Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestawy 3-drozne, wstępne przemyślenia

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestawy 3-drozne, wstępne przemyślenia

Witam Szanowne Grono :)
    Planuję w niezbyt bliskiej przyszłości zrobić sobie kolumny głośnikowe. Ale niekoniecznie w tym roku
    Aktualnie mam Space 86', głośniki po regeneracji + wysokotonowe zmienione na GDWK 10/80/19 8 omów. Zwrotnice to też własna produkcja.
    Widzę, że wszyscy odradzają konstrukcje 3-drożne, i po bojach z moimi Space'ami nawet wiem dlaczego. Zastanawiam się, co może wyjść np. z takiej konfiguracji:
    GDN 20/80/2 + GDM-14-150-8-SCX + GDWK 10/80/19 (co bym nie zbudował, wysokotonówki chcę wykorzystać, Space'ów i tak już nie sprzedam, choćby ze względu na zniszczone obudowy).
    1. Klasyczne pytanie, co o tym sądzicie?
    2. Jakie mogą być alternatywy, jeśli chodzi o przetworniki? Bo koszt tych głośników byłbym akurat w stanie przełknąć. Jeśli chodzi o koszt reszty, nie rozmawiajmy o tym, kondensatory mogą być w większości elektrolityczne a cewki nawinę sobie sam, co do obudów jeszcze nie wiem. Nie chiałbym dużych obudów, ale 30 litrów jakoś przełknę. Miałyby to być takie duże monitory podstawkowe/regałowe.
    Do jakiej muzyki? Nieważne, ma być w miarę liniowo. Do każdej.
    Cudów nie oczekuję, w Space'ach głównie denerwuje mnie podbicie na 115Hz potęgowane przez pomieszczenie, trochę mało niskiego basu i jakieś krzywe pasmo.
    Mam JIG-a i jakiś WM61 z alledrogo, niestety gorzej z dobrym pomieszczeniem do pomiarów w moim mieszkaniu, ale może coś by się udało pomierzyć.

3. Pytanie poboczne, myślę, że ktoś czytał książkę Jerzego Krajewskiego o głośnikach, są tam takie fajne wzory do liczenia zwrotnic. Pytanie brzmi, dlaczego elementy filtru środkowoprzepustowego obliczane są na podstawie częstotliwości środkowej filtru, a nie dwóch granicznych częstotliwości filtru?

P.S. Tak luźno temat rzuciłem, w ostateczności może po prostu skopiuję słynne Totemy (ten GDWK powinien się nadać). Ale wolę 3-drogi.

Zamieszczone przez ptolek
    Pytanie poboczne, myślę, że ktoś czytał książkę Jerzego Krajewskiego o głośnikach, są tam takie fajne wzory do liczenia zwrotnic
    OK ale policzona zwrotnica bez wykonanaych pomiarow jest niewiele nie warta.

GDN 20/80/2 + GDM-14-150-8-SCX + GDWK 10/80/19
    gdn 20/80 ostatnio podrozal tak ze jego cena jest po prostu smieszna. gdwk nie jest dobra kopolka szczegolnie za te kase no i nie masz do tego zwrotnicy... proponuje zebys zwiedzil dzial "gotowe projekty zwrotnic glosnikowych" gdzie masz zwrotke do 3way na stxach. stx22 akx podobno jest lepszy od tego tonsila 20/80 i do tego nie kosztuje teraz jak tonsil 160zł :lol: ale polowe tej kwoty. Kopolka w tym zestawie to pj stx'a ktora tez zagra conajmniej na poziomie tego tonsila ale za mniejsza kase.

Skomentuj

już przez chwilę miałem nadzieje że tonsil zaczął uczyć się na błędach - obniżył ceny i jakoś w ogóle wydawało się, że wychodzi na prostą... A tu zonk znowu ceny poszły w górę... 160zł za 20-80-2 to po prostu pomyłka.

Jeśli szukasz czegoś gotowego to tak jak napisał n_omyzs zestaw na STX'ach.

Jeśli chcesz zrobić coś oryginalnego to nie obejdzie się bez pomiarów i projektowania zwrotnicy - to niestety już więcej zabawy i dodatkowe koszta jeśli nie masz systemu pomiarowego.

Skomentuj

Pytanie 3 dotyczące wzorów do liczenia filtrów, ma cel czysto teoretyczny, w końcu są tu specjaliści od filtrów. Zresztą zawsze coś trzeba wstępnie policzyć, patrząc na charakterystyki.

