Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

na jakich przetwornikach kolumny do stx-450-4-SC?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co koledze zrobi wielką różnicę...
    A patrzyłeś na noty? 10AGN - 94db z wata, 8MI100 98db z wata. Więc różnice ogromną zrobi...

Chciał to podałem, a to że to wina wzmacniacza to już inna sprawa. Wcale te 2 ARZty takie głośne nie są... Są krzykliwe, a nie głośne. A to różnica. Można je basem podeprzeć jedną lepszą 12' a tutaj jest 15' więc się nie dziwie że jest za dużo basu w stosunku do niedosilonych monitorów.

Więć najpierw zmień ten samochodowy wzmacniacz, a potem obudowy zrób porządne do ARZtów i dorzuć jakąś dobra wysokotonówkę od góry - choćby PJta od STXa od ok 7Khz. Poprawa będzie znacząca.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
      A patrzyłeś na noty? 10AGN - 94db z wata, 8MI100 98db z wata. Więc różnice ogromną zrobi...
      Nie zrobi bo ten sub i tak do tego nie docisnie przy 200W :P

Można je basem podeprzeć jedną 12' a tutaj jest 15' więc się nie dziwie że jest za dużo basu w stosunku do niedosilonych monitorów.
      a to że to wina wzmacniacza
      Tu chyba wszyscy sa zgodni tylko kolega kamil4772 upiera sie ze wzmak oddaje tyle ile ma oddawac itd. Jeszcze dodam ze jesli wyciagnolbys z ARZ 90W na tym wzmaku to bys mial po wzmaku bo stabilny przy 4ohmach to on jest ale w mostku. Przy nizszych mocach wytrzymuje pewnie 4ohm na kanal ale pewnie sie przesterowuje swoja droga.

Skomentuj

i kosztują po 250zł za sztukę :)
        A i tak nie wiadomo czy to nie spl napięciowy, który wprawdzie przy 8R różnicy wielkiej nie robi, ale zawsze:P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
          Nie zrobi bo ten sub i tak do tego nie docisnie przy 200W :P
          Tylko że na razie wg niego ARZty nie dociskają do SUBa :roll:

A na tych 25W które otrzymuje obecnie na kanał - zagrał by głośniej glośnik z wiekszym SPLem, które wymieniłem wcześniej.

[ Dodano: 2008-09-15, 00:05 ]
          takero, Beyma zawsze napięciowy podaje Poza tym nie powiedział ile ma do wydania, więc napisałem co mi przyszło do głowy lepszego...

Skomentuj

A na tych 25W które otrzymuje obecnie na kanał - zagrał by głośniej glośnik z wiekszym SPLem, które wymieniłem wcześniej.
            Jezeli kolege satysfakcjonuje sub i wzmacniacz do niego to nie pozostaje nic innego i "wymaga" duzego SPL to nie pozostaje nic innego jak glosnik typu ARZ ew uzupelniony tweeterem (lub drozszy ale to zalezy od budrzetu) i do tego porzadny wmzacniacz. Na 1xarz na monitorek wystarczy 50W sinusa zeby to z tym subem odpowiednio glosno zagralo. Troche wiecej mocy tez nie zaszkodzi. W tym ukladzie nie ma co siegac po mocniejszy sprzet bo wtedy sub ni bedzie nadazal za monitorami. Z kolei nie ma sensu budowac np duzych kolumn 3way (po pierwsze to koszt conajmniej 800zł + 400zł wzmacniacz ktory je napedzi) bo basu i to basu wysokiego jest duzo. Czekamy co powie kamil na to.

Skomentuj

ja dodam prostownik 6A*12V=72VA na cały wzmacniacz + straty mocy itd.. no ile to moze miec?
              zal.pl myślisz ze zasilam wzmacniacz samochodowy z prostownika? pisałem już kilka razy zasilam go z akumulatora z tico przyjmując ze przed każdym słuchaniem muzyki jest ładowany tylko dodatkowo dla wsparcia podpięte to jest do prostownika :P

kiepskich tweeterow
              nie wiem nawet jakie tam są dlatego daje fotkę bynajmniej obudowa jest ze starych altusów od razu widać arz’ta :P(łatkę musze jeszcze zamalować xD)

http://img118.imageshack.us/my.php?i...jcie247nk9.jpg

więc się nie dziwie że jest za dużo basu w stosunku do niedosilonych monitorów.
              proszę was jakich niedosilonych one maja moc
              Moc: 30W/90W dla 4ohm
              a wzmak
              Moc sinusoidalna@4 Om 2x60 / 1x180 W
              Moc sinusoidalna@2 Om 2x90 W
              te arz jak dostana powyżej 30W krzyczą a nie graja

sadzil te ARZ w jakies normalne paczki
              skąd wiesz ze moje są nie normalne ;] mam idealne paczki do arz :P

