Witam. Mam do dyspozycji głośniki Tonsil gdn 30/80/4 8ohm, z tym że trzeba w nich wymienić resory bo sie zurzyły :-) Mam też "no name'owe" głośniki 18ohm, mają chyba 18cm średnicy, ich chciałbym użyć do jako średnich tonów. No i jeszcze musiałbym kupiś jakieś gwizdki. Chciałbym zbudować z tego jakieś estradówki, a raczej kolumny do głośniejszego grania, przystosowane do transportu i wykorzystywane na małych, domowych ale głośnych imprezach. Gdybym miał obliczyc obudowę dla samych tonsili to jakoś bym sobie poradził bo parametry znalazłem, nie wiem natomiast jak to sie ma do takiego trój doznego zestawienia. Na allegro widziałem zestawy do regeneracji tonsili i jakoś może bym sobie poradził, problem jeszcze jest w zwrotnicy, czy wystarczy że kupie jakąś 3-drożną 8ohm na allegro czy wymagać to będzie jakiś specjalych zabiegów? Czekam na pomoc i rady, proszę pamiętać że nie zależy mi aż tak bardzo na jakości dźwięku co na jego natężeniu. pozdrawiam i z góry dziękuje
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Potrzebuje kilku porad, chcę coś zbudować ale jestem nowy...
Collapse
X
-
Po pierwsze należy pamiętać, że regenerowany głośnik ma inne parametry niż oryginalny, co pociąga za sobą konieczność zmierzenia głośnika po regeneracji - jest to warunek zaprojektowania dobrej obudowy.
Po drugie: 18 cm głośnik nie nadaje się na średnie tony !!!
Po trzecie: do tego typu sprzętu wystarczy tani głośnik wykotonowy piezo.
Po czwarte: jeśli nie zależy Ci na jakości możesz zaryzykować kupno uniwersalnej zwrotnicy, prawdopodobieństwo, że to jakoś sensownie zagra jest nikłe.
Po piąte: na tych głośnikach które wymieniłeś nie zrobisz nic dobrego.
I najważniejsze: rady Zombal'a i Lukasza są jak najbardziej słuszne.
Skomentuj
-
dzięki chłopaki. chyba sprzedam te tonsile, może ktoś będzie chciał sobie je zregenerować a za tą kase jak jeszcze coś dołoże kupie coś nowego co sie bardziej nada. pordo
[ Dodano: 2004-10-25, 22:33 ]
aha. wcześniej miałem co do tych tonsili plany żeby zrobić z nich subwoofer, co sądzicie o takim pomyśle?
Skomentuj
Skomentuj