Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jakie kable do podłączenia kolumn?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

n_omyzs zgadzam sie ze wytrzyma domowe warunki ten ProCab, tylko pamiętaj tez ze estradowce to technologia wyzszego napięcia wyjsciowego, co za tym idzie tak samo jak w naszej elektrycznosci, mniejsze straty nawet na długim odcinku cieńkiego kabla bo mały prąd a duze napięcie, no ale resumując watpie ze mamy wiekszy prąd w domu z 100W/CH jak ktos w PROaudio 400W/CH.... Wszyscy sie uprali na ProCab a moze jest cos wartego uwagi jeszcze?? zarzućcie jakimis linkami z fajnymi kabelkami no i oczywiscie cena zeby byla normalna:)

Skomentuj

Ja polecalem tez Jantzena 2x2,5mm z polinka tylko ze teraz jest drozszy i nie wiem czy sie wybitnie oplaca... niemniej jest to porzadnie wykonany kabelek.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        Ja polecalem tez Jantzena 2x2,5mm z polinka tylko ze teraz jest drozszy i nie wiem czy sie wybitnie oplaca... niemniej jest to porzadnie wykonany kabelek.
        tez wczesniej je kupowalem - ale procab je bije na glowe :P

Skomentuj

Już raz zadawałem to pytanie, ale się powtórzę
          ProCab'y porządne kable - wszystko pięknie ładnie - ale są paskudnie czarne :P. Jak ktoś ma meble białe albo w odcieniach jasnych brązów i wyciągnie fronty + satelity na widok, to takie kable okrutnie szpecą :/
          Znajdzie się jakaś alternatywa w rozsądnych pieniądzach, ale biała/srebrna itp ?

Skomentuj

hol, a moze kolorowy oplot? :>
            a co do bialych kabli to cos zwiazanego z nazwa "supra" bylo biale :P

Skomentuj

Ja ze swojej strony mogę polecić kable marki Caliber: http://www.caliber.nl/index.php?cPath=45_57 . Mam kilka lat kabelek o oznaczeniu CS 225 oraz CS 215. Są naprawdę bardzo dobre. Dzisiaj sprawdziłem i ani jeden opiłek z przewodu nie jest przyciągany przez magnes (a mam dość mocny magnes :smile: ). Te kable można czasem dostać w media markcie albo saturnie. Cena ok. 3-4zł za ten grubszy. Nie pamiętam ile dokładnie za niego dałem bo kupowałem go ze źródła, gdzie miałem sporą zniżkę :wink:

Skomentuj

ooo :)
                a może właśnie takie jak bart210 podaje w wersji Silver plated speaker cable, transparent ? Nada się czy się nie nada?

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                  Nada się czy się nie nada?
                  A co sie ma nie nadac , tylko gdzie je dostaniesz?

Zamieszczone przez hol
                  alternatywa w rozsądnych pieniądzach, ale biała
                  W rozsadnych lub nie jak kto woli ale jest biały Jantzen 2x2,5mm ten o ktorym mowilem.

Skomentuj

Tego użyłem w skrzynkach:
                    http://www.audiosklep.com.pl/zdjecia/jantzen3.jpg

Pewnie też go użyję do głośników.
                    Biały, owszem jest:
                    http://www.audiosklep.com.pl/zdjecia/kabel_1.jpg

ale tylko 1mm2 :(,

Skomentuj

Zamieszczone przez hol
                      Biały, owszem jest:
                      http://www.audiosklep.com.pl/zdjecia/kabel_1.jpg

ale tylko 1mm2 :( ,
                      Jantzen na 100% jest tez 2x2,5mm bialy w polinku.

Skomentuj

Mam pytanie, w kolumnach zamontowałem przewody 4mm2 do zwrotnicy, 2,5mm2 do niskiego a do reszty jeszcze niemam (kupione wsklepie elektronicznym niby OFC za 5zł/m). Brak mi przewodów do podłączenia wzmacniacza z kolumnami i myśle o Procab LS25 tylko pytanie??
                        - czy mniejszy przekrój przed zwrotnicą przeszkadza
                        - moge zmienić wewnątrz kolumny jak jest taka potrzeba
                        - jakie polecacie wtyki RCA i przewód aby je samemu zrobić
                        - jakie wtyki banany bedą ok

Skomentuj

Zamieszczone przez Krystian Markow
                          - moge zmienić wewnątrz kolumny jak jest taka potrzeba
                          jak chcesz na zewnątrz procaby to wewnątrz też daj... LS25 będą ok a nawet LS15 by starczyły...

Skomentuj

grubosc dobiera sie w zaleznosci od uzytego glosnika i wymaganej dlugosci.
                            kompletnie nie rozumiem po co ladujesz kabel 4mm^2 do srodka kolumny. do niskiego wystarczy ls15, do wysokiego ls05 (?) - tj cos o przekroju 0.5mm^2.
                            laczyc wzmacniacz z kolumnami mozesz ls15 jak kabel ma miec do 5 metrow. jak wiecej to daj ls25.

IC bierz klotz lagrange, wtyki neutrik

Skomentuj

Zamieszczone przez Caleb
                              kompletnie nie rozumiem po co ladujesz kabel 4mm^2 do srodka kolumny
                              człowiek non stop się uczy :wink:
                              ok wymienie kable wewnątrz do zwrotnicy 2,5 do niskiego 1,5 do wysokiego 0,5 a do średniego???
                              kolumny to:
                              http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15091

Skomentuj

do średniego też 0,5 wystarczą

Skomentuj

wszedłem na strone procab i zaczynają się od 0,7 przez 1,5 i 2,5 więc ok.
                                  A jeżeli chodzi oIC może coś aby zrobić samemu bo troche drogo wychodzi może też jakis przewód z procab i odpowiednie wtyki???

[ Dodano: 2009-07-07, 19:12 ]
                                  już wiem przewód procab/klotz i wtyki nakamihi.... u mnie jest sklep OMEGA MUSIC gdzie mają przewód klotz :wink:

Skomentuj

Panowie,następny zapaleniec:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...782755#8782755

Skomentuj

popapraniec chyba... :mrgreen:

Skomentuj

Czaruję...
                                      X