Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

na jakich przetwornikach kolumny do stx-450-4-SC?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez n_omyzs
    Nie wiem czy dobrze cie zrozumialem ale jesli chcesz i drivery i te wysokotonowki za 28zł to cos pomieszales :P.. bierz albo to albo to.

PS jak zbudujesz to ja wpadne do ciebie posluchac bo zestawic calkiem ciekawy
    haha no własnie wczoraj to po drugiej pisałem juz sam nie wiedziałem o co chodzi i pomieszałem :) :oops:

te gwizdki chyba wezme

moze napiszesz jak Ty to widzisz?

P.S tak wgl. kupiłem sobie do suba taki panel 300W
    miałem kupic tego uni150 ale irek nie odpisał a czekac na nigo musiałbym z miesiac

czyli wzmacniacz z suba 200W mono idzie do tych kolumn
    ewe.jescze mam mozliwosc do jednej kolumny podpiąć ten wzmak co ma 180W(ten samochodowy) tzn.w mostku i ten z suba 200W czyli prawie 2*200W

Skomentuj

Ja bym nie bral drivera ale zwykle wysokotonowce stx'a ktore proponowales a do tego glosnik ktory mozna wysoko uciac i nie schodzi masakrycznie nisko.

Powiem ci ze mam moze glupi (nie mam osluchania z estradowymi glosniczkami) zebys wziol po 2 sztuki visatona bg 20 8ohm... mam takiego w piecyku i powiem ci ze spokojnie wytrzymywal 50W przez cala impreze. To jest szerokopasmowiec ale moze zagrac calkiem fajnie... do tego jest chyba projekt na stronie visatona w ktorym jest wlasnie 2x bg20 + driverek ktory polecal wasik czyli zwrotnica gotowa.

2x8ohm rownloegle to masz 4 ohm i z uniampa na to moglbys podac wtedy 120W (trzeba by sprawdzic ile wytrzyma w danej aplikacji ten bg20 bo u mnie jest w malej zamknietej z podbiciem o pare db wysokiego basu i mysle ze moglby wiecej nic te 50W wytrzymac a visaton proponuje br i to duze).

http://www.visaton.de/en/chassis_zub...nd/bg20_8.html
      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...8_h/index.html

Skomentuj

n_omyzs, dobrze mówi, zrób kopie tego co podał link, jest cały projekt gotowy więc nic tylko brać

Tylko znowu to co chcesz zrobic nie trzyma sie kupy. Po co ten panel kupiłeś? Do suba tak?

To ten co masz w subie teraz 200W to sprzedaj, i sprzedaj tez ten samochodowy - za to ze je sprzedaż, to kup sobie porządny domowy dużej mocy wzmacniacz stereo do tych kolumn ktore n_omyzs, i ja proponujemy Wtedy jakos to bedzie mialo rece i nogi

Skomentuj

Ostatatnio miałem dużo na głowie i nawet nie znalazlem czasu żeby nad tym pomyśleć :(

Doszedłem do wniosku, że zacznę od zwiększenia objętość suba tak o 40l(do 100l), będzie schodzić przy -3dB do 40hZ(teraz 50hZ) strojenie na 33hZ, bo go jeszcze nie obiłem to sobie mogę pozwolic :) Chodziarz wcale to nie znaczy, że głośnik źle gra po prostu może lepiej

2x8ohm rownloegle to masz 4 ohm i z uniampa na to moglbys podac wtedy 120W (trzeba by sprawdzic ile wytrzyma w danej aplikacji ten bg20 bo u mnie jest w malej zamknietej z podbiciem o pare db wysokiego basu i mysle ze moglby wiecej nic te 50W wytrzymac a visaton proponuje br i to duze).

http://www.visaton.de/en/...and/bg20_8.html
          http://www.visaton.de/en/...08_h/index.html
          to prawie to samo jakbym zrobił konstrukcje na arz z gwizdkiem(na arz nawet bym wolał porównywalne SPl). Odpada ze względu na niską moc.

