Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie kable do podłączenia kolumn?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jakie kable do podłączenia kolumn?

witam, zastanawiam się nad zmianą kabli i w związku z tym chciałem się zapytać jakich używacie i jakie polecacie? Kolumny jakie mam to monitory na STXach GDN 17-140-8-SCX i PJ'ach narazie mam kable po starych kolumnach 2x1mm myślałem nad zmianą na jakieś "zwykłe" 2x2.5mm, OFC rzecz jasna. Może jakaś konkretna firma?
    Używa ktoś "profesjonalnych" kabli? w moim przypadku to chyba strata pieniędzy, których zresztą nie mam :lol:

Chyba najlepszym wyborem jest PROCAB LS25 z allegro 2x2,5mm z 4,90zł/m w dodatkowej izolacji. Za ta kase nie dostaniesz lepszego kabla. Jest jeszcze procab 2x1,5mm LS15 ale kosztuje zlowtowke taniej tak ze ekonomicznie raczej sie nie oplaca brac tanszego tutaj.

Skomentuj

popieram przedmowce - smialo kupuj

Skomentuj

hmmm... albo mi na oczy padło albo chwilowo nie ma go na allegro... poszperałem i się dowiedziałem ze aukcja się nie dawno zakończyła, nie śpieszy mi się wiec zaczekam pewnie jeszcze się pojawi.
        a jak z kablami posrebrzanymi np. coś takiego http://www.allegro.pl/item439094720_...any_gw_fv.html

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item435103959_...a_za_metr.html

Aukcja LS25 sie skonczyla chyba akurat, sprzedawca powinien cos znow wystawic bo popyt jest jak nie to mailem go.

Skomentuj

Smialo bierz tego LS25, ja mam i chwale sobie, a na interkonekty polecam klotza GY107

Skomentuj

stawio88, nie kupuj wynalazkow - bierz sprawdzonego procaba

Skomentuj

stawio88, taki jak Ty podałeś jest u mnie w sklepiku elektrionicznym za 2,8zł za mb, i jest to szajs - bierz procaba

Skomentuj

Kurcze a ja mam pociągnięty kabel w kolumnach tego typu http://www.allegro.pl/item440288067_..._2x2_50mm.html niby OFC. Teraz sobie kołka zabiłem czy nie zmieniać, ale było by to o tyle dla mnie uciążliwe że musiał bym jakoś teraz przewiercić przegrody (zwrotnicy i wysokotonowca), żeby puścić nowy kabel, a później to jakoś zaszpachlować, więc duży kłopot i nie wiem czy jest sens się w to pchać. Jak myślicie ?

Skomentuj

szczerze powiem ze juz przy Vifach kepach itd zmiana takiego kabla "niby OFC" na chociazby najtanszego procaba ls25 jest slyszalna...

Skomentuj

no to padło na procab'a, a jak już jesteśmy w temacie łączenia głośników ze zwrotnicą to używać tego samego kabla?

edit:
                      a tak z ciekawości taki kabel OFC powiedzmy ten procab ma jakiś "termin ważności" :mrgreen: w czasie po jakim czasie się utlania ( nazwa mówi ze nie powinien no ale to pewnie mało prawdopodobne, a może jednak?) i traci swoje walory. Na tym moim starym zauważyłem że pojawia nalot, czyli chyba się miedź utleniła mimo że jest OFC jaki to ma wpływ na dźwięk?

Skomentuj

Dobrze zabezpieczony kabel nie powinien sie utleniac itd. Jeszeli nawet cos sie dzieje to nie ma to znacznego wplywu na dzwiek poniewaz jest to tylko cienka warstwa na powierzchni ktora sama w sobie jest izolacja przeciw dalszemu utlenianiu sie itd.

Niemniej polecam zainwestowac w porzadny kabel, zabezpieczyc go odpowiednio. Bedziesz mial wtedy spokoj ze nic sie nie bedzie dzialo :P

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                          zabezpieczyc go odpowiednio.
                          co dokładnie masz na myśli?

Skomentuj

Mam na mysli to zeby nie zostawiac golego kabla :P... wg mnie: wtyki banan+rurki termokurczliwe i nie ma prawa sie nic dziac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
                              Kurcze a ja mam pociągnięty kabel w kolumnach tego typu http://www.allegro.pl/ite...a_2x2_50mm.html niby OFC
                              No niby. To nawet miedź nie jest tylko CCA czyli Copper-Clad Aluminium czyli aluminium pokryte warstwa miedzi (galwanicznie). Czyli chnski wynalazek mozna rzec OEM dla Allegro...

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                                na interkonekty polecam klotza GY107
                                zrobić sobie samemu z kabla na metry czy kupić gotowe? takie "orginalne" 60cm kosztują ok 60zł. a sam kabel z metra cięty to jakieś 7zł. plus końcówki za 5zł. od sztuki to mamy jakieś 30zł. ale mam zwykłą cyne czy to będzie dobre spoiwo? czy może lepiej sobie kupić gotowy i się nie bawić

Skomentuj

Zamieszczone przez stawio88
                                  mam zwykłą cyne czy to będzie dobre spoiwo?
                                  Tak .... nie badzmy audiofilami.

Skomentuj

stawio88, interkonekty sam sobie rob wtedy jak nieznajdziesz odpowiedniego gotowego produktu. ja kupilem kable bandridge, ktore wygladaja na zwykle kable bo niemaja nawet "zlocen" ale zapewniam ze sa bardzo dobre i dosc tanie
                                    zobacz sobie promocje na ich stronie

Skomentuj

Ja kupilem prolinki ale jeszcze nie dotarly. Stwierdzilem ze za 20pare zl i tak nie zrobie nic lepszego sam a te kabelki wygladaja solidnie.

Skomentuj

Sam teraz nie wiem czy nie wymienić swoich kabelków wewnątrz kolumn na prolinki, ale póki co sobie odpuszczę, za dużo roboty i możliwych uszkodzeń by mnie to kosztowało. Kupię sobie jedynie LS25 do połączenia kolumn ze wzmacniaczem. Do tego niedługo dojdzie Beresford połączony Coax'em z moją integrą na płycie głównej, do tego 2xRCA do wzmacniacza od Beresford'a i powinno być cacy.
                                        A jak będzie mnie gryzło sumienie to kiedyś wymienię okablowanie w budach :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X