Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton w170 S skąd taki rezonans ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton w170 S skąd taki rezonans ?

Witam

Zastanawia mnie pomiar niezaleznych glosnikow Visaton W170S, jeden to wersja 4 ohm moja a druga kolegi z forum [8 ohm] ktory udostepnił mi swoj pomiar, na obu widac spore zapadniecie u mnie na 1khz, u kolegi na 1,3 khz, czym jest to spowodowane ?????? wedlug charki producenta tego nie ma, skad sie to wzielo w obu glosnikach ? moze ma ktos pomiar onaxis lub nearfield na ktorym tego nie ma .. co jest grane?

Niestety mam złe wieści. Ta zapadłość to łamanie się membrany z powodu złego kąta prowadzenia jej promienia. Może powstać pytanie, że tego we wcześniejszych egzemplarzach nie było ale teraz może dostawca zmienił kąt albo np. ipmpregnację w przypadku membran celulozowych lub z włókien syntetycznych. Niestety nie zmienisz tego faktu we własnym zakresie, pozostaje tylko reklamacja.
    Ta druga zapadłość to efekt złego kąta lub nieodpowiedniego kleju na łączu membrana-kopułka. Trochę dziwne, że takie głośniki bez kontroli powyższych problemów idą w świat.

Skomentuj

zapodaj wykres impedancji w obudowie i w wolnej przestrzeni.

jeśli pomiar jest w obudowie to sprawdź czy przypadkiem nie masz jakiegoś wymiaru około 34cm (albo pochodny)

Skomentuj

W sumie to nearfield głośnika tej wielkości nie jest już wiarygodny przy 1kHz.

Skomentuj

teraz mnie zagiąłeś... :sad: fragment skąd masz takie informacje ? jestes pewien tej wady ?

Sound, moj glosnik jest w obudowie TL, jeszcze nie skonczylem konstrukcji stad dziwny wykres impedancji, szukalem wymiaru odpowiadającego za dlugosc fali jednak takowego nie ma pozatym nawet przy bardzo silnym tlumieniu to nie znika ani nie zmniejsza się, co Ciekawsze zdjalem boczna scianke zrobilem pomiar i... jest to samo :/ ponizej impedancja w obudowie oraz pomiar glosnika bez bocznej scianki.

mkul, nearfield jest wiarygodny tylko pomiar ma gorszą rozdzielczosc w tym pasmie gdzie mozna zmierzyc juz onaxis, widze ze u Ciebie na onaxisie tego nie ma, kiedy kupowales glosnik ? ja dodam od siebie ze kupowalem w greltonie jakies 3 miechy temu.

Skomentuj

Rfck moje są dość stare mogą mieć koło 2 lat, BTW T/S też się kompletnie nie zgadzają, fs koło 60Hz Qts też sporo większy, warto je pomierzyć dokładnie przed projektowaniem obudowy.

Skomentuj

az sie boje mierzyc t-s swoich, wygrzewaja sie juz ze 3 tygodnie, zmierze i sie przeraze ;]
              czekam na odzew innych ;-)

Skomentuj

Nie na temat...
                Zamieszczone przez Rfck
                az sie boje mierzyc t-s swoich, wygrzewaja sie juz ze 3 tygodnie, zmierze i sie przeraze ;]
                Już pora, wyjąć kota z wora :lol:

Skomentuj

oto parametry zmierzone, VAs o 10 litrow wieksze , qts wieksze o 0,2 oraz fs o 5 hz co sądzicie ?

[ Dodano: 2008-10-01, 00:17 ]
                  dodam że Vas = 29,5 litra , tutaj niechcacy wkleilem pomiar przed obiczeniem vas.

Skomentuj

widać że coś się tam przy 1k dzieje powiększ fragment pomiaru free air i w budzie dla 1k i daj z wygładzanie 1/16 oktawy i bez (skala do 6 ohm tak żeby dokładnie było widać te 1k)

widać że dla 5k też jest jakiś syf
                    oczywiście pomiar impedancji

zmierz jeszcze charkę zupełnie bez budy

parametry bez tragedii w sumie to niewiele to zmienia dla głośnika bo parametry "natywne" czyli BL i MMS są podobne zmieniło się CMS które pociąga za sobą parametry wtórne jakimi są VAS Qes i Qms a także Fs

Skomentuj

Pomiar mojego Visatona w wersji 8 Ohm (ten u gory):

Skomentuj

SOundWave gdzie widzisz mms ?? a TM to ja sam wpisałem, nawet nie wiem w jakich jednostkach mierzy SW,

Wklejam charki o ktore prosiles, dodatkowo zblizenie na te 5 khz

i te 5 khz

charke w obudowie bez bocznej scianki juz zamiescilem wyzej, i wydaje mi sie ze obudowa nie miala juz wplywu na ten dołek... moge jak potrzeba wykonac w ogole bez obudowy.

