Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Który głośnik wybrać?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Który głośnik wybrać?

Po monitorach na ARN150+PJ przymierzam się do czegoś lepszego.
    Dużo czytałem i myślałem nad następującymi głośnikami
    HDS180exc, XT18WH, M18WH, dayton rs180, 165kep

Moim faworytem jest M18WH, ale ciekawi mnie ten dayton, jeśli jest naprawde tak dobry jak czytałem to może pokuszę się o MTM na nim.

Kolumny będą odtwarzały praktycznie każdy rodzaj muzyki oprócz ostrego rocka i metalu

Pokój w jakim mają grać ma 16mkw, napęd narazie diora ws442 w przyszłości prawdopodobnie symasym.

Zamieszczone przez opiola
    XT18WH
    odpada bo go i tak nie kupisz taniej. watpie zebyc chcial na niego wydac 250zl/szt ;]
    M18WH masz w tej samej cenie co daytona ale na daytony musisz czekac jeszcze ok 5 tygodni - chyba plyna statkiem :lol:
    KEPa kupisz na allegro za 200-220zl a reszte musisz zamawiac z AC co potrwa z 1-2 miesiace

szczerze mowiac to glosniki sa na podobnym poziomie i roznia sie tylko charakterem brzmienia - ja bym kostka rzucil :P

Skomentuj

Ostatnio popularne jest łączenie M18WH i MTD29, i ja chyba też zostane przy takiej konfiguracji, chyba że macie jakieś lepsze propozycje?

Skomentuj

Ja bym próbował tego Daytona zachwalany midwoofer. W MTM byłoby super.
        Zaph w porównaniu midwooferów ocenia go na najwyższą notę. Lepiej niż Vify.
        Oczywiście to tylko moja opinia w życiu głośnika nie widziałem na oczy, ale M18WH też nie (tak jak i Ty), więc nic do stracenia, a na forum jeszcze takiej konstrukcji nie było. W MTM basu nie powinno braknąć, a do tego ładnie i solidnie się prezentuje.

Skomentuj

Tylko przy daytonach trzeba by robić zwrotnice 2.5 way, ponieważ pollink nie sprowadza wersji 4 omowej. A to komplikuje sprawe bo nikt takiej nie projektował ,a do do vify jest ich w brud. A po drugie mój pokój ma tylko 16mkw a to może być za mało dla MTM na daytonach. Powiedzcie co o tym myślicie.

Skomentuj

Z metrażem to ja bym się tak nie przejmował, na pewno na MTM będziesz miał więcej basu. Przy M18WH może się okazać, że Ci go brakuje. Ja mam KEP'a i wcale nie ma go w przytłaczających ilościach, po prostu jest, ale mogłoby być go więcej.
            http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...531055#5531055 zajrzyj tu.
            Ktoś o niku tonacja , posiada projekt na tym głośniku, więc zwrotnica może by była.

Skomentuj

Może ktoś z forumowiczów słyszał te daytony i potrafi coś powiedzieć o ich brzmieniu?

Skomentuj

Zamieszczone przez opiola
                HDS180exc, XT18WH, M18WH, dayton rs180, 165kep
                Do tego towarzystwa dopisał bym Seas L18Rnx/p w cenie 200zł, ja też w niedługim czasie stanę przed takim wyborem ale na pewno na górę pójdzie Seas 27TBFC/G a na duł albo w/w Seas albo Dayton RS180

Skomentuj

Ponoć Dayton lepszy od tego Seas'a - opinia na podstawie internetu :).
                  Ale wiadomo każdemu może inne brzmienie odpowiadać.
                  A może coś na USHERach ? Tylko to wyjdzie trochę drożej.

Skomentuj

tez jestem na ciezkim etapie wybierania głosnikow ;p
                    najbardziej bym chciał zrobić konstrukcje 2 way MTM
                    myslalem o 2x xt18wh i mdt 29 ale... niestety xt juz nie do dostania :)
                    niechce tworzyc nowego tematu, ale może ktos poradzi cos fajnego co sie moze spodobać tez założycielowi tematu

Skomentuj

z MTM to mi jedynie przychodzi do głowy 2xHDS180 + XT25, 2xKEP + XT19/Seas, 2xDayton RS180 + Seas

Skomentuj

2xDayton RS180 + Seas 27TBFC/G może być dobre ale, kto zaprojektuje sensowną zwrotnice?
                        Daytony możemy razem zamówić na pollinku wtedy taniej wyjdzie.

Skomentuj

tylko ze ja niemam porownania ani opini na temat tych glosnikow ;p, niechce robić czegoś co potem bede zmieniał bo niebede zadowolony.

Skomentuj

Zwrotnica ktoś do tego zestawu chyba posiada. Dałem link do elektrody - zapytajcie użytkownika Tonacja. Był temat też o Daytonie gdzie ktoś się wypowiadał o tym zestawieniu. Poszukajcie.

Skomentuj

Ja szukałem ale nie znalazłem 2.5 way. Dla MTM była tylko wersja z daytonami łączonymi szeregowo, ale do tego trzeba by mieć głośniki 4-ohm, a takich pollink nie sprowadza.

Skomentuj

opiola, a pisales do nich czy by takie sprowadzili na zamowienie? przeciez co jakis czas musza nowe zamowic wiec by mogli tez inne modele

Skomentuj

Napisze jutro do nich meila w tej sprawie. Ciekawe co z tego wyjdzie.

Skomentuj

ja bede robil jednak
                                    MTM m18wh - mdt 29 - m18wh
                                    póki są jeszcze dostępne to wykorzystam je

Skomentuj

Zamieszczone przez syrius18
                                      MTM m18wh - mdt 29 - m18wh
                                      a zwrotnica?

Skomentuj

zamiast MTMy robić do suba dołóż lepiej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X