Wywal te wysokotonowki bo i tak nie masz zwrotnicy do tego i GWARANTUJE ci ze lepiej zagraja bez tych tweeterow
              jakas tam zwrotka jest podłaczona do nich(fabryczna)

wpadnij do mnie (z kato jestes) to porownasz je z monitorami troche wyzszej klasy, zobaczysz co mozna zmienic i na ile.
              bardzo chetnie tez zapraszam, przynajmniej usłyszysz jak graja te arz przy 100W <wysmiewacz>

to bys mial po wzmaku bo stabilny przy 4ohmach to on jest ale w mostku. Przy nizszych mocach wytrzymuje pewnie 4ohm na kanal ale pewnie sie przesterowuje swoja droga
              haha jak wytrzymuje w mostku 4ohm to logiczne jest ze na kanal stabilny jest do 2ohm :P gdyby była sytuacja odwrotna tzn. na kanał miałby 4ohm to w mostku byłoby 8ohm :P

a wzmak się nie przesterowuje dlaczego nie rozumiecie , ze ma jeszcze zapas mocy

wgl co checie udowodnic ze wzmak

ma 2x25W 4ohm

a głośnik
              Moc: 30W/90W 4ohm
              ma 100W
              ??

To tak mam pokój 35metrów^2 ale w plenerze od czasu do czasu to tez gra.
              Kase to ja mam wiadomo nie 2k ale ile będzie potrzeba tyle dam paczki robie za fri terminale i br tez

W tyche 3way moze 2 way chciałbym zastosować tego GDN-22-300-8-SW (FS 30Hz spl 91db bo kupiłem go i leży :/ a po co mi trzeci sub :roll: możne jakiś średniotonowy z stx GDM-14-150-8-SCX

zależy mi żeby miały duża moc i proszę dajcie sobie spokój z głośnikiem za 20zł tzn arz ;]

Skomentuj

Proponuje ostrzeżenie dla kamil4772, za poziom wiedzy jaki reprezentuje i stara się nam ją niby na siłę wcisnąć.

Ehh jak Ci mamy powiedzieć że co z tego że jest akumulator podpięty do prostownika jak napiecie na całości będzie 12V bo nie masz w domu alternatora? :evil:

Weź miernik jeżeli wiesz co to i do czego służy, i zmierz sobie na zaciskach wzmacniacza że dostaje 12V!!

Co z tego że we wzmaku jest przetwornica, skoro i tak z napięcia 12V po przetransomowaniu otrzymasasz niewiele wiecej - stąd te moce 30W na kanał z Twojego super Blaupunkta!

Dalej! Zwrotka od tamtych altusów nie nadaje się do tego co Ty teraz masz! Za niskie cięcie.

ARZty krzyczą, bo wzmacniacz nie ma kotroli nad głośnikami i dochodzą tutaj już zniekształcenia!

Jak sie spotyka takie osoby jak Ty, to się odniechcewa pomagać nawet innym :???:

Skomentuj

Proponuje ostrzeżenie dla kamil4772, za poziom wiedzy jaki reprezentuje i stara się nam ją niby na siłę wcisnąć.
                  podaj jakis przykład?

Ehh jak Ci mamy powiedzieć że co z tego że jest akumulator podpięty do prostownika jak napiecie na całości będzie 12V bo nie masz w domu alternatora? :evil: [/

Weź miernik jeżeli wiesz co to i do czego służy, i zmierz sobie na zaciskach wzmacniacza że dostaje 12V!!
                  Proponuje nauczyć sie czytać ze zrozumieniem ;]
                  czy ja cos pisze o jakichs 12V :P

napisałem to do tego
                  ja dodam prostownik 6A*12V=72VA na cały wzmacniacz
                  do tego są cytaty, żeby odnosić sie do czyichś wypowiedzi
                  miałem na mysli ze te obliczenia są bezpodstawne :P
                  poniewaz nie mozna brac pod uwage jako głowne zasilanie prostownika ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772
                    Cytat
                    kiepskich tweeterow

nie wiem nawet jakie tam są dlatego daje fotkę bynajmniej obudowa jest ze starych altusów od razu widać arz’ta :P (łatkę musze jeszcze zamalować xD)

http://img118.imageshack....djcie247nk9.jpg
                    Nic tam nie widac.

