Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny Estradowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Hoho szykuje sie wymiana nie tylko kolumn ale i wzmacniacza. Niestety to co czesto myli poczatkujacych.

Takie pytanie - na jakiej podstawie stwierdziles ze kolumny nie radzily sobie pod tym wzmacniaczem:
    a) slyszales pierdzenie basu podobne do hm... starego radia puszczonego bardzo glosno
    b) slyszales stuki cewki o nabiegunnik

?

Wg mnie masz tu 2 bledy (pomijajac jakosc kolumn):

1 - za duza obudowa - w takiej obudowie ten arn 226 czuje sie jak w powietrzu czyli jakby obudowy w ogole nie bylo! Jego mozna zapakowac do 35L max zeby gral w miare a wszystko wiecej tylko zmniejsza wytrzymalosc mocowa i pogarsza bas. (podobnie nieszczelnosci) - wez ten glosnik zaaplikuj do jakiejs skrzyni malej np 30L zamknietej (lub zasumluluj BR) i odpal pod tym twoim wzmacniaczem to zobaczysz roznice.

2 - za slaby wzmacniacz... nie wiem ile on moze miec ale jesli podasz ile ma max poboru z gniazdka to mozna bedzie to oszacowac mniej wiecej. Pobor jest podany zazwyczaj tam gdzie wchodzi kabel zasilajacy do wzmacniacza.

--
    a tak na marginesie dodam ze visaton w170 powienien zejsc nizej niz ten arn :P...

Skomentuj

Lol

sie nie dziwie ze Ci to tam gra tak jak piszesz... porazka...
      Chcesz cos do normalnego sluchania w domu czy do robienia halasu?
      Jak to drugie to może cos w tym stylu:
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=6384 - tylko nie wiem po co Ci to do takiego pokoju
      albo
      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7160&highlight=alton

Skomentuj

Maxi, nie rob mu wody z mozgu bo ona nawet nie slyszal jaki bas moze oddac taki arn226 jesli sluchal go w takiej aplikacji - niech sprawdzi na wlasnej skorze co ten glosniczek potrafi bo nie jest taki zly jak go odpowiednio zaaplikowac.

Skomentuj

n_omyzs, ale w 16mk tak czy siak ten arn zginie ;]

Skomentuj

to co ja mam właśnie zrobić przebudować to czy nie?
            Chętnie posłużę się jakimś opisem.

Mam pytanko czy ta kolumna estradowa też się na gówno nadaję:
            http://allegro.pl/item435078236_kolu...k_15_cali.html
            Minimalne pasmo przenoszenia to 30 Hz

Skomentuj

Ja miałem kiedyś słuchawki na których napisane było że przenoszą od 6hz...papier przyjmie wszystko

I żebyś nie musiał szukać dalej-nowe przyzowicie grające estrady to ponad 1000pln, chodź to i tak będzie low-end...

Skomentuj

A poradzicie mi co ja mam zrobić z tą kolumną bo już w końcu nie wiem.
                Mam zbudować nową budę?
                Wolno tam dodać sopran? itp....

Skomentuj

Zamieszczone przez k2
                  to co ja mam właśnie zrobić przebudować to czy nie?
                  Zrob sobie dla testu taka skrzynke ... to co masz i tak widze ze pojdzie na smietnik wiec mozesz uciac odpowiednio kawalek z arnem i jedna plyte dac na gore tak zeby bylo 30L. Wtedy posluchaj wyrobisz sobie jakies zdanie.

Porblemem jest tez wzmacniacz bo trzeba sprawdzic ile mocy oddaje realnie. Jak bedziemy mieli te dane wzmak + twoja opinia na temat arn 226 to bedzie mozna ci cos dobrac za te 700zł :)... ja osobiscie czekam na te 2 informacje

pozdro

Skomentuj

Jak tylko odzyskam wzmacniacz z to podam ci wszystkie dane.

Ale byłbyś taki wielki i napisał mi jakie wymiary musi mieć ta skrzynka żeby mieściła 30L.

