Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do kompa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki do kompa

witam
    postanowilem zmontowac cos na biurko, zamiast komputerowych pierdziawek + wzmacniacz na OPA549 ze starch zapasów :-D (teraz juz sampli nie wysylaja.... kara za handel nimi na allegro)

z zalozenia ma byc male, miec w miare sensowne pasmo i na dostepnych glosnikach

znalazlem takie niskotonowe
    http://www.protonsil.pl/index.php?s=1&page=4&pid=309
    GDN 13/30/15
    + jakies GDWK, zwrotnica 1 rzedu tylko na wysokotonowca :)

Vas = 1.05L cos mi sie wierzyc nie chce, bo wychodzi jakas kosmicznie mala obudowa z nierealnym do wykonania bassreflexem :)

jakies pomysly na kolumienki 1-2L objetosci?

suszi, jeżeli nie chcesz robic to kup Creativy GigaWorksy T20 - na prawde przyzwoite głośniki.

Jeżeli robić - to bierz tego tonsila o ktorym piszesz, oraz missiona z allegro za 8zl, zwrotka najprostsza, i bedzie grało Ps. bardzo podobało mi sie brzmienie opa... Najlepszy ze scalaków które miałem.

Skomentuj

jseli maja to byc do kompa to kupilbym arna-116-60. w swojej cenie rewelacyjny. buda 2-3litry

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi
        GDN 13/30/15
        + jakies GDWK
        Głośnik niskotonowy GDN 13/30/15 [4 Ω]

symbol produktu: 9 5151 180 03
        Głośnik GDN 13/40/2 z membraną polipropylenową w kolorze srebrnym i podwójnym magnesem.
        w takim razie bys musial skopiowac TOTEM MITE a one mimo tego ze sa malutkie to wcale na biurko sie nie nadaja.
        do kompa to max 10cm.
        ARN 116, jakies tonsile, visatony FRS... lub jak masz kase to jest fajna vifka szerokopasmowa 8cm

Skomentuj

jak dostane jeszcze raz okazyjnie arna 116 to zrobie ciekawe monitorki rowniez do kompa, a zajma duzo wiecej czasu niz podlogowki.. :mrgreen: beda po prostu inne :razz:

Skomentuj

ten vas 1,05 to pomylka. przecinek prawdopodobnie im sie przesunal o jedno miejsce w lewo... jesli wziac na to poprawke to parametry by sie mniej wiecej trzymaly kupy. :) ja bym radzil jednak nie robic fuszerki ze zwrota - typu filtr 1rzedu na tweeter i to wszystko. brzmienie takich kolumn bez zadnych zwrot moze sie szybko znudzic, a sam zestaw bedzie wkurzal... czemu chcesz tak male kolumny - 1-2 litry? to basu nie bedzie mialo. lepiej juz faktycznie zagospodarowac te pare litrow wiecej i zrobic cos na trzynastkach - arn-150 czy tonsilu gdn 13/40/2 i miec chociaz dol. a jesli maja to byc tylko pierdziawki do odtwarzania pikniec z worda to imo szkoda czasu na DIY - kup jakies manty czy inne badziewie za pare zlotych...

Skomentuj

ARN odpadaja ze wzgledu na Vas
              te wizatony FRS 8 ewentualnie by daly rade, wie ktos gdzie w PL mozna je kupic ? :)

Skomentuj

Zagadaj do niego http://diyaudio.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=12716

Skomentuj

narazie sprawdzam u producenta te GDN 13
                  jesli Vas sie potwierdzi, to na nich zeobie, visaton praktycznie nie mialby basu :)
                  inne wersje malych visatonow tez niestety nie, chofiaz FRS sa o tyle fajne ze maja pasmo niby do 20kHz, wiec jeden glosniczek i jazda :)

zalezy mi na pasmie od dolu, glosno nie musi byc

Skomentuj

suszi, ale dlaczego patrzysz tylko na VAS? patrz na calokrztalt... lub najlepiej na opinie innych

Skomentuj

zaden vas sie nie potwierdzi - on wynosi okolo 11 litrow, wartosc 1,05 to pomylka u producenta. po prostu fizycznie niemozliwe jest zeby mial wartosc 1 litr przy takiej powierzchni membrany bedac midwooferem

aha no i jesli zalezy ci na pasmie od dolu to zaczynaj od 13cm... cudow nie ma - z mniejszych glosnikow basu moze byc przymalo...

