Który zastosować model tesli arn150 w konstrukcji 2xarn+wysokotonowy bo z symulacji wychodzi że arn150/05/8 tylko że one sa 8ohm czy można zastosować je 2 w jednej kolumnie? bo ten sam model tylko że 4ohm wypada już w ysmulacji dużo gorzej
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Która tesla do 2x arn150
Collapse
X
-
http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...1&sid=176cd631 lub http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...3&sid=176cd631
i olej symulacje bo graja tak samo ;]
na pomiarach widac minimalna roznice w wersjach ale i tak tego nie slychac
jaka wysokotonowke kupujesz do tego?
bo jak np skusilbys sie na vife to mialbym gotowe kolumny na sprzedaz
-
2xARN 150-05/4 + vifa D27TG05
MTM ok 20 litrow b-r z przodu 7cm
80x20x24cm - lakierowane na czarno (lakierem z palety harley'a :P) i do tego maskownica. niestety frezow brak bo te kolumny powstaly juz dawno.
sa to kolegi kolumny dla ktorych irek zaprojektowal zwrotnice. zdjecia dam jak je zrobie za pare dni.
cena ok 500zl - stoja nieuzywane bo diora sie rozsypala pare lat temu :|
Skomentuj
-
Witam może to trochę niema nic wspólnego z tematem ale to stronę która podał Paweł. S to coś z nią jest nie tak bo jak próbuje złożyć zasuwie to w koszyku mam jakieś dziwne przedmioty i cały czas mi wyskakuje jakiś alert z programu anty wirusowego. Pisze dlatego tez tu bo sam jestem w trakcie budowy na 2 x arn150 tylko się tez zastanawiam jaka jest optymalna objętość dla tych przetworników czy 18 litrów czy 20. A jako sekcje wysoko tonową mam zamiar zastosować Visaton SC10N, chyba to jest dobry wybór ???
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TooShotrzastanawiam jaka jest optymalna objętość dla tych przetworników czy 18 litrów czy 20
Zamieszczone przez TooShotrA jako sekcje wysoko tonową mam zamiar zastosować Visaton SC10N, chyba to jest dobry wybór ???
a co do ich strony to na glowna nigdy nie moglem wejsc bo wlasnie wirusy jakies maja. ale zakupy normalnie tam robilem...
Skomentuj
-
Hej dzięki za odpowiedź. A jeśli chodzi strojenie to większości konstrukcjach tego typu Pisza ze 45Hz a jeśli chodzi o BR to lepiej zastosować o takich wymiarach 70mm x 160mm czy o takich 68x160mm. A zapytam o ten projekt, ty kolego zastosował taki litraż http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12232 czy jednak zostać przy tych 18
Skomentuj
-
strojenie na 45Hz wg mnie niema sensu. na zejsciu niewiele zyskasz a na efektywnosci jednak stracisz
Zamieszczone przez TooShotrBR to lepiej zastosować o takich wymiarach 70mm x 160mm czy o takich 68x160mm
kup tunel 68x160 z polinka i wsadz go w obudowe ok 18 litrow
jako wymiary mozesz zasugerowac sie tym
Skomentuj
-
Aha dzięki. Już korzystam z tego rysunku :-) Po zastosowaniu odpowiedniego BR czyli tego 60x160 osiągane odpowiednie strojenie czyli 50Hz czy mam w jakiś sposób modyfikować ten Br przycinając go albo przedłużając, a może jednak to jest odpowiedni wymiar do tego strojenia i zostawić taki jaki jest. Ja bym wstawił z procesu produkcji swoje zdjęcia tylko niestety na razie nie mam czym ich zrobić ale się postaram coś wykombinować i się pochwale swoim osiągnięciem tylko jeszcze nie mam pomysłu na wykończenie czyli jaki fornir zastosować.
[ Dodano: 2008-09-17, 11:49 ]
Na loudspeakershop znalazłem dwie takie vify http://www.loudspeakershop.eu/vifa-c...68600caf7ee127 czym one się różnią i która pasuje do tego zestawienia 2x arn150??? Szczerze mówiąc to trochę drogo by mi to wszystko wyszło i nie planowałem a takich dużych wydatków:-) A zapytam kto by mi do tego zwrotnice skonstruował i ile by to kosztowało z przesyłką do warszawy i ile tez by kosztował zwrotnica do tego samego tylko ze z Visaton SC10N???
Skomentuj
-
d27 możesz zamówić tutaj - http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=1...=asc&start=748
wychodzi około 80zł/sztuka
zwrotnica z sc10n będzie trochę tańsza, ale cena i tak zależy od tego jakiej jakości elementy chcesz zastosować :)
Skomentuj
-
Hej dzięki za odpowiedź. Wiem ze ta vifa jest na pewno lepsza od tego Sc10n ale tez mi tu chodzi o tańsze koszty zakupu głośników. A ile tam mniej więcej by kosztowała zwrotnica do tego zestawienia z SC10n na takich dobrych elementach, bo wiadomo ze to zagra lepiej na dobrej zwrotnicy. A jeśli chodzi o vife to musiał bym do zbierać więcej kasy a z tym ma teraz problem. A interesowała by mnie zwrotnica na płytce żeby ja przykręcić do obudowy.
[ Dodano: 2008-09-18, 10:35 ]
A gdzie mogę dostać teraz tego sc10n bo nigdzie nie mogę znaleźć.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TooShotrA gdzie mogę dostać teraz tego sc10n bo nigdzie nie mogę znaleźć.
Skomentuj
-
TooShotr, wg mnie głupota jest oszczedzac 50zł na zestawie bo pewnie taka bedzie roznica pomiedzy 2xsc10n+zwrota a 2xvifa + zwrota i brac kopolke ktora wg mnie (i paru osob jeszcze) nie gra lepiej od stx pj za niecale 30zł (a pj porownoje sie do missionow allegro za 8zł
... to juz nie wiem nie sluchalem) :lol: ale jesli faktycznie te 50zł to dla ciebie za duzo to kupuj sc10n, to ze pozniej bedziesz zalowal to co innego hehe :wink:
bardzo dobra kopolka vify kontra kiepska kopolka viastona
Skomentuj
-
Zamieszczone przez TooShotrA ile tam mniej więcej by kosztowała zwrotnica do tego zestawienia z SC10n na takich dobrych elementach, bo wiadomo ze to zagra lepiej na dobrej zwrotnicy.
Skomentuj
Skomentuj