Skomentuj

Zamieszczone przez k2
                      Ale byłbyś taki wielki i napisał mi jakie wymiary musi mieć ta skrzynka żeby mieściła 30L.
                      Do podstawowki nie chodziles?

Skomentuj

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prostopad%C5%82o%C5%9Bcian

Zeby nie bylo ze jestesmy zli i nie pomagamy :P

Skomentuj

A co to ma do tego nie możecie podać wymiarów tak aby najlepiej się dźwięk nosił.
                          Wtedy złoże do i zobaczymy co wyjdzie.

Skomentuj

Zamieszczone przez k2
                            A co to ma do tego nie możecie podać wymiarów tak aby najlepiej się dźwięk nosił.
                            Wymiary sa niewazne - wazna jest objetosc :)

Skomentuj

a może po prostu stary, niegdyś tak popularny LW800? albo nawet dwa, przecież są tanie, a na małą ilość basu narzekać nie można.

Skomentuj

Carcrusher, skad ty sie urwales?

Skomentuj

n_omyzs a skad Ty się urwałeś? proponujesz człowiekowi, który w tym temacie jest mało obeznany budowę kolumn trójdrożnych - n.c. :neutral:
                                  A skoro pisze, że lubi dużo basu... imo jeśli chodzi o początki to dobrze zacząć od czegoś taniego - jak się człowiek wyrobi to wtedy można podchodzić do bardziej wyrafinowanych konstrukcji.

Skomentuj

Carcrusher, po pierwsze 3way moze zbudowac kazdy niezaleznie od tego czy zaczyna czy ma doswiadczenie. Nie musi sam projektowac zwrotnicy bo juz jest, a na wszystkie pytania o litraz itd forumowicze na pewno odpowiedza. Powiedz mi czym sie rozni jesli chodzi o stopien trudnosci konstruowania zestawow glosnikowych 3way od 2way pomijajac zwrotnice ktora jest gotowa? (no i oczywiscie musi to byc taki problem nie do przeskoczenia jak sugerujesz )

3way na stx zmiesci sie mniej wiecej w jego kosztach a juz na pewno spelni oczekiwania.

Woofer ktory proponujesz:
                                    - nie jest kolumnami stereo wiec raczej samym basem grac nie bedzie (kolega)
                                    - jest bardzo kiepskiej jakosci poza tym za te kase mozna miec cos lepszego szczegolnie ze:
                                    - proponujesz 2 sztuki to juz w ogole porazka
                                    - do tego kolega nie ma wzmaka do suba
                                    - "idealnie" pasuje do budrzetu 700zł

Ja tez pozwole sobie na dopisek n.c., ale to po tym jak dodam ze 3way na stx zapewni mu dobrej jakosci i zadowalajaca ilosc basu za te kase a teraz specjalnie dla ciebie:
                                    n.c.

Skomentuj

No wreszcie wzmacniacz wrócił z naprawy (nawet dopłaciłem 14 złotych żeby część przeszła w tym tygodniu) wymieniono mi końcówkę mocy no i muszę przyznać, że dźwięk się zmienił na lepsze, jest czystszy niema już pierdzenia przy wyższych głośnościach no i najważniejsze działają już obydwa kanały.
                                      A oto foty:

Dane z tyłu wzmacniacza:
                                      SONY Model NO. Ta-808M
                                      INTEGRATED STEREO AMPLIFIER
                                      AC 220V ~ 50/60Hz 110W

Niestety nie mogłem złożyć tej skrzynki z powodu braku czasu z pracy wracam po 17:00 a kilka dni temu kupiłem N70 i ona przyciągnęła moją uwagę pochłaniając resztę wolnego czasu ale myślę, że spróbuje w weekend tylko nie wiem czy będę miał jakieś płyty drewniane.

Skomentuj

AC 220V ~ 50/60Hz 110W - Spodziewałbym się 2x30W znamionowej.

Skomentuj

To nie gra jak 2x 30w po naprawie można odczuć że to 110 W.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X