Skomentuj

spoko
                        wiem, ze male to slabo zagra :]
                        chce zmontowac cos 15x15x20 mniej wiecej
                        zakladajac grubosc scianki 1.5cm daje to niecale 2.5l

Skomentuj

Zamieszczone przez suszi
                          daje to niecale 2.5l
                          no to napewno nie wieksze niz 10cm :|

Skomentuj

no i z basem sie pozegnaj - co wg mnie do sluchania muzyki jakkolwiek sie nie nadaje... no ale ludzie widac lubia uczyc sie na wlasnych bledach... :P

Skomentuj

FRs8 jest o tyle fajny (w hornach koles pisal ze maja zejscie do 40Hz ale to bzdura :P) ze mozna w niego wpakowac sporo mocy oraz ...ma fajne wychylenie jak na taki malutki glosniczek.. mysle ze do 40W połknie spokojnie a majac do dyspozycji taka moc mozna zrobc male podbicie na basie i zagra podobnie do troszke wiekszych glosniczkow. Sam tak robilem jak mialem horny na nim (i z lekko podbitym basem umial fajnie zamruczec w grach) a szczerze powiedziawszy jak zatkalem wylot tulenu to wielkiej roznicy nie bylo :P.. frs w sam raz do malych glosniczkow bo: - tani, - bez zwrotnicy, - maly, - ciagnie calym pasmem, - wytrzymuje o dziwo dosc spore moce i wychylenia jak na swoj rozmiar. Jak cos to mam parke ale to juz sam zdecyduj.

Skomentuj

Jak dla mnie to nie ma sensu się pchać w DIY, lepiej już kupić Creative T20, gdyby się nie spodobało zawsze można sprzedać łatwiej. Są pewne granice opłacalności DIY, jak chcesz coś zrobić to sensownego.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                                  Są pewne granice opłacalności DIY, jak chcesz coś zrobić to sensownego.
                                  Po 1 takie monitorki na FRS8 mozna zrobic za podobna kase, po drugie ciezkow porownywac - slyszales FRS8 i t20? Po trzecie zagra to na pewno nizej i glosniej niz gigaworksy.

Skomentuj

http://cgi.ebay.pl/Pair-of-Jamo-E500...mZ120274596810

przyklad 2 litrowej obudowy z przyzwoitym ( jak dla mnie ) dzwiekiem

ja mam takie minitorki do komputera zasilane diorka ws502 2x 45 Wat ( niedlugo je sprzedaje gdyz robie wlasne diy na peerlesie i vifie). nie maja basu odczuwalnego ale jest ten slyszalny i mi to w zupelnosci wystarcza , ich pasmo przenoszenia to 120-20000.

Skomentuj

widze mozliwosc wrzucenia ARN 116, w 2.5L obudowie zamknietej (+-80 zl z przesylka, na allegro)
                                      troche drozej niz FRS,
                                      ale jakies GDWK w domu mam :)

(czyli tak jak pisze delfinek)

Skomentuj

n_omyzs, ja słyszałem i FRS8 i T20, na pewno T20 schodzą niżej. Średnica jest porównywalna A 7 W na kanał wystarcza zupełnie do słuchania muzyki. Kolumienki radziły sobie nawet w markecie - a tam przecież jest ogromna hala.

Ale trzymając idee naszego forum, to DIY będzie dobrym wyjściem ^^
                                        Spytaj sie Takero - on miał takie fajne małe głośniczki do sprzedania, bodajże sony albo mivoca - też je miałem i grało to całkiem nieźle. Ew. Tonsil 10/20/3 - grał niżej niż FRS8 i miał dużo fajniejsza średnice.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X