Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Uleprzenie kolumn RELOOP RSP 15.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Uleprzenie kolumn RELOOP RSP 15.

WITAM!

Tydzien temu stalem sie posiadaczem dwóch kolumn reloop rsp 15

Zgory mowie ze wiem co to za sprzet i wiem ze nei jest to sprzet z najwyzszej pulki.

Wiec tak moje pytanei polega na tym ze planuje poleprzyc ich brzmienie.

Pytanei o pomoc kieruje do was gdyz wy sie na tym lepiej znacie a ja potzebuje porady fachowcow a wiem ze tu tacy sa:P

1. Czy moge je dodatkow dotlumic czy cso w tym stylu zeby poprawic ich brzminie. Orginalnei wytlumione sa wata i to bardzo delikatnei w okolicach glosnika niskotonowego. Zdziwilo mnei ze wata jest tez blisko bass reflex a co mi jest wiadomo nei powinno jej tam byc.

2. Czym wytlumic i w jakich miejscach.?

3. Czy zmiana elementow na zwrotnicy pomoze cos w uzyskaniu leprzej jakosci dzwieku i przytym nie strace mocy?

4. czy zmiana dlugosci kanalu bass reflex pomoze w czyms.

Prosze o rade:)

serdezcnei pozdrawiam.
    beny2706

Obawiam sie ze producent w miare dobrze dobral strojenie (ale nie mialem tych kolumn wiec nie wiem na 100 zwrotki oraz ilosc wytlumienia itd..

Czym je napedzasz?

Skomentuj

To są estradówki, więc nie wiem czego oczekujesz od tych kolumienek. Poza tym trzeba czymś to porządniejszym napędzić. Zwykły pokój przeciętnego Kowalskiego to one ze swoim SPL rozniosą. Jeśli oczekujesz jakości dźwięku to jej tu za bardzo nie znajdziesz, one podczas projektowania nie tym były kierowane.

Skomentuj

nonameplum, proszę Cie zmień podejście do estrady jako jednego - splu i mocy. Tam jakość jest równie ważna co w home audio tylko ze musi isc tez w parze z spl i mocą
        Sam używam głośników estradowych w domu, właśnie z powodu ich soundu a nie splu i mocy. Beyma 12Mi100 dla mnie jest rewelacją ponad wszystkie w stosunku cena/jakosc

- głośnik basowy 15"
        - głosnik wysokotonowy DRIVER 1"

Tutaj jest pies pogrzebany - za mały driver do 15' glosnika, odwrotnie, 15' za duże zeby dobrze przenosic srednie tony. Rada? Wymien driver na STXa niwego albo d210ti i dopiero zmien zwrotnice Będzie na pewno niebo lepiej, az do momentu gdy bedzie trzeba wymienic 15' na cos lepszego. Bądz mniejszego - by moglo dobrze przenosić srednie tony. Tak wiec okresl srodki jakie mozesz przeznaczyc oraz czy nowe paczki wchodzą w gre - bo te najlepiej sprzedac :wink:

Aha i poprawcie ten bład w temacie - razi w oczy :neutral:

Skomentuj

Jak wasik napisał driver klasyfikuje sie z miejsca do wymiany, jak masz mało kasy to wsadź tam Stx D800, przy tak niskiej mocy myśle że spokojonie będzie można go uciąć na ok 1,2 khz przy zboczu 18db/oktawa co powinno w sposób bardzo wymierny odbić sie na brzmieniu całości.
          Wzmak to osobna bajka, bo jeżeli pędzone jest to jakimś hollywood'em czy innym wynalazkiem to niestety-brzmieć to dobrze nie może, aczkolwiek nie ma co ukrywać że główna wina leży najprawdopodobniej po stronie kolumn.

Skomentuj

wiec tak.

1. po za tymi kolumnami posidam jescze peweje i ldm.

2. te reloopy kupilem z uwagi na to ze byly po okzyjnej bardzo niskiej cenie bo za dwie kolumny dalem 400zł wiec wydaje mi sei ze to niewiele i mwoiac krotko jaka jakosc taka cena:P

3 chcialem w jakis tani sposob poprawic ich brzmienie bo nei ukrywajmy ze w te kolumny tej klasy nei ma co inwestowqc wielkich pieniedzy.

4 napedzam te kolumny ads 800 i nei przekrecam go na wiecej na tych kolumnach niz na 5:p gdyz obawiam sie o nie bo zdecydowanei ten wzamcniacz do tych kolumn jest za mocny.

A co do wymianu drivera to mysle ze to bedzie dobry pomysl

ale z niskotonowym to dam sobei spokoj woel juz kupic nowe paczki i wsadzic jakies bejmy:P

a jakei drivery polecacie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
              Wymien driver na STXa nowego D800Ti albo Selenium d210ti lub dh200e-e i dopiero zmien zwrotnice
              http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
              http://www.westmusic.pl/index.php?p169,selenium-d210ti
              http://www.westmusic.pl/index.php?p1...enium-dh200e-e

Skomentuj

Czaruję...
              X