Cytat
                    sadzil te ARZ w jakies normalne paczki

Normalne paczki to znaczy nie z tweeterami jedna druga bez na nie wiadomo jakij zwrotce w roznych objetosciach.

Cytat
                    Wywal te wysokotonowki bo i tak nie masz zwrotnicy do tego i GWARANTUJE ci ze lepiej zagraja bez tych tweeterow

jakas tam zwrotka jest podłaczona do nich(fabryczna)
                    Tym bardziej lepiej to zagra bez zwrotki i tych tweeterow

zależy mi żeby miały duża moc i proszę dajcie sobie spokój z głośnikiem za 20zł tzn arz ;]
                    kamil4772, na tym glosniczku za 20zł robia podlogowki za 10tys zł .....

Cytat
                    ja dodam prostownik 6A*12V=72VA na cały wzmacniacz + straty mocy itd.. no ile to moze miec?

zal.pl myślisz ze zasilam wzmacniacz samochodowy z prostownika? pisałem już kilka razy zasilam go z akumulatora z tico przyjmując ze przed każdym słuchaniem muzyki jest ładowany tylko dodatkowo dla wsparcia podpięte to jest do prostownika :P
                    Nie masz zadnych 14,4 V na aku tylko 12V jak napisal wasik. Niby skad te 12V ma sie nagle zamienic w 14,4V?? Ten aku jest jakis magiczny?

Masz aku zapewne okolo 35Ah..
                    Przy 12V i poborze okolo 20A (ile to mocy? na oko cos kolo tego ile potrzebujesz zeby to oddalo moc o ktorej mowisz) masz 1,5 godziny grania. Potem juz nie uzyskasz tej mocy tylko to co daje prostownik czyli wyzej wspomniane 25W na kanal.

Moc sinusoidalna@4 Om 2x60

Hm.. teoretycznie przy pelnym wysterowaniu z (12V) masz z tego 50W a moze masz ARZ 8ohm?

Oczywiscie do moich obliczen mozna sie doczepic bo to tylko liczenie "z grubsza".

Skomentuj

napisałem to do tego
                      Cytat
                      ja dodam prostownik 6A*12V=72VA na cały wzmacniacz

do tego są cytaty, żeby odnosić sie do czyichś wypowiedzi
                      miałem na mysli ze te obliczenia są bezpodstawne :P
                      poniewaz nie mozna brac pod uwage jako głowne zasilanie prostownika ;]
                      W poprzednim poscie udowodnilem ci ze owszem po jakichs 1,5 godziny grania mozna

Skomentuj

a tu trochę czystej teorii która jest tylko założeniem:

180W/12=15 A

Taki prąd płynie przez nasz wyidealizowany wzmacniacz.
                        Zatem "zje" przez godzinę 15 Ah a nasze źródło energii ma to twoje 35 czyli popracuje przez 2,3h

a jeśli chodzi o kilowatogodziny to wychodzi to samo

Moc wmaka 180W, bo mówimy tu o jednym kanale, energia zgromadzona w akumulatorach 12V*35Ah=420Wh
                        Czyli wmak będzie grał: 420Wh/180W = 2,3h

Nie doliczając prądu z prostownika.
                        Oczywiście wszyscy wiedza, że przy poborze prądu 180 jak do naszych uszu dojdzie połowa z tego dajmy na to 90W to będzie dobrze i nie można tego tak liczyć ponieważ pobór nie jest liniowy, ale to nie ważne. Aha max. pobór prądu jest 20A ponieważ taki bezpiecznik dali.

