Ale średniak i woofer niesie za sobą konieczność konstrukcji przeważnie bardziej rozbudowanej zwrotnicy, to też jest jedna z przyczyn czemu powstają MTM'y.
wsumie mam tyle samo kasy co opiola, 2k na wszystko z czego 1100zł na głosniki, czytajac tutaj opinie o mtm'ach nasuwa mi sie mysl czy warto...
jedni mowia tak drudzy tak ciezko sie to czyta...
próbowalem juz nawet zrobic mdt 29 + mds08 tylko niewiadomo jaki sredniak 12-15 cm... w klasie sredniej chyba niema sredniakow albo sa tanie hooooyowe albo drogie hiendy za 150euro/sztuka...
Dziwne jest to ze majac 1100 na glosniki niemozna nic fajnego znalezc, w tej kasie juz by sie przydał 3 way , jak duzy pokoj, jak mały to dobry 2 way.
Kazdy tylko pisze ze mtm BLE BLE BLE BLE, prosze zeby te osoby zaproponowaly 3 way w takim razie w tej cenie który pobije ten mtm na basie i w srednicy (ilosc detali/jakosc nie głosnosc)
Ciezko jest chyba dobrać cos fajnego, adekwatnie fajnego wzgledem kasy w klasie sredniej.
W lowendzie zawsze mozna polecic jakiegos arna czy visatona, w hiendach posypaly by sie scany i seas-excel ;p
Nie kazdy ma 5k na glosniki niestety.. jakby moj ojciec byl biznesmenem z wawy to bym pewnie nawet nieinteresowal sie DIY, ja zainteresowalem sie DIY po to zeby np za 2000zł zrobic zestaw ktorego zadne stereo sklepowe niepobije w tej cenie i wyzszej, chyba po to jest diy + przyjemnosc z tworzenia ;]
spytam inaczej ;p
Czy za cene 2000zł mozna zrobić zestaw który dla zwykłego wyjadacza chleba bedzie poprostu koncem przygody z audio, zestaw na LATA, jestescie wstanie wskazac taki projekt? :p , czy poprostu to jest za niska cena by cos takiego stworzyc.. te dryady fajnie wygladaja, ten spl rzeczywiscie cos niski, niewiem jak to gra, ale aluminium chyba troche ostro gra, w spokojniejszych kawalkach moze narzucac sie... chociaz ja sie tam nieznam :P
i sadzisz ze te peerlesy zagraja ladniej niz m18wh?, a wracajac do ludzi ktozy polecaja driady, czy ktokolwiek slyszal ta konstrukcje albo chociaz tego sredniaka? bo niema sensu cos polecac co niejest wogole sprawdzone ;], niekazdy ma kase zeby testowac przez 2 lata, robiac co chwila nowe zestawy
czy lepsze niż m18wh ? nie wiem, nie słyszałem m18wh. HDSy słyszałem - brzmienie jest ostre ale wyraźne, przejżyste, czysta średnica. Mi się bardzo podoba (rock, metal - progress i klasyka). Jeśli przyjdzie mi zmieniać skrzynki (tylko jeśli moje 17m2 zwiększy się do min 30m2 :wink: ) to padnie właśnie na HX2 (obecnie mam HDS134+DX25).
jakieś argumenty ? bo to że takie konstrukcje powstają to ja wiem , tylko co z tego ?
Argumenty juz podali koledzy czesciowo.
No i jak sie robi glosniki do kina to ciesko centralnego zrobic ja jednym niskosredniaku , a z czego co na tym forum "fachowcy" ponic wszystkie glosniki do kina powinny byc taki same co wg mnie jest naciagane.
napiszcie co sadzicie ;p moze do tego auruma tez mdsa dodac jak by bylo malo basu ?
jak ten aurum wypada przeciwko m18wh, moze ktos cos wiecej napisac?
