Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik do subwoofera.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik do subwoofera.

Witam.
    Chciałbym zbudować subwoofer, który ma wspierać 2 altusy 140 (odziedziczone po ojcu).
    Altusów ze wzgledów sentymentalnych nie chce wymieniać. W altusach tych według mnie brakuje basu (najniższe rejestry).

Pomieszczenie, w którym ten sprzet będzie się znajdował ma 30 m^2.
    Zestaw ten bedzie służył do słuchania muzyki (trance, haus, dance czasami tez inne gatunki) oraz rzadziej oglądania filmów. Preferuje bass głęboki, miękki w miare szybki, potężny.

Na głośnik moge przeznaczyc 150 zł.
    Myślałem nad poniższymi przetwornikami:
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb
    http://www.protonsil.pl/?s=1&page=1&k=2&cid=12&p=3#

Do subwoofera planuje zrobic oddzielny wzmacniacz. Niestety nie moze byc on drogi, do 300zł, co wyklucza bardzo mocożerne głosniki(wiem że stx potrzebuje dużo mocy ale wydawało mi się że zadowoli się ~250W). Prosze o podawanie przy głośnikach zalecanej mocy.

Pozdrawiam

Tonsil 30 120 1 okolo 120W mocy

Skomentuj

może beyma

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
        Chciałbym zbudować subwoofer, który ma wspierać 2 altusy 140
        Zamieszczone przez tomi
        Pomieszczenie, w którym ten sprzet będzie się znajdował ma 30 m^2
        Zamieszczone przez tomi
        Preferuje bass głęboki, miękki w miare szybki, potężny.
        Zamieszczone przez tomi
        Na głośnik moge przeznaczyc 150 zł
        wg mnie awykonalne ;]

do takich kolumn potrzebujesz 12-15" suba o sporej mocy tak zeby dorownal efektywnoscia altusom. wg mnie nieoplaca sie z takim budzetem zabierac za budowe

Skomentuj

miałem nadzieje że jakaś 12` spełni moje oczekiwania. myśle że któraś z propozycji spełnia moje wymogi, tylko nie mam dużego doświadczenia.
          Moim faworytami byli tonsil i stx 31/450 ale nie miałem okazji ich słuchać i nie wiem które są mi blizsze brzmieniowo.
          Pawel S. które kryterium musiałbym zmienić aby było to możliwe?

Ps. gdybym sie przeniół sie do mniejszego pokoju tak ok 21 m^2 to by dużo zminiło?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
            Pawel S. które kryterium musiałbym zmienić aby było to możliwe?
            zdecydowanie budzet :lol:
            z w/w zdecydowanie bralbym tonsila

Skomentuj

http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb i wzmacniacz 300W mu styknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez wasik1989
                wzmacniacz 300W mu styknie
                Zamieszczone przez tomi
                Niestety nie moze byc on drogi, do 300zł, co wyklucza bardzo mocożerne głosniki

Skomentuj

mysle za 300zł złoże wzmacniacz (uniamp, n-mosfet) o mocy ok 250-350 w ,wzmacniacz jest to temat na osobną dyskusje, napisałem to tylko aby wykluczyć bardzo duże i mocne głośniki na jakie nie moge sobie pozwolić. myśle ze taką mocą zadowoli sie większość głośników.

wasik1989 ten głośnik jest chyba za duży dla mnie, zważając na naped jak i wielkość
                  Ciekawią mnie natomiast wasze opinie na temat 32/450 , wiem że też ma 450 w ale wydaje mi się że mniejszy lepiej zagra przy mniejszym napedzie. Troche mam luke w śledzeniu forum i nie wiem jak sprawują się nowe stx i czy ich parametry są przwdziwe dlatego prosze o pomoc

ps Pawel S. prosze podaj propozycje troche wyższego budrzetu na głośnik z propozycją głośnika jesli jest to możliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
                    mysle za 300zł złoże wzmacniacz (uniamp, n-mosfet) o mocy ok 250-350 w
                    zobacz w ogloszeniach - ktos sprzedawal janka 300W za 100zl. dokpisz tylko trafo i filtr i gotowe

Zamieszczone przez tomi
                    ps Pawel S. prosze podaj propozycje troche wyższego budrzetu na głośnik z propozycją głośnika jesli jest to możliwe.
                    wg mnie jak niemasz 1000zl na calego suba to niema sensu robic...
                    ale jak ma tylko "łupać" (ostatnio czesto naduzywane slowo) to wystarczy ten STX + pozadny naped

Skomentuj

100zł janek + 50zł zasilacz + 100zł trafo + 50zł filtr = 300zł.. mozna zejsci ponizej tych kosztow ale trzeba tez pamietac o drobnostkach ktore i 50 zł moga pochonac jak przelaczniki, wejscia, wyjscia, kable, radiator, panel czy cos takiego, itd...

Skomentuj

czyli jesli chodzi o suba za ok 600 zl to nic mi nie doradzicie, czy za tą kwote naprawde będzie to tak fatalnie grało?

Skomentuj

Hm.. do 400zł powinienes sie zmiescic wzmak cały + skrzynka, czyli masz 200zł na przetwornik najlepiej 4ohm. GDN42.. jak mu dasz 300W to powinien swoje zrobic ale ja bym poszedl raczej w jakosc..

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
                            czyli jesli chodzi o suba za ok 600 zl to nic mi nie doradzicie, czy za tą kwote naprawde będzie to tak fatalnie grało?
                            za 600zl da rade zlozyc dobrze grajacego suba. ale nie do altusow i/lub nie do 30m

Skomentuj

chyba jestem troche w tyle, co masz na mysli mówi ac jakość?

[ Dodano: 2008-09-20, 18:16 ]
                              a do 20 m^2 i do dobrego 2 way w tej cenie?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
                                chyba jestem troche w tyle, co masz na mysli mówi ac jakość?
                                To ze altuski to tez nie cud techniki :)

Skomentuj

to że altusu to nie cud techniki to wiem ale narazie chce zrobić suba , który narazie bedzie wspomagal te altusy a w przyszłości jakieś lepsze 2 way. Ale narazie myślimy nad subem.
                                  gdn 42 to na moje oko za duży głośnik.

Skomentuj

n_omyzs, a skąd wiesz jak jakościowo gra ten STX? Z tonsilami nie ma go nawet co porównywać, BSW 154 też się chowa... tak że myślę nie ma co się dłużej zastanawiać, tylko brać tego STXa, i napęd 300W mu wystarczy - ma 2' cewke.

Panowie może zamiast gadać głupoty ze za 600zł się suba dobrze grającego nie złoży - może kupcie ten przetwornik i przekonajcie się o tym sami?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomi
                                      to że altusu to nie cud techniki to wiem ale narazie chce zrobić suba , który narazie bedzie wspomagal te altusy a w przyszłości jakieś lepsze 2 way. Ale narazie myślimy nad subem.
                                      to zacząłeś myśleć od złej strony. Jeśli masz w planach robić 2-way. To pozbądź sie tych altusów, dołóż do tych 600zł to co dostałes za altusy i jak będzie brakowało ci basu wtedy pomyśl o subie

Skomentuj

krzyhoo9,
                                        Zamieszczone przez tomi
                                        Altusów ze wzgledów sentymentalnych nie chce wymieniać.
                                        Ehh, to może skoro Ci brakuje tylko najniższych rejestrów w altusach, wymien głośniki niskotonowe na jakieś przyzwoite z dobrym zejsciem? za 600zł czyli 300zł za sztuka można kupić coś dużo lepszego.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X