A jakie napięcie daje Ci akumulator? 12V, Prostownik? Max 12V! Więc niby z kąd ma Ci się wziąć 14,4V
                        czy ja pisze ze ma 14,4V napisałem ze ma 12V :P już 3 post to pisze nauczcie się czytać

ehhh nie ma to sensu widze ze nikt mi nie pomoze ;]

Skomentuj

Zeby nie bylo zacytuje sam siebie:

Zamieszczone przez n_omyzs
                          Oczywiscie do moich obliczen mozna sie doczepic bo to tylko liczenie "z grubsza".
                          No i oczywiscie:

180W/12=15 A

Zatem "zje" przez godzinę 15 Ah a nasze źródło energii ma to twoje 35 czyli popracuje przez 2,3h

Moc wmaka 180W, bo mówimy tu o jednym kanale, energia zgromadzona w akumulatorach 12V*35Ah=420Wh

Oczywiście wszyscy wiedza, że przy poborze prądu 180 jak do naszych uszu dojdzie połowa z tego dajmy na to 90W to będzie dobrze i nie można tego tak liczyć ponieważ pobór nie jest liniowy, ale to nie ważne. Aha max. pobór prądu jest 20A ponieważ taki bezpiecznik dali.
                          Nazlezalo sie doczepic ale ok w pewnym sensie masz racje zrobiles dokladniejsze obliczenia niz moje na oko. 1,5 godziny pogra przy max poborze na jaki pozwoli bezpiecznik - ok!

W takim razie mysle ze uzgodnilismy ze przy twoich teslach 4ohm (chyba ze to wersje 8ohm) wzmacniacz odda okolo 50W na tesle chyba ze skonczy sie prad w aku.

W twoim przypadku wszystko zalezy teraz od kwoty ktora chcesz wydac i niestety jestes ograniczony rowniez tymi 50W bo nie ma sensu pakowac sie w mocny sprzet ktorego i tak nie napedzisz. Do wyboru masz w zasadzie tylko szerokopasmowki 8' ktore w miare latwo napedzic a zarazem dysponuja odpowiednim SPL em zeby zrownac sie z subem (jak np ARZ). Do tego jesli bedziesz chcial wiecej gory potrzebujesz jakies tweetery no i przede wszystkim zwrotnice... masz zestaw pomiarowy? No i niestety nikt ci nie pomoze jesli dokladnie nie okreslisz swojego budrzetu bo skad mamy wiedziec czy chcesz na to wydac 1000zł czy moze 500zł??

Skomentuj

nie wiem nawet jakie tam są dlatego daje fotkę bynajmniej obudowa jest ze starych altusów od razu widać arz’ta :P (łatkę musze jeszcze zamalować xD)

http://img118.imageshack....djcie247nk9.jpg
                            wybacz, ale mnie to razi --> http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=6119 Radzę przeczytać.
                            te arz jak dostana powyżej 30W krzyczą a nie graja
                            masz wskaźnik mocy ? To nie wina ARZ, tylko przesterowującego się wzmacniacza.
                            pewnie stąd:
                            mam jednego arz6604 w budzie 20l z 2 tweeterami i drugiego arz’ta w budzie 7litrów
                            wgl co checie udowodnic ze wzmak

Cytat

ma 2x25W 4ohm

a głośnik
                            Cytat
                            Moc: 30W/90W 4ohm

ma 100W
                            ??
                            moc wzmacniacza zależy od impedancji podłaczonego obciążenia i od napięcia zasilania, Twój wzmak zasilany jest 12v, a nie 14,4v jakie założone są w fabrycznych pomiarach, a ARZ mają 4R, a nie 2R i dlatego wzmacniacz oddaje nie 2 x 90w ,a jakieś góra 2x 40w, zrozum to wreszcie.

Kase to ja mam wiadomo nie 2k ale ile będzie potrzeba tyle dam paczki robie za fri terminale i br tez
                            napisz może konkretniej? Rozumiem że 2k to nie, ale tak 1800zł będzie spoko ?

