Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaka elektronika do vifa xt 25 i peerlees 180 ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaka elektronika do vifa xt 25 i peerlees 180 ?

witam

Mam pytanie odnosnie amplitunera,poniewaz poskladalem komplet kolumn (z duza pomoca Pawla S :grin: ) jest to 5 kolumn na przetwornikach peerlees hds 180 i vifa xt 25 czyli 2 drogi
    czyli 2 fronty monitory na tyl i central, i moje pytanie jaki amplituner do tego bylby najlepszy,teraz gra to na onkyo 501 i na pioneer a-656 mk2 wzmak mocny ale niestety mam to podlaczone razem czyli ampli i wzmak pod glosnikami na jednym kablu dlatego chcial bym sprzedac to wszystko i kupic jeden porzadny ampli ,co o tym sadzicie moze jakas inna alternatywa.

Myslalem o onkyo 805,podsunieto mo pomysl tez z ca 640 ale nie ma znow dekoderow nowych,slucham glownie koncerty ,ogladam filmy rzadziej stereo ale tez sie zdarza.

Kolego, a jak sądzisz, jakim budżetem będziesz dysponował po tym, jak pozbędziesz się "starych klocków"?

Skomentuj

Jakies 2,5 do 3 tys max czekam na rozne propozycje rozwiazania tego problemu,zakup moze byc nawet po nowym roku wiec beda tez nowe modele.

Skomentuj

Jeśli ma to być nowy sprzęt, to proponuję posłuchać Yamahy RX-V1800. Dla mnie najważniejszą jego zaletą to to, że może być wykożystany jako procesor. :mrgreen:
        Ale posiada wszelkie dolby, prologici i dts, oraz wyjścia HD.

Skomentuj

Ja sluchalem tych kolumienek na HK 1550 czy jakos tak (srednia polka) okolo 1000zl i powiem ze nie gralo to najgorzej, sporo ladnego basu, srednica raczej na srednim poziomie, wysokie juz troszke gorzej, slaba scena itp, ale jak to ma byc do kina to mimio wszystko wydaje mi sie ze nie warto pakowac 3k zl w amplituner.. bo roznica w dzwieku nie zmieni sie znacznie od aplitunera ze sredniej polki, a 3000zl to jest naprawde sporo kasy, lepiej wydac ja na cos pozyteczniejszego ;D

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
            bo roznica w dzwieku nie zmieni sie znacznie od aplitunera ze sredniej polki
            Wiesz moze i roznica w jakosci dzwieku sie az tak nie zmieni ale dynamika juz na pewno przez wieksza moc ktora jednak te kolumny w kinie potrzebuja.

Wiec co nie ma innych propozycji,yamaha fajna wizualnie nawet i godna uwagi tylko czy dzwiek bedzie odpowiedni ?

Skomentuj

Ale dynamika nie jest zalezna od ceny, tylko od mocy jak juz sam napisales, a nie koniecznie drozszy wzmacniacz jest mocniejszy

Skomentuj

Wiem ze nie koniecznie jest mocniejszy dlatego pisze o konkretnych modelach,np 805 onkyo czy jak przemo lukas napisal Yamaha RX-V1800.

A one juz na pewno sa mocniejsze od mojego ampli onkyo 501 http://www.onkyousa.com/model.cfm?m=...s=Receiver&p=s (srebrny) niby 65 wat przy 8ohmach ale czy napewno?. Wzmaka mam takiego moze cos wymyslimy innego http://www.allegro.pl/item431515032_...y_i_mocny.html

Skomentuj

...ale jak to ma byc do kina to mimio wszystko wydaje mi sie ze nie warto pakowac 3k zl w amplituner.. bo roznica w dzwieku nie zmieni sie znacznie od aplitunera ze sredniej polki, a 3000zl to jest naprawde sporo kasy, lepiej wydac ja na cos pozyteczniejszego ;D
                  Powiem tak:
                  1. Nie ma sensu pisać co mi się wydaje, tylko nalezy posłuchać.
                  2. Ja również nie wydał bym 3kzł na ampli wielokanałowe. Wybrał bym wzmacniacz stereo. :mrgreen:

Teraz wracając do tematu. Skoro jesteś zdecydowany na KD (a na pewno tak, skoro budowałeś 5 kolumn), to zdecydowanie polecam "droższe" ampli. Możesz zastanowić się nad CAMBRIDGE AUDIO 640, choć cały czas (o zgrozo przecież stereo mam CA640 :wink: ), że ampli yamahy jest nie do przebicia. Może tylko przez starsze 2700, które można jeszcze kupić. Takie samo zdanie mam o odtwarzaczach DVD (z CD i SACD).

Skomentuj

Jeszcze tylko dodam ze 60wat przy 8 omach do tych kolumn wystarcza w 100%..

Skomentuj

marcing3
                      mogę zadać Ci pytanie?
                      mam takie same plany co Ty a więc zbudować sobie kino na tych przetwornikach
                      Jak rozwiązałeś problem centralnego (ekranowanie magnetyczne)?
                      Sam się wacham nad tym

Skomentuj

Zamieszczone przez gany
                        marcing3
                        mogę zadać Ci pytanie?
                        mam takie same plany co Ty a więc zbudować sobie kino na tych przetwornikach
                        Jak rozwiązałeś problem centralnego (ekranowanie magnetyczne)?
                        Sam się wacham nad tym
                        U mnie nie bylo problemu bo mam lcd ale wiem ze chyba jest model peerleesa z ekranowaniem musisz popytac,jak bys chcial cos wiedziec to pisz na gg 3871925.

[ Dodano: 2008-09-17, 18:06 ]
                        Jeszcze tylko dodam ze 60wat przy 8 omach do tych kolumn wystarcza w 100%..
                        Tylko czy w kinie to rzeczywiscie jest 60 wat rms,bo na wzmaku gra to o wiele lepiej niz na ampli,podczas sluchania koncertow przy wiekszej glosnosci mam wrazanie jakby brakowalo mocy w ampli,oczywiscie nie jest to zawsze w zaleznosci jak jest nagrany koncert.

A wzmak ma 650 wat poboru mocy z sieci wiec jest dosc mocny okolo 100 wat rms na kanal przy 8 ohmach

Skomentuj

Mam tez lcd, mowisz ze sprawdzone, chyba wiec zaryzykuje.(narazie czekam do pazdziernika, na akustyku maja pojawic sie nowe projekty z HDS Ex)
                          Przewertowalem juz pare forum bo mialem taki sam dylemat jak TY.
                          Na hdtv forum mowia ze to onkyo na dzien dzisiejszy najkorzystniejszy zakup.
                          Patrzac na cyfry wyglada niezle na tle konkurencji, no i sam znaczek THX tez cos chyba znaczy.
                          Najlepiej byloby sprawdzic
                          Tu masz test jakby Cie interesowal (niestety po niemiecku)
                          http://areadvd.de/hardware/2007/onkyo_tx_sr805e_1.shtml

Aha jaki masz pokoj i jak sie te 180-tki sprawdzaja
                          bo ja mam 30 m2 i nie wiem czy 2drozne dadza rade??

Skomentuj

Czaruję...
                          X