Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

XLS12 pierwsza krew

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

XLS12 pierwsza krew

w weekend odstalem ten glosinik zalatwil mi go kolega razem z herzem es300 troche wyszlo taniej

pierwsze wrazenie glosik potezny! samo zawieszenie robi wrazenie i jego rozmiary magnes tez wielki i ciezki
    kosz odlany prawie perfekcyjnie chodz dopatrzylem sie kilku niedorobek a przy pomiarze suwmiarka(zapomnialem jak sie to pisze) znalazlem 1 mm odchyly (no co jak sprawdzac to do konca)
    glosik ma bardzo fajnie rozwiazane chlodzenei cewki i sama strukture kosza
    same kabelki doprowadzajace sygnal do cewki robia wrazenie ogolnie widac za co sie placi
    ps obstawialem ze glosik w fizycznym nacisku bedzie troche sztywniejszy ale to fs musi sie skads brac w przypadku pomiarow wyszl y mi wyniki kosmiczne nie wiem czmu podejzewam ze jig musial sie popsuc w piwnicy mam duza wilgoc moze sie cos popsulo niebawem cos zamieszcze

do zasilenia posluzyl panel na p300 + filtr 40-120 hz subsonic na 20 hz
    trafo ma kolo 550 W wiec o braku mocy ni ma mowy

budy dwie 35l closed i okolo 60 l BR strojenie na 25-30 hz (kanal 9 cm)

wrazenie odsluchowe pozwole podzilic sobie na dwie czesci"

kino:
    czegos takiego nie slyszalem bas jest niesamowicie miekki niski te 25 hz przy f3 to wg mnie jest czestotrliwosc pracy normalna a moze i zchodzi nizej oczywiscie w budzie BR bw kinie slychac nawet jak bomba wpada do domu by potem ja rozwalic wybuchy wystrzaly to cos niesamowitego i u mnie powodowalo stany niemal ze porownywalne z upojeniem
    takiego basu nie slyszlaem nigdy (niestety przy duzcyh glosnosciach pojawiala sie kompresja i dziwne dzwieki moze i BR za mały albo wzmak nie wyrabial)
    a glosnik wymaga wpapowanai w niego duzzzoooooo Watow (duzy skok robi swoje)
    podsumowujac bas jest miekki wrecz otula sluchacza wybrzmiewa zawszad powoduej mrowienie calego ciala pozatym glosik wyglada pieknie jak osiaga duze wychylenia

muzyka stereo
    zestawik zagrl z kolumnami avanca DANA i amplitunerem marantza
    bas jest zawszad poprawny miekki ale naprawde muza nie potrafi wyciagnac z niego maxa glosik ma zapas gra miekko przekazuje duzo ale nie sposob oprzec sie ze czegos brakuje brzmienei jest nadmiar poprawne alenic ponadto bas jest miekki ladnie pulsuje ale brak mu takiego wykopu nie ot ze buczy czy cos ale ostatnio w ucho wpadl mi inny tym brzmienia wiec moze jest to wynikiem tego ale uwazam ze wkladajac odrobine serca efekt ten mozna uzyskac przy uzyciu sls 12 + dobry wzmacniacz i przecyzyjna obudowa
    (moje zdanie) a i roznica bedzie niewielka jednak przegladajac strone akustyka natrafilem na takie stwierdzenie
    "Do powstania głośników XLS skłoniły konstruktorów Peerlessa wyzwania stawiane przez najpoważniejsze instalacje kina domowego, a nie potrzeby systemów odtwarzających tylko muzykę. W warunkach „domowo-muzycznych” aż takie możliwości nie są potrzebne, choć z pewnością nie zaszkodzą..."
    i jak mam byc szczery zgadzam sie z tym w 200 %

podsumowujac
    Glosnik rewelacyjny do kina nie ma konkurencji bas niski bez buczenia duzdnienai wszystko brzmi miekko otula sluchacza wrecz usypia
    muzyka hmm brzmienie poprawne bas niski ale wg mnei za plowe mozna zagrac podbnie

przemyslenia
    moze wynik byl by inny gdyz producent przewidzial go z membrana bierna ale niestety nie stac mnie obecnie na taki dodatkowy zakup pozatym nie bylo to wymagane
    moze i obudowa nie byla do konca super bo te 22 mm mogly okazac sie za slabe i po dopracowaniu sie cos zmieni czas pokaze skoncze go za tydzien wtedy napisze

hm.....nie uwierze puki nie uslysze....
    a tak serio to z przyjemnoscia bym po\sluchal takiego suba...jestem, pelen zazrdrosci

Skomentuj

LUKASZ:
      chcialbym sie zapytac czy suba kupiles dla siebie czy zeby komus cos zmatowac ??
      a ogolnie zazdroszcze.... chcialbym go posluchac.... chlip, chlip...