pozdrawiam ;]
Mało kto miał styczność z tymi głośnikami co podajesz, bo przecież one tanie nie są żeby sobie je kupować i brać na testy. Tego głośnika Aurum Cantus AC-165 choć nie chce się wypowiadać w imieniu innych pewnie nikt na forum nie słyszał. Dlatego nie oczekuj, że powiemy Ci "no pewnie to zestawienie zagra super na lata". Diy to jest też trochę ryzyko, jeśli chcesz coś pewnego, to albo szukaj osób które zrobiły projekty, które Ciebie interesują i posłuchaj ich - innego wyjścia po prostu nie ma. HX2 parę osób ma, M18WH + MDT29 też, jest jeszcze 2xKEP + XT19/seas. W Akkusie też jest wystawionych parę konstrukcji, do których w zestawie dostajesz profesjonalnie zaprojektowaną zwrotnicę. Robisz tylko do tego budy takie jakie Ci pasują. Podobnie jest z Akustykiem, ale nie wiem czy można posłuchać u nich promowanych projektów- możesz się z nimi skontaktować to się dowiesz.
Piszę ten cały wywód, bo szukasz sprawdzonej konstrukcji na lata (podejrzewam pierwszej i ostatniej), więc najlepiej zrób któryś projekt, bądź nim zachwycony i na dodatek niech Cie nie kusi słuchać innych kolumn, aby czar nie prysnął :).
Ale jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia. Praktycznie każda z obecnych tutaj osób Ci to potwierdzi.
1. no ok a kto moze napisac cos o mdt 29 w porownaniu do t-9950 ushera?
roznice sa dosc duze, na tyle ze warto dolozyc na ushera? czy jednak niesa az tak zauwazalne, prosze o odpowiedz.
2. Jak ktokolwiek cos wie o aurum cantusach a glownie model ac-165 prosze tez o odpowiedz
3. i czy warto iść w 3 way z mds'ami 08 czy aurumy maja dosc basu jak na pokoj 23m2
Niezakladam nowego tematu dlatego ze budzet opioli i moj jest taki sam, byc moze jego zainteresuje rowniez ten projekt
Ja jestem na 80% zdecydowany na sunflowers. Przedemną jescze AudioShow 2008, może tam dostane oświecenia i zrobie coś innego, ale raczej za dzień dzisiejszy zostaje przy 3-Way. Lubie dobry, nisko schodzący, mocny bas(ale nie tylko), a to konstrukcje dwu-drożną raczej wyklucza, chyba że jestem w błędzie to poprawcie mnie. Sub odpada, jakoś nie mam przekonania do takiego rozwiązania. Spojekt podany przez Syriusa też mi się wydaje ciekwy, ale ten od mor der siur jest "orginalniejszy" inaczej mówiąc inny niż wszystkie.
Cieszę się, że zdecydowałeś się to zbudować, bo ten projekt prezntuje trochę inna filozofię budowy sprzętu do produkcji dźwięku. Jednak szukanie na siłę czegoś oryginalnego często prowadzi w ślepą uliczkę - sam nieraz to przerabiałem. Waeto zawsze tuż przed podjęciem decyzji wymyślić sobie alternatowę w ramach budżetu, żeby zaobaczyć czy podjęliśmy dobrą decyzję. To czesto też pomaga uświadomić sobie czego tak na prawdę szukamy.
NIE :!: wszyscy tylko czytali dobre opinie na zagranicznych forach :mrgreen:
np. tutaj masz porownanie roznych przetwornikow http://translate.google.pl/translate...26hs%3DZQ0ecie
w artykule "Aktualna kierowcy testów" :wink:
http://www.madisound.com/catalog/index.php?cPath=35
tutaj jest duzo zestawów 2way, i 3 way , sa projekty zwrotnic i bud, glosniki mozna zamawiac z ac, a reszta polink
ja jestem zainteresowany eton 2 way
ETON 25SD1
ETON 8-800/37 HEX
o tweeterze czytalem ze jest super, ponoć 95% jakosci z ss 9700, niewiem na ile to prawda, tak czytałem, wczesniej kosztował 80 euro sztuka, teraz w ac jest za 41 chyba.
O wooferze nic niewiem, to jest 20cm wiec niewiem jak by to grało na srednicy, wiem tylko tyle ze w artonie ten glosnik jest za 780zł / szt a w AC 106 euro sztuka, razem ta konstrukcja wynosi 1200zł + prosta zwrotka + budy, mysle ze akurat do 2k
jedynie znalazlem jakis filmik na youtube na tym zestawie http://www.youtube.com/watch?v=cmQ61bMtLyg
Jak by ktos cos wiedzial ogolnie o etonach prosze o odpowiedz
Skomentuj