W tyche 3way moze 2 way chciałbym zastosować tego GDN-22-300-8-SW (FS 30Hz spl 91db bo kupiłem go i leży :/ a po co mi trzeci sub :roll: możne jakiś średniotonowy z stx GDM-14-150-8-SCX

powoli chyba zaczynam przyznawać Ci rację, piszemy tu już tyle postów , a Ty nadal swoje , skoro tak dobrze wszystko wiesz to po co w ogóle tu pytasz ? Szczególnie że już wydajesz się być zdecydowany?
                            Zrozum - po 1 - chyba nie wiesz ile wyniesie budowa takiego 3way, po 2 - nie masz wzmaka żeby to napędzić, po 3 - takie zestawienie głośników do 3way byłoby kompletnie bez sensu, szczególnie ten średniak, po 4 - po co 3way skoro masz już suba ? tylko dlatego żę akurat masz jakąś tam 8 calówkę ? paranoja...

Trochę zrozumienia i pokory, Ty też jakoś zaczynałeś. Warnów za stan wiedzy się nie daje, a poza tym nie Ty tu jesteś od warnowania

180W/12=15 A

to jakaś chora teoria nie mająca wiele wspólnego z fizyką...
                            Skąd Ty to bierzesz ? :)

ehhh nie ma to sensu widze ze nikt mi nie pomoze ;]
                            jeśli nie zauważyłeś wszyscy staramy się Ci tu pomóc od samego początku.

Skomentuj

W takim razie mysle ze uzgodnilismy ze przy twoich teslach 4ohm (chyba ze to wersje 8ohm) wzmacniacz odda okolo 50W na tesle chyba ze skonczy sie prad w aku
                              moc wzmacniacza zależy od impedancji podłaczonego obciążenia i od napięcia zasilania, Twój wzmak zasilany jest 12v, a nie 14,4v jakie założone są w fabrycznych pomiarach, a ARZ mają 4R, a nie 2R i dlatego wzmacniacz oddaje nie 2 x 90w ,a jakieś góra 2x 40w, zrozum to wreszcie.
                              no dobrze to i tak lepiej od wyjściowego 2x25W ;]

zresztą pisałem już ze jak będzie za mało to dokupię wzmacniacz
                              myślę nad dwoma takimi końcówkami http://matronix.pl/?cmd=Antares250
                              maja po 250W i wyjdzie mnie to z trafo ok. 300zł a będę miał napęd 2x250w

to jakaś chora teoria nie mająca wiele wspólnego z fizyką...
                              Skąd Ty to bierzesz ?
                              chciałem rozwinąć obliczenia n_omyzs pisałem ze te obliczenia służą tylko obrazowemu przedstawieniu jak to wygląda

napisz może konkretniej? Rozumiem że 2k to nie, ale tak 1800zł będzie spoko ?
                              To wszystko zależy…hmm…tak do 1k zł odjąć ten wzmak to 700zł za same przetworniki
                              czekam na jakies konkrety moze cos estradowgo?

Skomentuj

chciałem rozwinąć obliczenia n_omyzs pisałem ze te obliczenia służą tylko obrazowemu przedstawieniu jak to wygląda
                                Nie uwzgledniles np strat mocy ktore wynosza zapewne jakies 30%, ale pominmy kwestie wzmacniacza skoro chcesz kupic odpowiedni. Zamiast koncowek matronixa testowanych jakis czas temu przez kolegow z forum (wyszly nie za ciekawie, mowa oczywiscie o koncowkach antares - no i za 300zł nie zbudujesz ich) proponuje uniampa (300zł okolo złożony z trafem i radiatorem) gdzie przy dobrej dynamice masz 2x120W @4ohm co bedzie az naddatkiem nad to co potrzebujesz bo wystarczyloby jakies 80W spokojnie.

Jesli chodzi o glosniki to majac budrzet 1kzł mozna troche pojsc w jakosc aczkolwiek sensowne przetworniki to raczej jak pisalem wczesniej szerokopasmowki (lub podobne) + tweeter (i tu w zaleznosci czy bedzie to bardziej estrada czy domowy odsluch mozna juz dac rozne propozycje). Szkoda tylko ze jesli przeznaczysz 1kzł to wtedy bedzie dawal sie we znaki za slaby zarowno mocowo jak i jakosciowo subwoofer.

No i kwestia zwrotnicy.. za 100zł mozesz zlozyc sprzet pomiarowy lub zdac sie na teoretyczne obliczenia ale w drugim przypadku efekt bedzie malo ciekawy..

Okresl sie czy to ma byc estrada (i wtedy tubki na gore czy moze bardziej do domu i wtedy jakies kopolki) reszta pasma to juz mniejszy problem.

