Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer aktywny jaki wzmacniacz i głośnik ??

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer aktywny jaki wzmacniacz i głośnik ??

witam
    plannuje zrobić suba który ma uzupełniać bass w pokoju 12m^2
    kolumny to mam własnej roboty na STX GDN-22-300-8-sw, GDM-14-130-8, tonsil gdwt-9-80.

na wzmacniacz i głośnik mogę wydać około 400 (góra 500) zł głośnik może mieć do 42 cm.
    na jakości dźwięku mi tak strasznie nie zależy. ale zejście lepiej żęby miał dobre

czekam na propozycje
    0
    STX GDN-42-450-8-sc
    0%
    0
    STX GDN-30-300-4-ap
    0%
    0
    Tonsil GDN-30-120
    0%
    0
    STX GDN-32-450-9-sc
    0%
    0
    STX GDE-42-500-8
    0%
    0
    żaden z powyższych
    0%
    0

Hm... w 12m ten stx co masz w 3way powinien sobie dobrze radzic.. moze masz zle policzona skrzynke albo schrzaniles zwrotnice. Pochwal sie swoim projektem...

I jeszcze jedno pytanie - czym napedzasz te 3way?

Skomentuj

Ktoś kto głosuje na te 42cm STXy, czyli poleca do pokoju 12m^2 to się niesamowicie myli. Te "krowiska" dają efekt w dużych pokojach powyżej 20m^2 - w małych niegrają. DO takiej kubatury to max 25cm.

Skomentuj

Właśnie chodzi o napęd bo mam tylko 2 x 40 max ale i tak sub mi będzie potrzebny bo często gram na jakiś ogniskach itp. Czy jest sens za 500 zł robić czy lepiej dokupić do tych wzmacniacz ?

Skomentuj

Za 300zł masz uniampa zlozonego od irka tylko do tego skladasz obudowe i masz dobry wzmacniacz. Lepiej kase zainwestuj w takiego ampa niz suba bo potem sub bedzie gral glosno a reszty nie bedzie slychac w ogole. Zreszta dobrze zaaplikowane stx 22 nie powinny byc takie zle na male imprezki. Wg mnie to nie ma innej opcji

W jakiej je masz aplikacji?

Skomentuj

W jakiej aplikacji tzn ? Bo ja częściowo zielony jestem

Skomentuj

Żeby nie było - ja tutaj nie głosowałem i te 42cm to nie mój głos :razz:

Rzeczywiście 12mkw to 20-25cm i mamy to co potrzeba. Ale koledzy dobrze mówią, że masz zle zaaplikowanego - czytaj jakiej wielkosci obudowa i jakie strojenie??

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel033
                W jakiej aplikacji tzn ? Bo ja częściowo zielony jestem
                No jaka jest skrzynia do tego stx22, jaki litraz, jakie strojenie jesli to BR (a pewnie tak), jakiej srednicy tunel, jaka grubosc scianek obudowy, czy dales osobne komory na sredniotonowca i wysokotonowca, jaka zwrotnica do calosci :?:

Skomentuj

skrzynia nie była liczona bo robiłem je z myślą o tym że będę miał suba który basy uzupełni. a z 2 x 40 w dużo nie wyciągne. zwrotnicy nie mam tylko dałem kondensator do średniaka i do soprana. a teraz pytanie czy te 22-300 mają żeczywiście ponad 200 w ?? bo w to cały czas wątpie i dlatego chce suba zrobić. ewentualnie zrezygnuje ze suba oblicze te kolumny i tylko kupie jakiś silny wzmacniacz stereo.

Skomentuj

skrzynia nie była liczona bo robiłem je z myślą o tym że będę miał suba który basy uzupełni. a z 2 x 40 w dużo nie wyciągne. zwrotnicy nie mam tylko dałem kondensator do średniaka i do soprana. a teraz pytanie czy te 22-300 mają żeczywiście ponad 200 w ?? bo w to cały czas wątpie i dlatego chce suba zrobić.
                    nie wytrzymuje Ci 2*40W bo zrobiłes ok.2,5raza za duża bude
                    Ja tez mam ten głosniki i on ma nie 200w ale 300 :P

hmm w sumymulacjach wychodzi bardzo ładnie 30-40l z br na 40Hz

ewentualnie
                    zrezygnuje ze suba oblicze te kolumny i tylko kupie jakiś silny wzmacniacz stereo.
                    dobry pomysł ten stx Ci wystarczy

Jak to jest zamknięta polecam na poczatek wytłumić to sie litraz troche zmniejszy

Skomentuj

więc teraz pytanie
                      jaki wzmak do tych kolumn.
                      wystarczy że oddziele średniaka i soprana i będzie około 40 l czyli powinno być w sam raz.
                      ile taki wzmak może kosztować ?? chciałbym tym głośnikom dać wycisk praktycznie na maxa

Skomentuj

To polecam coś z estradowych sprzętów. Poszukaj na przykład ADS 800 http://www.allegro.pl/item436741684_...wat_malko.html Albo raczej ADS 900 http://www.allegro.pl/item436741694_...wat_malko.html
                        Akurat ma te 300W na kanał przy 8 ohm...
                        A jak cie nie stać na to to sprzedaj te kolumny jakiemuś frajerowi, zrób jakieś dobre 2-way i kup do tego uniampa... Jak bedzie mało basu to ew. jakiś sub...

Skomentuj

a nie ma coś tańszego ?? może zmienie zdanie na 150 w a nie 300 bo na to będę miał 400 zł

Skomentuj

Widac ze nie masz doswiadczenia. Kup uniampa.. serio napedzi ci te kolumny calkiem dobrze. W domu na pewno bedziesz zadowolony z SPLu a i na malej imprezce sobie poradzi. Tylko zrob porzadne skrzynki pod te glosniki.

Jaka jest tam zwrotnica??

btw.. faktycznie gratuluje pomyslu polecenia koledze ADSa do tych glosnikow... :roll:

Skomentuj

nie ma zwrotnicy tylko są 2 kondony (22 i 4,7 uF)

Skomentuj

nie ma zwrotnicy tylko są 2 kondony (22 i 4,7 uF)
                                i co one odcinaja? sredniaka od dolu i wysokiego od dolu? Nawet bez wyrownania SPL glosnikow :).... hm moze to tak kiepawo gra z racji zwrotnicy... ja bym zrobil na to choc symboliczna zwrotnice... a najlepiej sprzedal to w cholere i kupil cos porzadnego i dobranego ale jak nie chcesz to trzeba by policzyc jakas zwrotke chociaz teoretycznie bo to musi grac strasznie

aha a do tego uniamp 300zł i masz cala elektronike.. te kolumny ladnie ci napedzi

Skomentuj

myślę że powinieneś zacząć od odpowiedniego dobrania zwrotnicy i wzmacniacza wtedy raczej sub nie będzie potrzebny

Skomentuj

Gdzie można tego uniampa dostać i za ile ??? Było by coś z tego żeby go włożyć do jednej kolumny i do tej kolumny podłączyć drugą, źrudło i zasilanie?. nadał by się ten wzmak co mam teraz tylko po to żeby była regulacja basu, sopranu i głośności, ewentualnie na imprezach napędzał by jakieś małe 2way odsłuchowe ??

opłacało by się średniaki wymienić na 17-180 ???

pomoże mi ktoś zwrotnice zaprojektować ???

Skomentuj

uniamp, jeżeli się nic nie zmieniło kosztuje 300zł (końcówka, trafo, selektor z potkiem) u Irka z forum :wink:

Skomentuj

malyzmc, termin wykonania min 2 miesiące

Skomentuj

Czaruję...
                                        X