Myślałem o tym stx GDN 22 AKX ale WinISD twierdzi, że przydałaby się nieco większa obudowa niż w przypadku GDN, co nieco mnie martwi.
        Niekoniecznie szukam czegoś gotowego. Chyba jedyne co pasuje do moich wymagań i mieści się w kosztach, to ta konstrukcja na STX-ach.
        Przeglądając forum widziałem coś na tych STX-ach ale wydawało mi się, że to nie był projekt robiony z pomiarami. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jeśli był pomiary, to proszę o linka, coś nie mogę się doszukać.
        W każdym razie jak mam się opierać na projekcie, który nie był pomierzony, to równie dobrze mogę zmienić głośnik wysokotonowy. Bo na pewno zostaję przy tym GDWK, który już mam, i jakoś nie wierzę, że będzie aż taka różnica jak zastąpię PJ stx-a moim Tonsilem.

Skomentuj

Bo na pewno zostaję przy tym GDWK, który już mam, i jakoś nie wierzę, że będzie aż taka różnica jak zastąpię PJ stx-a moim Tonsilem.
          To jest tak:
          - jak wepchasz pod ta ( http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 tu jest zwrotka a raczej byla - cos sie spartolilo hehe akurat ta zniknela moze ktos kto ma ten plik na dysku uploadnie?) zwrotnice tego tonsila to bedzie kaszka bo zwrota jest robiona i mierzona pod konkretne przetworniki.
          - tonsil nie slynie z dobrych kopolek niestety tak juz jest... tym bardziej aspekt ekonomiczny
          - pj nie jest drogie lepiej dac 50zł na 2 takie wysokotonowce niz sluchac kaszy bo zwrota jest pod inny glosnik i potem cos nie gra
          - tonsila zawsze mozesz na allegro spylic i kto wie czy nie drozej niz PJ o zgrozo

Myślałem o tym stx GDN 22 AKX ale WinISD twierdzi, że przydałaby się nieco większa obudowa niż w przypadku GDN, co nieco mnie martwi.
          Pokaz symulacje.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
            gdn 20/80
            ile razy prosilem zebyscie podawali pelne nazwy? GDN 20/80 a GDN 20/80/2 to zupelnie inne glosniki!
            stx22 akx
            SCX!
            jak juz wspomnialem niema GDN 22 AKX ;]
            a co do SCXa to podobno potrzebuje nawet minimalnie mniejszej obudowy niz tonsil
            Przeglądając forum widziałem coś na tych STX-ach ale wydawało mi się, że to nie był projekt robiony z pomiarami. Nie mogę teraz tego znaleźć. Jeśli był pomiary, to proszę o linka, coś nie mogę się doszukać.
            mierzone przez profesjonaliste na profesjonalnym sprzecie
            http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 (szukaj od dolu)
            jakoś nie wierzę, że będzie aż taka różnica jak zastąpię PJ stx-a moim Tonsilem.
            oj zdzwiwilbys sie. ten STX jest lepszy niz wszystkie tonsile jakie mialem ;]

moja propozycja. kup GDN i GDM STXa, zrob wstepnie ta zwrotnice i ewentualnie skorygujesz tlumik dla GDWK

[ Dodano: 2008-09-21, 21:32 ]
            cos sie spartolilo hehe akurat ta zniknela moze ktos kto ma ten plik na dysku uploadnie?
            czasami tak imageschak ma - pojawi sie samo pozniej

Skomentuj

Na wstępie chciałbym przeprosić za bezmyślne powtarzanie skrótowych i nieprawidłowych nazw głośników, wczoraj miałem takie problemy z internetem, że nawet strony Stx-a nie mogłem otworzyć i sprawdzić.
              Zamieszczone przez Pawel S.
              moja propozycja. kup GDN i GDM STXa, zrob wstepnie ta zwrotnice i ewentualnie skorygujesz tlumik dla GDWK
              To mi się podoba :) Patrząc na charakterystyki obu głośników to faktycznie GDWK-10-200-8-PJ lepiej przetwarza niższe pasmo, może wystarczy więc jak obniżę troszkę częstotliwość podziału dla GDWK 10/80/19 (chyba, że już jest mała, dalej nie ładuje mi się schemat zwrotnicy). Faktycznie GDWK 10/80/19 nie powalił mnie na kolana ale po przesiadce z regenerowanych czym popadnie GDWK 7/50 nie jest źle.

Patrząc w źródło tej strony: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 w ogóle nie widzę linków do schematu tej zwrotnicy, to chyba nie wina imageshack.