Skomentuj

glosnik kupilem dla siebie ale z mysla o klientach i jak zwykle bywa klient juz jest

[ Dodano: 2004-10-25, 23:04 ]
        ps mi brzmienie xlsa nie odpowiada wiec i tak dlugo by u mnie zabwil

Skomentuj

hehe ty to masz dobrze.... ;]
          pozdrawiam

Skomentuj

kinie slychac nawet jak bomba wpada do domu by potem ja rozwalic wybuchy wystrzaly to cos niesamowitego i u mnie powodowalo stany niemal ze porownywalne z upojeniem

jak gra miekko to gubi szczegóły, czy pomyliłem pojecia???????

Skomentuj

jak gra miekko to gubi szczegóły, czy pomyliłem pojecia???????
              to jest zalozenie ogolne czy do konkretnego wooferka

Skomentuj

do tego i ogólnie

Skomentuj

To brzmienie na materiale kinowym oceniałeś w jakiej obudowie?

Skomentuj

ditomek, w obudowie 60 l BR

aryan, nie zgodze sie z toba to wszystko zalezy od glosnika nie ma zasady
                    a sls gra miekko ale szczegolow nie gubi jest bardzo szczegolowy zreszta w opisie napisalem

[ Dodano: 2004-10-26, 09:15 ]
                    ps ja ten glosik odnosze do jakiegos tam idealu niech ktos nie proboje porownywac go do alfredow czy tesli

Skomentuj

A jak gra ten głosnik w małej closed?

Skomentuj

dusi sie nie moze osiagnac duzych wychylen do jakich ejst stworzony to poprostu nie srodowisko pracy tego wooferka

Skomentuj

Też chciałbym mieć takie cacko. Narazie pozostaje mi sluchać eeeee czytać.

Skomentuj

[quote="LUKASZ"]ditomek, w obudowie 60 l BR

aryan, nie zgodze sie z toba to wszystko zalezy od glosnika nie ma zasady
                            a sls gra miekko ale szczegolow nie gubi jest bardzo szczegolowy zreszta w opisie napisalem

Lukasz czy Ty czasami sam sobie nie przeczysz?Bo takie wrażenie odnosze ,raz tak gadasz raz tak,zdecyduj sie wreszcie.
                            PZDR

Skomentuj

UMBERTO LUKASZ to zalezy od głosnika:
                              HERTZ gubi i gra miekko
                              Beyma nie gra miekko i nie gubi
                              xls gra miekko i nie gubi
                              ALPHARD tez nie gubi

Skomentuj

Aryan :)! Trafiłeś w sedno!Krótko mówiąc panuje zasada-co moje to cool,co nie moje to shit!!!Paranoja!
                                PZDR

Skomentuj

a ja wole STX

Skomentuj

ps z xlsem przyszedl takze herz :)
                                    jan ie podniecam sie tym ze ot jest xls czy jakis inny herz oceniam jak gra nasluchalem sie juz troche juz i mam porownanie
                                    widze ze nasteopnym razem podaruje sobie oceny bo to i tak nic nikomu nie daje liczy sie ze to xls
                                    kazdy chali to co ma ajak ktos chce napisac cos innego jest bombardowany

Skomentuj

Lukasz myślałem że sie postarasz i zrobisz mały wykład nad zależnością konstrukcji przetwornika do charakterystyki przenoszenia i zachowania w impulsie...Przecierz są jakieś masy,jest długość cewki a w końcu to i siła pola magnetycznego.Nie jestem teoretykiem ale widze że tutaj panuje głupia zasada,jeden nadaje a wszyscy przytakują.A jak ktoś sie wychyli no to sie go kasuje.Nie podoba mi sie to.A z tym XLS-em przeginasz,jak Ci beyma super grała w closed to jakim sposobem XLS sie dusi?Co,Xmax ma 0,5m?Przystopuj bo sie zapędzasz.
                                      PZDR
                                      P.S.
                                      Hertz zeżarł Beyme i dlatego sie jej pozbyłem.

Skomentuj

Chłopaki każdy ma prawo do wypowiedzenia swojego zdania i niech tak zostanie. Dla jednego głośnik gra tak dla drugiego inaczej bo każdy ma inny słuch i tyle. Pozdro i nie kłócić mi się tutaj więcej

Skomentuj

Czaruję...
                                        X