Bardziej interesuje mnie cos w stylu:

8MI100 8” ma 250W i 98dB kosztuje 250zł pasmo 150-7kHz trzeba by uciąć na 400Hz może 300Hz

cos co niżej schodzi:

12BR70 239zł 95dB 25-4kHz zagra już od 40Hz i tak można uciać
          ten głośnik to taka "półestrada" optymalny do budy z 40-60l

10AG/N 138zł 60W 60-17kHz 97dB ;

12AG100 240zł 12” 80W 50Hz 50 Hz-18kHz 101dB cos pod gitare tylko z z szerokim pasmem przenoszenia

do tego GDWT-18-200-8-PB(w nowym elektroniku kupie, oszczędzę 20zł na przesyłce) cięty zależnie do jakiego głosnika

Jak idać wszytkie głosniki z SPL powyżej 95dB i o to chodzi :) faworytem jest 8MI100

Co waszym zdaniem kupić? (już tak ostatecznie bo temat sie dluży ;])

P.S ////Offtop
          Roznica efektywnosci pomiedzy ARZ a subem 4db... oczywiscie to przy max mocy dla suba i wcale nie max mocy dla ARZ. Jesli podasz ARZ te 100W te zagra z takim samym natezeniem co sub.
          jak to obliczyć bez robienia symulacji z góry przepraszam jak pytanie nie na miejscu. :oops:

To ten co masz w subie teraz 200W to sprzedaj, i sprzedaj tez ten samochodowy - za to ze je sprzedaż, to kup sobie porządny domowy dużej mocy wzmacniacz stereo do tych kolumn ktore n_omyzs, i ja proponujemy Wtedy jakos to bedzie mialo rece i nogi.
          Mam teraz w subie panel 300W(Matronix - WXP3K) muszeprzyznać swietna dynamika :). I dwie koncówki jedna 200W i druga 100W RMS na razie wystarczy.
          Mam zamiar zamówić uni150 ale Irek napisał mi ze ma ograniczoną ilość. Pewnie musiałbym czekać z 2miechy Gdyby nie te problemy to zamiast panelu kupiłbym tego uni.

Głosniki beyma najlepiej zamawiac na http://www.elmuz.com.pl/cenniki/cennik_beyma.htm ?

Skomentuj

Pierwsze co, to tak wysoko chcesz subwoofer ucinać? na 400Hz? To już wtedy będzie woofer a nie sub. Podział to max 100Hz - Tutaj 8Mi100 musiało by mieć dość "spora" obudowę bo ok 25litrów i zagra wtedy liniowo od 10Hz. Ew. coś co Ci łeb urwie przy samej dupie że tak powiem:

http://www.elmuz.com.pl/sklep/index.php?p132,12ga50

Kosztuje 250zł - i ma 103 db w paśmie które nasz ludzki słuch odbiera najbardziej... W połaczeniu z GDWT-18-200-8-PB zrobisz coś, co będzie głośne że ho ho :) Na pewno dorówna subowi

Ten panel do suba może zostać - ale kup coś porzadnego do tych nowych nadstawek - np. ode mnie Elmuza 2x150W mocy rzeczywistej za 400zł.

Skomentuj

To zamawiam 8Mi100
              Tu wykres w zestawieniu z subem
              http://img181.imageshack.us/my.php?i...aiecopyhd9.jpg

wiem wyglada jakby sub mial straszna charke ale to jest wykres SPL
              wystarczy odczytac max podbicie 1,9dB przy 60hz wiec nie jest źle to w tej 100l budzie:P
              Pierwsze co, to tak wysoko chcesz subwoofer ucinać? na 400Hz? To już wtedy będzie woofer a nie sub. Podział to max 100Hz
              nie mam zamiaru
              w panelu mam filtr regulowany od 30hz do 100hz(ustawiony cały czasn na 30) zastanawiałem sie własnie co zrobic z ta dziurą w pasmie xD

to jak polecasz uciać 8Mi100? u dołu i u góry?

i jak tego GDWT?

zrobisz coś, co będzie głośne że ho ho Na pewno dorówna subowi
              własnie o to chodzi :mrgreen: taki cel a wy przy tych arz sie tak upieraliscie

jakby na to nie patrzeć zagra to ponad 2 razy glosniej od arz. przy takim samym wzmacniaczu.
              wiem ze miales na mysli 12GA50 ale z 8mi100 tez bedzie głosne ze ho ho

np. ode mnie Elmuza 2x150W mocy rzeczywistej za 400zł.
              przemysle to zobacze jak to bedzie grało na tym co mam