Dołączam symulację obu głośników niskotonowych:

Wygląda na to, że po prostu STX ma wyższe FS i tak to jakoś wychodzi.

Skomentuj

Patrząc w źródło tej strony: http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530 w ogóle nie widzę linków do schematu tej zwrotnicy, to chyba nie wina imageshack.
                STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ
                ;]
                cos dlugo sie nie ladujue wiec sam zaladuje na nowo

Dołączam symulację obu głośników niskotonowych:

Wygląda na to, że po prostu STX ma wyższe FS i tak to jakoś wychodzi.
                zmien zakladke na SPL - tam dopiero sie porownuje 2 rozne glosniki

Skomentuj

Może moje zdanie nie ma wielkiego znaczenia tak jak użytkowników z doświadczeniem ale jeśli chodzi o niedrogą 3-drożną konstrukcję to śmiało mogę polecić STX GDN 22 140 8 SCX + GDM 14 150 8 SCX + PJ. Sam mam takie kolumny i jestem zadowoloy :wink: Jeśli byś mieszkał bliżej to byś mógł wpaść posłuchać ale z Krakowa ciut drogi do mnie jest :roll:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    Sam mam takie kolumny i jestem zadowoloy :wink: Jeśli byś mieszkał bliżej to byś mógł wpaść posłuchać ale z Krakowa ciut drogi do mnie jest :roll:
                    Hmm z odsłuchu chyba zrezygnuję ale dzięki za dobre chęci :wink: Powiedz tylko ile litrów mają komory dla głośników?

Widzę, że sporej cewki potrzebuję, 4,7mH. Hurtownię drutu mam pod nosem ale chyba lepiej dać rdzeniową :grin:

Małe pytanie poboczne, praktykował ktoś używanie bezpiecznika w szeregu z głośnikiem wysokotonowym? Czy takie zabezpieczenie jest skuteczne? Bo czasem serwisuję wzmacniacze i zdarzają się wzbudzenia (tak spaliłem ostatnio GDWK 7/50).

Skomentuj

PJ nie ma komory, GDM ok 1-2l, GDN ok 27L. Podane objętości mogą się trochę różnic od rzeczywistej bo kolumny mają już ok roku i nie pamiętam na jakiej wysokości mam poprzeczkę wstawioną... Cewki chcesz sam nawijać? Nie lepiej zamówić wszystkie elementy do zwrotnicy z polinku? (świetna firma nawiasem mówiąc :mrgreen: )

Skomentuj

Widzę, że sporej cewki potrzebuję, 4,7mH. Hurtownię drutu mam pod nosem ale chyba lepiej dać rdzeniową
                        czy naprawde az tak bardzo ci sie nudzi? kupisz gotowca z polinka i po sprawie ;] przeciez wcale az takie drogie nie sa...
                        Małe pytanie poboczne, praktykował ktoś używanie bezpiecznika w szeregu z głośnikiem wysokotonowym? Czy takie zabezpieczenie jest skuteczne? Bo czasem serwisuję wzmacniacze i zdarzają się wzbudzenia (tak spaliłem ostatnio GDWK 7/50).
                        zarowki sie stosuje - irek kiedys wyjasnial ich dzialanie. a wysokotonowki najczesciej sa palone przez zla zwrotnice lub przez przesterowany wzmacniacz

Skomentuj

czy naprawde az tak bardzo ci sie nudzi? kupisz gotowca z polinka i po sprawie ;] przeciez wcale az takie drogie nie sa...
                          No policzyłem sobie trochę. Jakbym nawijał drutem 1,5mm to wyjdzie 30zł za drut, a w Polinku w tej cenie mam cewkę rdzeniową o mniejszej rezystancji... Hmm gdybym miał odpowiedni rdzeń to bym się nie zastanawiał, tylko nawijał, ale nie za bardzo mam więc pewnie zamówię. Chyba, że poświęcę jakiś transformator (chyba może być rdzeń z blach, widziałem coś takiego w jakiejś hi-endowej konstrukcji, oczywiście otwarty rdzeń, sama literka "E")
                          zarowki sie stosuje - irek kiedys wyjasnial ich dzialanie. a wysokotonowki najczesciej sa palone przez zla zwrotnice lub przez przesterowany wzmacniacz
                          Że żarówki się stosuje to ja wiem, ale trudniej dobrać odpowiednią żarówkę niż bezpiecznik. Żarówka ma tą przewagę, że nie trzeba jej w razie czego wymieniać. Dobra to najwyżej sam wypróbuję na tym GDWK 7/50, który mi został, kto się wcześniej spali, bezpiecznik czy głośnik :twisted:

