Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w obliczeniu zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w obliczeniu zwrotnicy

Witam,

Jestem nowy na forum, a z racji iż nie potrafię znaleźć takiego tematu proszę o pomoc w obliczeniu zwrotnicy. Posiadam kolumny podłogowe Radmor SL20 z głośnikami SEAS w170np ( nisko średnio ) oraz k21FD. Niestety nie znam się na obliczaniu.

Proszę o pomoc, już odchodzę od zmysłów. Chyba że ktoś zna i wie jak z tuningować te podłogówki...

Z góry dzięki za pomoc.

Pzdr.

Zamieszczone przez _det
    Chyba że ktoś zna i wie jak z tuningować te podłogówki...
    Nie masz oryginalnej zwrotnicy?

Skomentuj

Niestety zwrotnic się nie oblicza, tylko projektuje na podstawie pomiarów...

Skomentuj

właśnie o to chodzi, że mam - ale dźwięk jest lekko zamulający - suchy lekko przyciemnioną ma górę, chciałbym ją lekko wyostrzyć ( sprzęt Denon PMA-735r, DCD-620 )

Słyszałem/czytałem że można je w bardzo prosty sposób "z tuningować" niewielkim kosztem... i też chcę to zrobić.

pzdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez _det
          chciałbym ją lekko wyostrzyć
          Obawiam sie ze jedyne co wchodzi w rachube to zmniejszenie tlumika na tweeter. Poza tym nie zrobisz nic lepszego przypuszczam niz dala firma - cudow nie ma.

Zamieszczone przez _det
          Słyszałem/czytałem że można je w bardzo prosty sposób "z tuningować" niewielkim kosztem...
          Wiele takich proponowanych tuningow to bajki... "odwroc faze wysokotonowki itd" bzdury. Jesli takie kosmetyczne zmiany polepszaly by dzwiek sznaujaca sie firma dokonala by tych poprawek na etapie projektu. (oczywiscie sa wyjatki od reguly jak zawsze..)

Skomentuj

Owszem, masz rację :) Ale w takim razie czemu profesjonalna firma od sprzętu grającego sprzedaje projekt nowych zwrotnic, innego zagospodarowania wewnątrz głośnika za grube pieniąchy? :) Widocznie coś w tym musi być... mam nadzieję, że ktoś pomoże, ewentualnie potrafi obsługiwać program do symulacji akustycznych i zrobi to dla mnie - ja niestety nie znam się na obliczaniu...

Skomentuj

Zamieszczone przez _det
              ewentualnie potrafi obsługiwać program do symulacji akustycznych
              To potrafi wiele osob ale zeby zaprojektowac poprawna zwrotnice potrzebujesz miec glosniki u siebie i po wprowadzonych zmianach wykonywac pomiary.. Tak czy siak jak juz powiedzialem apropo wysokich tonow przypuszczam ze niewiele zmienisz ew zmniejszenie tlumika.

Moze podaj jakie elementy siedzia w tych zwrotkach?

Skomentuj

moze daj fotke aktualnej zwrotnicy

Skomentuj

Czaruję...
                X