Skomentuj

To jest rezonans obudowy, obaj macie pewnie różne budy stąd rózne miejsca rezonansu.

Rezonanse są bardzo dobrze widoczne właśnie na pomiarze nearfield.
                          Wykonaj pomiar onaxis i pewnie reoznans osłabnie lub całkiem zniknie. Trzeba po prostu lepiej wytłumić paczke .

Skomentuj

Yoshi w takim razie jakie jest wytlumaczenie tego ze skrzynka jest upchana watoliną ? a pozatym po odjęciu bocznej scianki nadal wystepuje taki rezonans ??

Skomentuj

Troszkę się pobawiłem tą kolumną, widać z wykresu, że fala powstaje pomiędzy górną, a dolną ścianą, pomiędzy którymi jest u mnie nieco ponad 30cm, z pomiarów wynika, że dodatkowe tłumienie ścianek różnymi materiałami nie przynosi zbytniej poprawy, być może gdyby pomiędzy nimi rozrzucić coś efketywniej tłumiącego coś by się zmieniło, jeśli nie to pozostaje bardziej przemyślana i skomplikowana budowa wnętrza paczki :neutral:

Skomentuj

IMHO: wystarczy dostawić choćby małą, na samym dnie/górze ściankę ustawioną pod kątem. 20..30 stopni powinno wystarczyć.

Skomentuj

Wnętrze mojej kolumny nie ma zadnego kąta prostego , nad wysokotonowym są skosne płyty, na załamaniu tunelu również, tłumienie bardzo solidne, chyab jest to wina samego głośnika, zmierze glosnik bez obudowy calkowicie freeair, powstanie takiego rezonansu wykluczy obudowę.

[ Dodano: 2008-10-05, 11:42 ]
                                  chciałbym odświeżyć temat, który pozostal bez odpowiedzi a przeciez tylu speców na forum!

[ Dodano: 2008-10-05, 12:09 ]
                                  Przegladałem allegro natrafiłem na głośnik STX'a z podobnym przebiegiem charki i impedancji jak moj visaton, wklejam link

STX

[ Dodano: 2008-10-05, 15:53 ]

Oto charakterystyka głośnika zmierzonego BEZ OBUDOWY, jak widać jest dalej tak samo, czy taki pomiar możę być podstawą do reklamacji ?

Skomentuj

No ten pomiar wyklucza wpłw obudowy na taki stan rzeczy, ale może po szukać przyczyny w dokonywanym pomiarze a maniwice chodzi mi o umejscowienie głośnika, pomieszczenie... itp,itd a powiedz mi dokonywałeś juz jakieś inne pomiary... i miałeś taki sam problem ??? moze wina systemu pomiarowego a nie samego głośnika.

Zamieszczone przez Rfck
                                    czy taki pomiar możę być podstawą do reklamacji ?
                                    Wydje mi sie że raczej nie wyzglednią tobie tego a to dlatego że mogą właśnie sie wykręcic tym ze dokonywane pomiary są całkiem innymi systemami pomiarowymi.. i wiele innych rzeczy napewno by wymyślili, raczej cieżko takiej firmie udowodnoć wade głosnika w inny sposób tylko wtedy taką usterkę uwzglednią jak bedzie wada mechaniczna... do za obserwowania gołym okiem, takie jest moje zdanie, chodz spróbować oczywiście można :mrgreen:

A o to moje T-S tego głośnika ale wersji 8 ohm jak widac także nie pokrywają sie w 100% z tym co jest u producenta.

Skomentuj

No ten pomiar wyklucza wpłw obudowy na taki stan rzeczy, ale może po szukać przyczyny w dokonywanym pomiarze a maniwice chodzi mi o umejscowienie głośnika, pomieszczenie... itp,itd a powiedz mi dokonywałeś juz jakieś inne pomiary... i miałeś taki sam problem ??? moze wina systemu pomiarowego a nie samego głośnika.
                                      System jest ok, mierzylem w tym samym czasie 2 inne glosniki, alpine swe1043 i visaton t200 i takich rzeczy nie było, pomiar byl czysty.

Co do parametrow to są zblizone do moich a do producenta to im daleko, ja nie wiem co oni za szajs sprzedają teraz... pisalem do greltona ale od 3 dni nie mam odpowiedzi a jak kupowalem cos u nich to po kilku godzinach juz odpisywali ;-)

PIKU a masz pomair nearfield ?

Skomentuj

piku16: czemu ta impedancja taka poszarpana? szczerze powiedziawszy malo wiarygodnie wyglada ten twoj pomiar...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X