Skomentuj

Chyba, że poświęcę jakiś transformator (chyba może być rdzeń z blach, widziałem coś takiego w jakiejś hi-endowej konstrukcji, oczywiście otwarty rdzeń, sama literka "E")
                            sa cewki na rdzeniach zelaznych - wlasnie do wiekszych mocy
                            Dobra to najwyżej sam wypróbuję na tym GDWK 7/50, który mi został, kto się wcześniej spali, bezpiecznik czy głośnik
                            daj malutkie bezpieczniki to zobaczysz

Skomentuj

Nie wiedziałem, że bezpieczniki tak ładnie się świecą :). Stwierdzam, że bezpiecznik spełni swoją rolę.
                              Wstępnie projekt wygląda jak w załączniku. Jedyny problem, to taki, że nie będę miał gdzie tego postawić w pokoju. Może powieszę na ścianie do góry nogami, żeby mieć wysokotonówki w pobliżu wysokości uszu? Wiem, że wieszanie głośników na ścianie to pewnie dla was barbarzyństwo, ale i tak będzie lepiej niż teraz - Space 86' gdzieś na półce pod sufitem. A kiedyś może się coś przemebluje.
                              Załączone pliki

Skomentuj

kopulke masz zle przykrecone w projekcie hehe :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  kopulke masz zle przykrecone w projekcie hehe :razz:
                                  Bo w Paincie wygodniej było wklejać jak miałem kolumne w poziomie i potem obróciłem i to przez to. No i niskotonowy jest oświetlony z lewej a średniotonowy z prawej :)

Jeszcze jedno pytanie, myślę, czy zamawiać już te głośniki czy się nie spieszyć. Podrożeją, potanieją, znikną z oferty, a może nikt tego nie wie?
                                  No i to rozmieszczenie głośników, mam nadzieję, że zwrotnica była mierzona w podobnej konfiguracji?
                                  Nie wykluczam, że kupię w końcu też tego wysokotonowca STX, no i pewnie spróbuję zrobić jakiś pomiar przy użyciu SW + mikrofonu + laptopa.

Skomentuj

Raczej nie potanieja :P... to dosc tanie glosniczki :)

Skomentuj

No i to rozmieszczenie głośników, mam nadzieję, że zwrotnica była mierzona w podobnej konfiguracji?
                                      niejestem pewien bo nie rozmawialem o tym z irkiem ale raczej niskotonowy byl pewnie troche odsuniety (monitor + skrzynka na sub pod spodem)

Skomentuj

Zrobiłem już jedną cewkę do zwrotnicy:

Jeszcze tylko pomiar i korekta ilości zwojów :)
                                        Pozostałe 2 cewki to już pikuś, cewka do głośnika średniotonowego może mieć duży opór więc cienki drut i nieduża cewka wystarczy, a do wysokotonowego rezysantcja cewki chyba wystarczy będzie rzędu 0,5 oma.
                                        Tylko czemu ja najpierw robię zwrotnice a potem będę głośniki kupował? :)
                                        Robiłem ostatnio próby pomiarów przy pomocy SW no i klapa. Albo moje Space 86' mają nierównomierność charakterystyki rzędu 25dB, albo coś nie tak z pomiarem
                                        Może mikrofon pomiarowy jest do niczego? Nie bardzo mam jak to sprawdzić. Trudno, najwyżej nie pomierzę. W końcu po to chce wykorzystać gotowy projekt.

[ Dodano: 07 Sty 2009 06:47 ]
                                        Może powinienem założyć osobny temat, ale napiszę tu.
                                        Z racji, że paczki 28-30 litrów wydają się być za duże do mojego pokoju, postanowiłem się zastanowić jednak nad czymś 2-drożnym, mniejszym.
                                        Założenia są takie:
                                        - zejście lepsze niż moje regenerowane Space 86', których f3 z symulacji to okolice 70Hz, w praktyce może troszkę mniej bo dałem sporo wytłumienia. Czyli chciałbym f3 w okolicach 55Hz.
                                        - objętość paczki nie więcej niż 15 litrów
                                        - cena do 250zł za głośniki niskotonowe, jeżeli trzeba do dołożę na STX PJ jako wysokotonówki, jeśli nie trzeba to chciałbym wykorzystać tego GDWK 10/80/19
                                        Myślałem o STX GDN 15-100-8-AKX + mój GDWK lub od razu kupie PJ-ke i porównam. Jakieś alternatywy?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X