Skomentuj

Nie uwzgledniles np strat mocy ktore wynosza zapewne jakies 30%
                                  250W/12=20A(taki jest bezpiecznik)

Zatem zje przez godzinę 20 Ah a nasze źródło energii ma 35 czyli popracuje przez 1,75h
                                  uwzględnione 5 amper straty czyli na wysciu 180W

Zamiast koncowek matronixa testowanych jakis czas temu przez kolegow z forum (wyszly nie za ciekawie, mowa oczywiscie o koncowkach antares - no i za 300zł nie zbudujesz ich) proponuje uniampa (300zł okolo złożony z trafem i radiatorem) gdzie przy dobrej dynamice masz 2x120W @4ohm co bedzie az naddatkiem nad to co potrzebujesz bo wystarczyloby jakies 80W spokojnie.
                                  Doszedłem do wniosku, że wzmacniacz z suba dam do tych nowych kolumn i będę miał w mono 2*100W RMS 4ohm
                                  a do suba dokupię 2*Antares250=200zł + 2*ZM6(zasilacz do wzmacniacza mocy)=104zł trafo=140 i układ do mostkowania= 15 czyli 459zł będę miał 500W RMS dla 4ohm
                                  nie przepłacam, opłaca się to?

No i kwestia zwrotnicy.. za 100zł mozesz zlozyc sprzet pomiarowy lub zdac sie na teoretyczne obliczenia ale w drugim przypadku efekt bedzie malo ciekawy..
                                  Zdam się na obliczenia, nigdy nie miałem doczynienia z takim sprzętem.

Jesli chodzi o glosniki to majac budrzet 1kzł mozna troche pojsc w jakosc aczkolwiek sensowne przetworniki to raczej jak pisalem wczesniej szerokopasmowki (lub podobne) + tweeter (i tu w zaleznosci czy bedzie to bardziej estrada czy domowy odsluch mozna juz dac rozne propozycje).
                                  Możesz dac jakies propozycje?

Okresl sie czy to ma byc estrada (i wtedy tubki na gore czy moze bardziej do domu i wtedy jakies kopolki) reszta pasma to juz mniejszy problem.
                                  Głośnik do domu, ale żeby mógł zagrać w plenerze dlatego naciskam na wysoką moc i spl.

Skomentuj

naciskam na wysoką moc i spl.
                                    Czyli odpada kopolka. Tubka, ew driver..

Zdam się na obliczenia, nigdy nie miałem doczynienia z takim sprzętem.
                                    Sprzet do pomiarow mozna zlozyc za jakies 100zł (jesli twoj karta muzyczna bedzie wspolpracowac dobrze z SW). Teoretyczne obliczenia a prkatyka to 2 rozne sprawy dlatego zwrotnice zaprojektowana teoretycznie nalezy mierzyc, odsluchiwac i dokonywac odpowiednich zmian. Jest tez opcja bez pomiarow - symulatorem czyli na Pa-uE.
                                    Doszedłem do wniosku, że wzmacniacz z suba dam do tych nowych kolumn i będę miał w mono 2*100W RMS 4ohm
                                    a do suba dokupię 2*Antares250=200zł + 2*ZM6(zasilacz do wzmacniacza mocy)=104zł trafo=140 i układ do mostkowania= 15 czyli 459zł będę miał 500W RMS dla 4ohm
                                    nie przepłacam, opłaca się to?
                                    Hm. Jeden z forumowiczow sprzedaje wzmaki janka 400W za 100zł.. do tego trafo, zailacz i ew filtr do suba i za 300zł mozesz miec wzmak lepszy od matronixa.

Cytat
                                    Jesli chodzi o glosniki to majac budrzet 1kzł mozna troche pojsc w jakosc aczkolwiek sensowne przetworniki to raczej jak pisalem wczesniej szerokopasmowki (lub podobne) + tweeter (i tu w zaleznosci czy bedzie to bardziej estrada czy domowy odsluch mozna juz dac rozne propozycje).

