Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub-kino-zejście do małego pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub-kino-zejście do małego pokoju

Symuluje te przetworniki i juz sam nie wiem jak sie do tego zabrac ... pokoj to 8m2, naped niewazny jak juz kiedys wspominalem w temacie o moich monitorach ma byc zejscie jakto do kina oraz czarnej muzy. Dynamika mile widziana ale tu chyba trzeba isc na kompromis - nic uniwersalnego nie ma hehe.

Ponizej wykresy (przyprawiaja mnie o bol glowy po "kinowe" SLSy wcale tak rozowo sie nie symuluja hehe : P):

[code]bialy - moje monitorki na akx15

rozowy - mds08 br 21L@29Hz

szary - sls10 closed 50
    szary ciemny - sls10 br 50L@35Hz

czerwony - sls8 closed 40L
    zółty - sls8 br 40L@31Hz[/code]

Niech mnie ktos zdrowo kopnie w glowe bo juz sam nie wiem co z tym fantem zrobic (stx27-150 ma lepsze zejscie od nich wszystkich..)

Z tego co wyczytalem to polecane zestawienie to SLSy w closed... tyle ze dla mnie sub do kina z f6 przy 40Hz to porazka

SLS10 wypada gorzej od mds08 w kazdym tego slowa znaczeniu (wyjatek to to ze mds08 moze zabraknac mocy ale nie w 8m2)..

SLS8 nawet nawet w br ale ludzie sie wypowiadaja zeby go w closed pakowac a tam to padaka ja nie wiem czy do malego pokoju nie da sie zrobic subka ktory nisko zejdzie w miare kulturalnie ?

osobiscie bym bral SLS10 - niema co oszczedzac na rozmiarze :P
    a co do symulacji to chyba popelniasz ten sam blad co wiekszosc osob... ale niejestem pewien bo tego programu nieznam.
    w winisd jest zaklada SPL gdzie porownuje sie dopiero rozne glosniki. tam widac ktory jest glosnijszy i ktory naprawde nizej zejdzie. tutaj masz punkt odniesienia efektywnosc wlasna kazdego glosnika na lini zero

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      osobiscie bym bral SLS10 - niema co oszczedzac na rozmiarze :P
      No wlasnie ale za to naped taki sam... jesli chodzi o SPL to 88db mds08 i sls10 a sls8 86db wiec nie ma kosmicznej roznicy tu akurat wykresy sa w miare ok te 2db nic nie zmieniaja. Program to oczywiscie bassbox.

Dobija mnie to ze ludzie polecaja stosowac aplikacje do suba z f6 przy 40Hz.. a jakby tego bylo malo to stx27-150 ma f3 w 50L na 30Hz czego SLS nie potrafi osiagnac :lol:

Skomentuj

n_omyzs, GDN 20/80/2 ma f6 na poziomie 37Hz i SPL 90dB :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
          n_omyzs, GDN 20/80/2 ma f6 na poziomie 37Hz i SPL 90dB :smile:
          Czyli lepiej wypada SLS8 ale jak bedzie mozliwosc to wpadne posluchac albo ty z nim. Tylko trzeba czas wygospodarowac a mnie na razie egzmin pochalnia ...

bart210, a jak on wg ciebie spisuje sie w kinie? i w jakim pokoju go sluchasz?

Skomentuj

Jak będziesz miał czas to możemy się umówić na mały spocik :smile:

Filmy oglądałem w pokoju 9m^2 i ok. 20m^2. W tym pierwszym spisuje się bardzo dobrze, a ponieważ mam go ustawionego w kącie to bas jest donośniejszy. Przy odtwarzaniu wybuchów i innych eksplozji potrafi nieźle zatrząść meblami, sąsiedzi na pewno to słyszą. Nic mu nie brakuje. Nawet bym powiedział, że lepiej nadaje się do filmów niż do muzyki. Jedyne co by się przydało to ciut mocniejszy wzmak :smile:
            W większym pokoju niestety sub zaczął się gubić. Co prawda momentami potrafił nieźle zaskoczyć (aż sam się dziwiłem), ale o trzęsieniu ziemi nie ma mowy.

Skomentuj

n_omyzs, ale nie zapominaj ze wykresy nie powiedza ci jak ten glosnik zagra.

Skomentuj

Dobra, nie oddadza barwy itd ale jednak parametry w pewnym stopniu (jesli sa prawdziwe) oddaja rzeczywistosc.. a tak swoja droga to w sumie sie temu nie dziwie bo zapewne slaby uklad magnetyczny w 10 i 12 slsa dziala na ich niekorzysc szczegolnie w br.

Aha no i nie opieram sie tylko na symuacjach ale takze na tym co wyczytalem nt odsuchu roznych aplikacji.

Skomentuj

hmm... ja mialem SLS12, coprawda dawno temu, ale az taki tragiczny niebyl. do kina bylby dobry bo szybkoscia byl na poziomie ARNow a nie XXLSow. tak wiec nawet w muzyce sobie poradzi :P

Skomentuj

Ja mam sls10 w 40l br zasilany wzmakiem irka 300w. W pomieszczeniu 12mb robi sajgon na połowie mocy. Potrafi zatrząść meblami w sąsiednim pokoju. Do muzyki trochę powolny ale i tak fajnie gra.

Skomentuj

wiele osob zapomina, ze na ksztalt ch-ki i zejscie bardzo duzy wplyw ma pokoj odsluchowy - nierownomiernosci moga dochodzic nawet do 10dB. niski bas sie moze jak najbardziej podbic. aha i jeszcze bardzo wazne jest to jakim charakterem basu glosnik gra. btw u mnie w winisd sls-10 w 80@24 (jak radzi akustyk) f6 mam na poziomie ~25hz, a w 60@28 (znowu jak radzi akustyk) f6 na poziomie ~27hz

Skomentuj

Tak, jest cos takiego jak rezonans pokoju itd.. czym to zmierzyc nie za bardzo wiem. Chyba zabiore sie za program do symulcji wnetrz ale nie wiem czy jest tam opcja wyznaczania czegos takiego i czy to w ogole w miare przystepnie da sie policzyc czy trzeba wyznaczyc pomiarem.

Wiem tylko ze mierzac generatorem mam lekkie podbicie na 80Hz wyczuwalne ale delikatne. Moze to wynikac z konstrukcji samych monitorow jak i akustyki pomieszczenia. Potem do okolo 40Hz nie ma zadnych podbic slyszalnych, ponizej nie wiem.

[ Dodano: 2008-09-24, 14:35 ]
                        Co myslicie nt tego USHERA:

http://www.loudspeakershop.eu/glosni...7a-p-1175.html

Jesli bralbym mds08 albo sls z AC to mam te glosniki za jakies 150zł a na Ushera trzeba by liczyc z 230zł okolo... sluchal go ktos:P? Sprawdzi sie w kinie? Kazde info mile widziane.

Skomentuj

Czaruję...
                        X