Skomentuj

kamil4772, polecam uciąć beymy na 100Hz od dołu i na 3kHz od góry. STXa odciąć też od dołu na 3kHz, to chyba logiczne. Tylko trzeba te 18db/okt zwrotkę zrobić. Jak już to SPL końcowy zestawu na ARZ to 111db, zaś 8Mi100 to 120db czyli 9db czyli 3 razy głośniej.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                  9db czyli 3 razy głośniej.
                  jakoś błedne mniemanie masz o tej skali logarytmicznej , 9dB to nie jest 3 x glośniej.

Skomentuj

kamil4772, polecam uciąć beymy na 100Hz od dołu i na 3kHz od góry. STXa odciąć też od dołu na 3kHz, to chyba logiczne. Tylko trzeba te 18db/okt zwrotkę zrobić. Jak już to SPL końcowy zestawu na ARZ to 111db, zaś 8Mi100 to 120db czyli 9db czyli 3 razy głośniej.
                    dzieki czyli juz wszystko jasne :)
                    bude zrobie malutka 30*25*40 i wszystko juz tam wsadze
                    koszty tez nie wysokie z 400zł za kolumne :)
                    oczywiscie połącze, żeby było 4ohm

jeszcze tylko kogos do zrobienia zwrotnicy musze poszukac xD

jak to obiczyc

Roznica efektywnosci pomiedzy ARZ a subem 4db... oczywiscie to przy max mocy dla suba i wcale nie max mocy dla ARZ. Jesli podasz ARZ te 100W te zagra z takim samym natezeniem co sub.

jak to obliczyć bez robienia symulacji z góry przepraszam jak pytanie nie na miejscu.
                    Zamieszczone przez takero
                    9db czyli 3 razy głośniej.
                    jakoś błedne mniemanie masz o tej skali logarytmicznej , 9dB to nie jest 3 x glośniej.
                    mozesz rozwinać?
                    myslałem, ze wzrost o 3dB natężenia dźwieku daje jeszcze raz glosniej??

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil4772
                      jak to obiczyc
                      http://pl.wikipedia.org/wiki/Decybel

Skomentuj

Jesli masz podany SPL z "Wata" np 93db to to mamy przy 1W. Przy podwojeniu mocy dostajesz +3db az do momentu kiedy osiagniesz moc maxymalna glosnika. Czyli np:

SPL = 96db/1W
                        MOC RMS = 100W

1W = 96
                        2W = 99
                        4W = 103
                        8W = 106

itd

100W = nie wiem ile nie chce mi sie dodawac tych trojek :P....

w panelu mam filtr regulowany od 30hz do 100hz(ustawiony cały czasn na 30) zastanawiałem sie własnie co zrobic z ta dziurą w pasmie xD
                        Nie tnij tak nisko bo go marnujesz :P

a wy przy tych arz sie tak upieraliscie
                        Bo arz to bardzo dobry glosnik w swojej cenie ... pomysl ze za te twoje 250zł na jedna beyme moglbys miec 10 arzow :)... to by dopiero mialo SPL z rzedu 120db .. z jednego W

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                          100W = nie wiem ile nie chce mi sie dodawac tych trojek :P ....
                          100w to 20dB w takim przeliczeniu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                            To w takim razie jak to jest?

http://pl.wikipedia.org/wiki/DB_SPL
                            http://pl.wikipedia.org/wiki/Poziom_...5%BAwi%C4%99ku

Skomentuj

3dB to o ile dobrze pamiętam najmniejsza zauważalna zmiana głośności, 2 razy głośniej to 6-10dB, w zależności od książki :)

Skomentuj

Dobrze, to najlepiej nie używać pojęcia x razy głośniej tylko określać ile to db głośniej - będzie mniej komplikacji i bardziej przejrzyście.

Skomentuj

zależy co rozumiemy pod pojęciem głośności... Głośność to odczucie subiektywne i dla jednego najmniejsza słyszalna różnica to 1dB a drugi nie usłyszy 6

jeśli głośność traktujemy jako moc akustyczną to wtedy 3dB to 2x większa moc akustyczna ale z subiektywną oceną głośności ma to nie wiele wspólnego.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X