Możesz dac jakies propozycje?
                                    Nie znam sie za bardzo na PA ale przy twoim budrzecie hm. Sam nie wiem. Jesli chodzi o gore to tonsil bodajrze 12/150... a z lepszych przetwornikow selenium 220ti, 210ti.. one chodza po okolo 200zł /szt. Na dol jesli masz do tego tylko 100W nie pakowalbym nic duzego.. nie ma teraz stxow 22 estradowych a wszystko co jest dostepne tu http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb w 100W to bedzie kiszenie ogóra...

btw... tak reasumujac to troche glupio robic cos domowo estradowego bo wg mnie srednio sie to sprawdzi. :roll:

Skomentuj

Miałęm nie odpisywać, ale musze bo mnie trzepie jak mowa o PA ^^

Nie znam sie za bardzo na PA ale przy twoim budrzecie hm. Sam nie wiem.
                                      Racja - PA to profesjnalność, w tej branży cięzko mi mieścić się w 1000zł za jeden głośnik...

Pierwsze primo jeżeli dla Ciebie 100W to estrada, to ja mówie pas Twojej wiedzy. Tyle to co najmniej na same drivery jak już. Dobrze wspomniał n_omyzs, o tonsilu - tyle że nie prezentuje więcej jak dużo tańszy i lżejszy neodymowy STX:
                                      http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Idąc dalej - akurat są nowe drivery STXa, wyglądają od strony technicznej parametrów lepiej niz wymienione seleniumy, (dla sprostowania, d210ti kosztuje teraz 120zł ) i jest jeszcze DH200E-E także za 120zł tyle że juz z tubką. Vistaton za 150zł oferuje też całkiem niezłą tubkę, bardzo podobną do DH200E-E Wybór jest na prawde duży...

Dalej, na midwofera, dałbym coś szerokopasmowego bądz typowo midwoferowego jak mówiłem, z racji tego, że potrzebny "duży" spl Pytanie tylko jak duży... Polecam Beymy - tanio a solidnie z dobrym soundem. Np. 12AG100, 10AG/N, 12GA250, 8MI100, ew - celestion truvox 1252 lub alphard ps12 - wszystkie o spl wiekszym od 96.

Wzmacniacz, tak jak napisał przedmówca - janka bierz bo to zawodowy wzmak - pod warunkiem ze umiesz złożyć

Skomentuj

Pierwsze primo jeżeli dla Ciebie 100W to estrada, to ja mówie pas Twojej wiedzy.
                                        kolumny mogą być mocniejsze najwyżej ich nie wysteruje, a zapewne kiedyś wymienię wzmacniacz.
                                        Wybierałem i wybierałem…na allegro nie kupi się nic lepszego od uni150 czyli do 400zł i dlatego zdecydowałem się na niego :)

i lżejszy neodymowy STX:
                                        http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

czyli wysokotonowe załatwione 2*28=56zł

Idąc dalej - akurat są nowe drivery STXa, wyglądają od strony technicznej parametrów lepiej niz wymienione seleniumy, (dla sprostowania, d210ti kosztuje teraz 120zł ) i jest jeszcze DH200E-E także za 120zł tyle że juz z tubką. Vistaton za 150zł oferuje też całkiem niezłą tubkę, bardzo podobną do DH200E-E Wybór jest na prawde duży...
                                        hmm…no nie wiem jak już zamawiam ze stajni stx a jest porównywalna jakość do innych to może kupić od nich?
                                        na driverach się nie znam. Polećcie jakiś konkretny model i tyle?
                                        będzie oscylować w granicach max.2*150zł=300

alphard ps12 kupie za niecałe 100zł, ale to juz nie ta klasa ??, a beyme 8MI100 za około 250 i postawie chyba na nią
                                        na pewno jakość dobra i kopa tez ma(250W). Łatwo dostępna jest, tylko 500zł na dwa przetworniki trochę dużo się wydaje? sam nie wiem?

Jak już pisałem napędzę to uni150.

Podusmowujac:

wszystko powyżej ok.850zł do tego dojdzie 300zł(uni150)+50(wysyłka)+50(wkręty,kleje,kable)=1 250zl a chciałem się zmieścić w tym 1k zł na czym zaoszczędzić?(oczywiście jak trzeba to dołożę) ehh...o zwrotnicach jeszcze zapomniałem :roll:

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ale jesli chcesz i drivery i te wysokotonowki za 28zł to cos pomieszales :P.. bierz albo to albo to.

PS jak zbudujesz to ja wpadne do ciebie posluchac bo zestawic calkiem ciekawy

Skomentuj

Czaruję...
                                          X