie" kolumn bardziej "prądożernych" niz konstrukcje na ARN150. :wink:
                              Brzmienie brytyjczyków bardzo mi odpwiada. Niby dość neutralne, transparentne, jednak nieco ocieplone miękkie. Jak by miały pre lampowy. Oczywiście jest to ocena subiektywna. :wink:
                              Jednak do kwoty 400zł, poszukał bym cambridge audio a500. Poprzednik 640-tki. No i świeższy "klocek". Tanie denony są mocno przeciętene. Ale marantze (w których grzebał Ken Ishiwata - nie ten od barbi :lol: ) to już inna bajka.

Skomentuj

A martanz pm-66se?? Wie ktoś czy jest to warte kupna ewentualnie jakieś inne marantze godne uwagi

Skomentuj

66 sugnowane KI bardzo fajnie grały z fostexami 126. Niskich zbut mocno nie uświadczyłem gdyż obudowa b-r. Na allegro widziałem 66 z pre lampowym. Jestem ciekaw jak to gra.
                                  Jednak bym nie kombonował.
                                  Pomyśl powaćnie o CAMBRIDGE AUDIO 500A. Bardzo pożądny klocek za rozsądną cenę. :wink:

Skomentuj

ale za niego wołają już sobie ok 600zł. A ten:
                                    http://allegro.pl/item436813850_camb...na_jakosc.html
                                    ?

Skomentuj

A co sądzicie o NAD'ie 304 mogę go mieć za około 400zł ?

Skomentuj

Miałem kiedyś NAD-a 302 25 watów, które wystarczyły do nagłośnienia całonocnej imprezy weselnej w pom. 50m2 Wzmacniacze tej serii miały przełącznik z tyłu obudowy tzw. soft cliping do wycinania zniekształceń harmonicznych przy nominalnych mocach. Wzmacniacz 304 miał chyba 40W więc do mieszkania wystarczy w zupełności. Jeśli chodzi o dźwięk to 302 była nagrodzona kiedyś przez redakcje 25 europejskich czasopism audio. Dla mnie przez parę ładnych lat wydawał się zupełnie wystarczający do czasu zmiany CD i dopływu gotówki na nowy z wyższej półki. 304-ka to to samo jeśli chodzi o brzmienie tylko mocniejsza. Za 400 zł kupował bym w ciemno.

Skomentuj

Czaruję...